вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Водеща / Защо доходността на инвестициите ви е критично важна?

Защо доходността на инвестициите ви е критично важна?

Мислите си, че трябва да се скриете някъде от бурята на финансовите пазари след BREXIT-a? Всъщност за каква буря говорим? Погледнете през прозореца – навън е слънчево… (поне на пръв поглед).

Щатските индекси са напълно оценени, така че не очаквайте висока възвращаемост

Щатският S&P 500 е на няколко пункта от исторически рекорд, а европейските и азиатските индекси възстановиха голяма част от загубите си след референдума.

бичи пазар

И докато това може да е само предвестник на бурята, инвеститорите все още могат да търсят и да откриват добри инвестиционни възможности.

Дали ще са суровини, развиващи се пазари, БФБ, земеделска земя или др., важно е да продължавате неуморно да търсите по-висока доходност, разбира се много разумно.

Искате пенсия от 1000 лева на месец, ето какво трябва да направите

Защо ли? Защото в противен случай, рискувате никога да не се пенсионирате комфортно или да се пенсионирате и да живеете като повечето от пенсионерите днес в България – с малки пенсии и без спестени средства зад гърба си.

бедни

А доходността е критична… Особено когато говорим за дългосрочно капитализиране на спестяванията ви. Особено в настоящата среда на ниски лихви по депозитите у нас и в световен мащаб.

Ето точно колко е критична доходността…

Да кажем, че искате да се скриете от предстоящата буря на финансовите пазари, като изберете за целта едногодишни депозити в немска банка. Нима най-голямата и силна икономика не е едно от най-сигурните убежища при кризи?

Само че има един мъничък проблем. Държани в подобни депозити, ще получавате минимална доходност. От финансовата институция Bank of America Merrill Lynch изчисляват, че ще са ви необходими 1 387 години за да удвоите спестяванията си от лихвите по подобни депозити.

депозити фиксирани

Още по-зле са нещата за японските спестители. На хората държащи средствата си в едногодишен депозит в Япония, за да достигнат до същото постижение, ще са им необходими 6 932 години!?!

А как стоят нещата у нас?

При най-добрият депозит, с лихва от 1.63% у нас в момента (като не включваме депозитите за пенсионери и детските депозити, освободени от данък лихва), на депозантите ще са необходими 44 години и два месеца, за да удвоят спестяванията си.

Малките депозити вече носят загуби на депозантите

Едно изключително просто правило ще ви помогне да осъзнаете в по-голяма степен критичната роля на доходността. То се казва „правилото 72“ и сочи колко години ще са ви необходими да удвоите спестяванията си при различна норма на годишна възвращаемост.

Отговорът се дава, като разделите числото 72 на очакваната от вас доходност. Например, ако очаквате доходност от 6% на година, за удвояване на инвестираните от вас средства ще ви трябват едва 12 години. Ако доходността обаче е 1.63%, ще са ви необходими 72/1.63 години, или 44.17. Както вече казахме, близо 44 години и два месеца.

Научете повече как да търсите по-добра доходност от тази на депозитите!

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …