събота , януари 20 2018
Начална Страница / Съветите на успелите / Ето как спекулацията почти изцяло определя цената на златото

Ето как спекулацията почти изцяло определя цената на златото

Златото регистрира най-силния си ръст през първото тримесечие, от няколко десетилетия. Ако се чудите кой е факторът предопределил повишението в цената на благородния метал през първите три месеца насам, ще ви помогнем.

Ще започнем обаче, малко по отдалеч…

Златото не се харесва от всички. То няма вътрешна стойност, според гениалния Бъфет, което прави определянето на справедливата му цена, невъзможно. Или казано по друг начин търсенето и предлагането напълно предопределят промяната в цената на метала.

В среда на много по-слаба промяна на предлагането (което обикновено се случва със сериозен времеви лаг), посоката в цената на метала в основна степен се предопределя от търсенето му.

gold bank

Или казано по друг начин, при липса на сериозна промяна, в посока надолу през първото тримесечие на годината, ръстът в цената трябва да се е предопределил от повишеното търсене.

А ето и как се е променяло то…

Всяка монета има две страни. Внимавайте със златото!?

Сумарното потребление на злато през първите три месеца на годината е било 1 289.8 тона, или с 21% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Търсенето на злато в сектора на бижута се е понижило с 19% до 482 тона, което е второто най-голямо потребление на метала.

Леко понижение бележи и търсенето на злато от технологичния сектор, с 3% до 81 тона, както и от централните банки 3% до близо 110 тона.

Откъде идва търсенето на метала? От инвеститорите…

На практика златото се е търсило в най-голяма степен като инвестиция. В тази насока търсенето на злато е нараснало със 122% до 617 тона. С повече от 300% се е повишило търсенето на злато и от така наречените индексни фондове, инвестиращи в благородния метал – до 363.7 тона.

Или казано по друг начин, търсенето на злато с инвестиционна цел е в размер на близо 980 тона, или 76% от цялото му потребление…

Провери също

Четири съвета как да се държите на сцена от световния шампион по публични речи

Да приковеш вниманието на тълпата в залата, когато изнасяш реч е талант и изкуство. Често …