четвъртък , декември 8 2016
Начална Страница / Водеща / 3 568.45 лева са необходими за нормален живот в София (за четирима)!?

3 568.45 лева са необходими за нормален живот в София (за четирима)!?

Стандартът на живот се определя от два основни фактора – дохода на едно домакинство и разходите му.

Като столица на страната ни, София е известна с по-високите си доходи. Дали обаче, те са достатъчни, за да покриват ежемесечните разходи на домакинството, това е друг въпрос…

Вижте още: 10-те европейски страни с най-висок стандарт на живот

Именно него ще разгледаме в момента.

Ако сте четиричленно семейство, което планира да се премести да живее в София, ето ви малко статистика, какъв е минималния доход, който ще трябва да изкарвате на месец, за да поддържате нормален стандарт на живот.

И сумата е… 3 568.45 лева!

43

Тя е изчислена на базата на статистиката на изданието numbeo.com, даващо информация за разходите за живот в различните градове по света.

Противно на очакванията, най-големия разход е за храна вкъщи. Сумата възлиза на 983.12 лева, или около 25% от общия доход.

При хранене навън в около 10% от времето (което е разумно), разходите в сравнително евтини заведения ще добавят нови 574 лева към бюджета.

Вижте още: Най-скъпите за живот европейски градове

Или казано по друг начин, разходите за храна вкъщи и навън заемат около 40% от дохода на домакинството. Това е значително по-голям процент, отколкото в останалите водещи градове на света.

Следващият най-голям разход е свързан разбира се с жилището. Тристайно жилище в столицата можете да намерите средно за 693.93 лева наем на месец. Или това са нови 20% от дохода на домакинството.

Процентът е разумен, предвид на това, че в повечето европейски столици, разходът за наем преминава границата от 30% от дохода, като се получава далеч по-малко жилище.

Вижте още: Животът в София или животът в Букурещ е по-евтин?

Разходите за забавление, включващи излизане на кино или заведение, веднъж седмично за всеки член от семейството, добавят нови 125 лева към необходимия доход. Тези за спортна дейност на семейството са в размер на 274.28 лева.

Схемата включва карта за градския транспорт за всички членове, изискващи разход от 200 лева, като не се включват разходи свързани с транспорт с автомобил или таксита.

Разходите, за ток, парно, електроенергия, вода, мобилни услуги и интернет се оценяват на 209.69 лева на месец за тристаен апартамент с площ от 85 кв. м.

За дрехи и обувки за четиричленното семейство средно са предвидени 158.03 лева, а за други разходи – за стоки и услуги 350.4 лева.

При прогнозата за необходимите средства са използвани ограничен брой продукти и услуги, сведени до основните за живот. Не са взети в предвид специфични разходи, като такси за частни училища, паркинги, застраховки, лекарства и медикаменти, почивки и др., с които необходимата сума за живот може да набъбне сериозно и да премине границата от 4 000 лева.

Дори при настоящото си ниво обаче, ако домакинството е съставено от двама работещи, то те ще трябва да изкарват минимална нетна заплата от 1 784.25 лева. Иначе семейството ще трябва да избира от какво от изброените неща ще се лишава…

plus500

Провери също

риск

17 неща, които ви пречат да забогатеете

По пътя към богатството може да имате много пречки. Основните от тях обаче, най-вероятно ще …

plus500