неделя , юни 25 2017
Начална Страница / Съветите на успелите / Факти, че финансовата индустрия е сбъркана…

Факти, че финансовата индустрия е сбъркана…

Финансовата индустрия се смята за сложна и „изтънчена“, недостъпна за обикновените хора. Ето няколко факта, които напълно оборват тази теза и ще ви помогнат да започнете да гледате на нея с други очи. И между другото може да даде повод за малко самоирония сред финансовите експерти…

Вижте още: Най-великите инвеститори на всички времена

Финансовите експерти вярват, че когато търгуват по-малко на пода на борсата това е лошо…

maxresdefault

Тоест тяхната цел като цяло, явно е да се търгува повече, а парите ви винаги да остават под тяхно управление. Това е равно на повече такси и комисиони за тях. Всички си спомняме как стартира филмът „Вълкът от Уолстрийт“. Именно в самото начало на филма, макар и мимолетно е заложена истината за инвестицонната общност.

Или казано по друг начин експертите смятат, че е редно да се „свръхтъргува“ с дългосрочни инструменти в краткосрочен план!?

12 мисли и цитати на Бъфет, обобщаващи всичко което трябва да знаете за инвестициите

Финансовите експерти, правят бектестове на стратегии на база историческо представяне в продължение на десетилетия, и после прехвърлят резултатите в бъдещите си очаквания за пазарите и то в рамките на седмици, или месеци…

Финансовите експерти прекарват голяма част от времето си, за да търсят причини защо пазарът се е повишил, или понижил на дневна база…

stock-crash

Това въпреки факта, че все още не са намерени логични обяснения за финансовия крах от 1929-та година, или „черния понеделник“ през 1987 година.  Или дори въпреки, че почти никой не видя задаващата се гигантска криза през 2008-ма година, която връхлетя някак си „изневиделица“.

Финансовите експерти, които са сбъркали девет от десет пъти, все още се приемат като „гурута“, или „експерти“…

hedge fund myth

По принцип монета, често има по-голям шанс от тях. Да не говорим че основна част от портфолио-мениджърите, систематично се представят по-зле от пазара.

Вижте още: Тази инвестиция никога не е губила пари

Всъщност вие често им плащате за експертиза, която на практика не може да донесе (в масовия случай), доходност по-добра от тази на евтин индексен фонд, базиран на S&P 500.

Финансовите експерти определят мениджърите с повече управлявани инвестиции като „умните пари“. Това въпреки факта, че шансовете им често не са по-големи за успех от тези на индивидуалните инвеститори.

лебед

Финансовите експерти смятат че „черните лебеди“, или непрогнозируемите събития, могат да бъда прогнозирани на годишна база. И ако не са правилно прогнозирани, преди да настъпят, започват да говорят за „почти правилното им предричане“, или пък за това „имаше инндикатори за настъпването на тези събития“.

Само можем да споменем голямата криза от 2008-ма година, която някак си никой не успя (или по-скоро не искаше) да предвиди (въпреки нейния размер и всеобхватност)…

Reward

Финансовите експерти се чувстват ужасно, когато пазарът расте, но те се представят по-зле от конкурентите си, или от индексите, но за сметка на това се чувстват страхотно, когато пазарът пада, но те губят по-малко пари…

Изобщо… Явно има много сбъркани неща във финансовата индустрия, но определено не бива да робувате на схващането, че финансовите пазари са поле за успешна изява само за „финансовите специалисти“.

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …