петък , март 24 2017
Начална Страница / Водеща / 10 съвета от Бъфет как се забогатява

10 съвета от Бъфет как се забогатява

Пътят към богатството почти винаги е дълъг и осеян с много препятствия. Но кой по-добре може да ви насочи към него, от втория най-богат човек в света в момента, и занимаващ се цял живот с инвестиции?

За разлика от най-богатия човек в света Бил Гейтс, забогатял от бизнеса си, Уорън Бъфет се е замогнал от чуждите бизнеси, благодарение на способностите си правилно да ги оценява и да вижда потенциала в тях.

Вижте още: Дванадесет мисли и цитати на Бъфет, които обобшават всичко за инвестициите 

Ето и десет съвета от гениалния Бъфет, които ще ви помогнат по пътя към богатството. Тези съвети са приложими от всички хора и всички инвеститори.

Реинвестирайте печалбите си

Когато за пръв път изкарате пари от фондовите пазари е много вероятно да бъдете изкушен да ги похарчите. Недейте! Вместо това ги реинвестирайте, съветва Бъфет.

реинвестиране печалби

Бъфет отдавна е разбрал, че това е най-добрия начин, за увеличаване на благосъстоянието. Всъщност до голяма степен този принцип е заложен във философията му, управлявания от него фонд да не плаща дивидент.

Докато е бил в гимназията, Бъфет и група приятели са купили игрален автомат, който сложили в близкия бръснарски салон. С парите, които изкарали купили още машини, които поставили в близките осем магазина.

Когато са приключили бизнеса си и са си поделили средствата, Бъфет е използвал тези средства за да купи акции и да стартира друг малък бизнес. До навършване на 26-годишна възраст, той е разполагал със 174 000 долара, които към днешни пари се приравняват на 1.4 милиона долара.

Не се страхувай да бъдеш различен

Не базирайте решенията си въз основа на това какво всички казват, или правят. Когато Бъфет започва да управлява средства през далечната вече 1956-та година, той е сметнат за „странен“. Бъфет управлява поверените му от инвеститорите средства от Омаха, а не на Уолстрийт. Той също така е отказал да каже на партньорите си къде насочва поверените му средства.

reinvest-Your-Business-Profits

Всички са очаквали Бъфет да се провали. Когато приключва сдружението след 14 години обаче, то вече има капитал от над 100 милиона долара. Вместо да следва тълпите, Бъфет увеличава благосъстоянието си благодарение на търсенето и инвестирането в подценени компании.

Бъфет е бил пазара и то с много през повечето от годините. Оракулът от Омаха определя като „това което всички правят“, това което средния инвеститор прави на пазарите.

Никога не бездействай

Бъфет съветва инвеститорите да събират информацията, която ще им е необходима за вземане на инвестиционно решение предварително. Винаги трябва да спазвате крайните сроково. За целта, помолете роднина или приятел да ви напомни при наближаването на такъв.

how_to_invest_your_excess_cash_in_mutual_funds

„Не водя бизнес разговори, освен ако не чуя цена“, коментира Бъфет. Обикновено, когато получи предложение, Бъфет му отговаря на място.

Поставете изискванията си преди да започнете работа

Най-голямото ви предимство в преговорите за дохода ви е, преди да започнете работа. А работния доход е основен за повечето хора по света.

Вижте още: Как да инвестирате като Бъфет?

Това е момента, в който предлагате нещо, което насрещната страна желае. Бъфет е научил този урок по трудния начин като дете.

salary-negotiation

Тогава дядо му Ернест го е наел, заедно с още един негов приятел, за да разчистят фамилния магазин за плодове и зеленчуци след снежна буря. Двете момчета прекарали тогава пет часа в студа. След това дядото е дал 90 цента, които да си поделят.

Ето защо Бъфет съветва – винаги уговаряйте конкретните условия по една сделка, преди да я сключите.

Внимавайте с малките разходи

Бъфет обича да инвестира в компании, чиито мениджмънт обръща внимание и на най-малките разходи. Веднъж Бъфет е купил компания, чийто собственик е броял ролата на тоалетната хартия, за да види дали не е ощетяван (разбира се е бил).

rocks-balanced-small

Оракулът от Омаха е приветствал действието на свой приятел, боядисал само страната на офис-сградата си, която е била видна от улицата.

Малките разходи са тези, които се трупат с времето и могат да ядат сериозна част от печалбата на една компания, смята Бъфет.

Продължава на следваща страница…

Провери също

имоти

Какво търсят купувачите в един имот?

Покупките на имоти са изключително популярни в момента. Няма как поне няколко от вашите познати …