събота , януари 20 2018
Начална Страница / Водеща / 10 причини защо никога няма да имате 1 милион лева (Част първа)

10 причини защо никога няма да имате 1 милион лева (Част първа)

Благосъстояние от един милион лева – мечтата на почти всички българи. Ако искате да влезете в клуба на единия процент, то трябва да спазвате определени правила и поведение, които можем да определим като необходими, но не и достатъчни за да достигнете до заветната сума.

Седем неща, които богатите правят по-различно от вас

Сега ще подходим малко по-различно и ще представим причините, защо може никога да не станете милионер…

Избирате погрешна професия

Акумулирането на състояние, стартира с първата заплата. За повечето хора, работата е основен източник на доходи. И докато това не е „пътя към богатството“, не е невъзможно да ви отведе към заветната сума от един милион лева.

печалба

Има обаче, едно необходимо условие – да сте избрали правилната професия. Защото, ако прага на заплащането на избраната от вас професия е нисък, то може никога да не успеете да акумулирате по-сериозно състояние зад гърба си.

Има още един фактор, свързан с работните ви доходи, който ще ви пречи да спестите шестцифрена сума. Това е фактът, че не преговаряте за работната си заплата в продължение на години.

А знаете ли на какви спестявания се равнява непоискано (неполучено) повишение на заплатата ви от 100 лева за десет години? При капитализиране от 5% на година, няма да имате спестени 31 725 лева.

Страх ви е от фондовия пазар?

В среда на рекордно ниски лихви, средствата под матраците ви или на банков депозит няма да работят за вас. Съгласно правилото 72, при годишен лихвен процент от 1%, ще са ви необходими 72 години, за да удвоите средствата си.

печалба

Примерно, ако имате спестени 10 000 лева на 30 години, когато станете на 102 години (ако сте късметлия и доживеете до тази възраст), те вече ще са нараснали до 20 000 лева.

Всъщност тези пари вече няма да струват почти нищо, защото ще са изядени от инфлацията. Или по-точно ще се равняват на това, което купуват 2 380 лева, днешни пари, при инфлация от 3%.

А знаете ли в колко ще се превърнат тези средства, ако повишим възвръщаемостта само до 5% ? За посочения период, сумата от 10 000 лева, би се превърнала в 335 451 лева, като ще е наваксала обезценката на парите за същия период.

Историята сочи, че инвестициите на фондовите пазари са един от най-сигурните начини да повишите доходността си над нивото на инфлацията… Така че, не се страхувайте от фондовите пазари, а гледайте на тях, като на ваши приятели!

Не пестите достатъчно

Ако не пестите, никога няма да сте богат. Това е очевидно. Дори и да припечелвате много висока заплата, ако харчите всичко, ясно е че няма как да тръгнете по пътя към богатството. Колкото по-рано започнете да пестите, толкова по-добре. Всеизвестно е правилото „плащай първо на себе си“. Не отлагайте процеса на пестене, като в същото време може да го автоматизирате. Експертите препоръчват да заделяте минимум 10% от ежемесечния си доход.

За това колко е важно да стартирате със спестяването по-рано, ще дадем следния пример. Ако започнете да пестите на 35-годишна възраст, ще трябва да заделяте 671 лева на месец, за да достигнете сумата от 1 милион долара до навършване на 65 годишна възраст, при 8% годишна възвръщаемост.

Ако изчакате и започнете да пестите на 45-годишна възраст, то ще трябва вече да заделяте 1 698 лева за да достигнете един милион лева. Това е една доста непосилна сума за пестене, не мислите ли?

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *