сряда , декември 13 2017
Начална Страница / Съветите на успелите / Трябва ли да не „слагате всички яйца“ в една кошница?

Трябва ли да не „слагате всички яйца“ в една кошница?

Да диверсифицирате или да не диверсифицирате, това е въпроса… Отдавна във финансовите среди се води спор, добра ли е диверсификацията за инвеститорите или не?

Какво всъщност е диверсификацията?

Във всеки финансов учебник пише „не слагайте всички яйца в една кошница“. Преведено на езика на инвеститорите, това най-грубо звучи така: „не инвестирайте целия си портфейл в една компания“. Така поемате сериозен специфичен риск или такъв, свързан с компанията и сектора, различен от риска, свързан с целия пазар.

диверсификация

Логиката за това да се диверсифицира до голяма степен се предопределя от опасността да станете зависими от специфични за компанията фактори и да изтървете ръста на пазра. Другата логика е потенциалната възможност избраната от вас компания да не се движи в посоката на пазара и така да изтървете цялото движение нагоре или надолу.

Уорън Бъфет казва „диверсификацията е за хора, които не са наясно точно какво правят.“ Въпреки това обаче, гениалният инвеститор от Омаха, препоръчва на индивидуалните инвеститори като най-добро решение, да инвестират в нискоразходен индексен фонд базиран на широкия S&P 500.

Вижте още: 12 мисли на Бъфет, обобщаващи всичко за инвестициите, което трябва да знаете

Казано по друг начин, въпреки, че е противник на диверсификацията, Бъфет смята, че тя е подходяща и дори наложителна за индивидуалните инвеститори. Или ако се задълбаем по-надълбоко, Бъфет казва индиректно „че индивидуалните инвеститори не знаят какво точно правят“, което между другото е точно така, но без да ги обижда.

стан друкенмилър

Един друг велик инвеститор – Стан Друкенмилър също има не особено добро мнение за диверсификацията.

„Смятам, че диверсификацията и всички други неща, които ни учат в бизнес училищата, в днешно време е вероятно най-неправилната възможна концепция. Ако погледнете към всички велики инвеститори, чиито инвестиционни стратегии се различават, като Уорън Бефет, Карл Икаан и др, ще видите, че те са били много концентрирани в своите залози“.

Това може да е така, но има един проблем. Не всички могат да са велики инвеститори. На практика великите инвеститори са такива, защото са много малко на брой. Или тази концепция, едва ли е много добра и приложима за масовите инвеститори.

Вижте още: Как да инвестирате като Уорън Бъфет?

До голяма степен проблемът за индивидуалните инвеститори е, че те са много лоши в инвестициите си. Нещо повече, те често се ползват от експертите като „контраиндикатор“. Казано по друг начин, често индикатор за това, че трябва да се излезе от пазара е, когато индивидуалните инвеститори масово влизат на него.

bad_investment_moves

Когато масовите инвеститори продават пък, в моменти на паника и срив за пазарите, то това често е идеалния момент за покупки.

Разбира се и диверсификацията си има своите специфични проблеми. Често схващането, че трябва да се диверсифицира, се тълкува погрешно от инвеститорите и те изпадат в крайност. При прекомерната диверсификация се стига до разводняване на резултата и негативен ефект върху доходността.

Вижте още: Защо да инвестирате в компании, които изплащат дивидент

Продължава на следваща страница…

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …