сряда , март 29 2017
Начална Страница / Водеща / 3 568.45 лева са необходими за нормален живот в София (за четирима)!?

3 568.45 лева са необходими за нормален живот в София (за четирима)!?

Стандартът на живот се определя от два основни фактора – дохода на едно домакинство и разходите му.

Като столица на страната ни, София е известна с по-високите си доходи. Дали обаче, те са достатъчни, за да покриват ежемесечните разходи на домакинството, това е друг въпрос…

Вижте още: 10-те европейски страни с най-висок стандарт на живот

Именно него ще разгледаме в момента.

Ако сте четиричленно семейство, което планира да се премести да живее в София, ето ви малко статистика, какъв е минималния доход, който ще трябва да изкарвате на месец, за да поддържате нормален стандарт на живот.

И сумата е… 3 568.45 лева!

43

Тя е изчислена на базата на статистиката на изданието numbeo.com, даващо информация за разходите за живот в различните градове по света.

Противно на очакванията, най-големия разход е за храна вкъщи. Сумата възлиза на 983.12 лева, или около 25% от общия доход.

При хранене навън в около 10% от времето (което е разумно), разходите в сравнително евтини заведения ще добавят нови 574 лева към бюджета.

Вижте още: Най-скъпите за живот европейски градове

Или казано по друг начин, разходите за храна вкъщи и навън заемат около 40% от дохода на домакинството. Това е значително по-голям процент, отколкото в останалите водещи градове на света.

Следващият най-голям разход е свързан разбира се с жилището. Тристайно жилище в столицата можете да намерите средно за 693.93 лева наем на месец. Или това са нови 20% от дохода на домакинството.

Процентът е разумен, предвид на това, че в повечето европейски столици, разходът за наем преминава границата от 30% от дохода, като се получава далеч по-малко жилище.

Вижте още: Животът в София или животът в Букурещ е по-евтин?

Разходите за забавление, включващи излизане на кино или заведение, веднъж седмично за всеки член от семейството, добавят нови 125 лева към необходимия доход. Тези за спортна дейност на семейството са в размер на 274.28 лева.

Схемата включва карта за градския транспорт за всички членове, изискващи разход от 200 лева, като не се включват разходи свързани с транспорт с автомобил или таксита.

Разходите, за ток, парно, електроенергия, вода, мобилни услуги и интернет се оценяват на 209.69 лева на месец за тристаен апартамент с площ от 85 кв. м.

За дрехи и обувки за четиричленното семейство средно са предвидени 158.03 лева, а за други разходи – за стоки и услуги 350.4 лева.

При прогнозата за необходимите средства са използвани ограничен брой продукти и услуги, сведени до основните за живот. Не са взети в предвид специфични разходи, като такси за частни училища, паркинги, застраховки, лекарства и медикаменти, почивки и др., с които необходимата сума за живот може да набъбне сериозно и да премине границата от 4 000 лева.

Дори при настоящото си ниво обаче, ако домакинството е съставено от двама работещи, то те ще трябва да изкарват минимална нетна заплата от 1 784.25 лева. Иначе семейството ще трябва да избира от какво от изброените неща ще се лишава…

Провери също

Най-големите „финансови балони“ в историята

В светлината на новите исторически върхове за щатските индекси, много се говори относно това балонизирани …