събота , май 27 2017
Начална Страница / Водеща / Шест неща, които спъват българите да тръгнат по пътя към богатството

Шест неща, които спъват българите да тръгнат по пътя към богатството

Българите се отличаваме със специфична народопсихология. Страхът ни от това да не ни излъжат, или да ни вкарат в „някаква измамна схема“, до голяма степен се предопределя от горчивия ни опит и тежко минало в областта на инвестициите.

Ето как да инвестирате 10 000 лева (според експерти)

Не бива да забравяме обаче, че „без риск няма печалба“, както и че това което изглежда на пръв поглед „безрисково“, не винаги е точна така, макар и да носи минимален, почти нулев доход.

Ето и шест неща, които ни пречат да тръгнем по пътя към богатството, представени от експертите от Карол Капитал Мениджмънт:

Основна част от парите ни са в инструменти, носещи почти нулева доходност

депозити фиксирани

На първо място много голям процент от парите ни стоят при нулеви лихви в спестовни и депозитни сметки. През 2008-ма година банките даваха лихви от 8%, без да става въпрос за съмнителни финансови институции, които вече не съществуват.

Малките депозити вече носят загуби на депозантите

В момента обаче, това вече не е така. Средната лихва по депозити се понижи драстично под 1.5%. В топ-банките нивата на лихвите са много близки до нулевата стойност.

Основна част от спестяванията ни са вложени в собствени жилища

недвижими имоти

На второ място, като спирачка по „пътя към богатството“, можем да посочим, че голям процент от парите ни са вложени в собствени жилища. Това е любимия актив на българите.

След бумът в цените на имотите, последва пукането на имотния балон и понижение в цените от над 40%. В един по-дългосрочен план за последните 10 години средният ръст в цените на имотите е малко под 2%, или процент доста близък до нивото на инфлацията. Собствените имоти са нещо хубаво, но едва ли те ще ни доведат до забогатяване…

Винаги чакаме някой да ни спаси

Overpay-mortgage-or-save-cash

На трето място, имаме склонност да се предоверяваме, че някой от някъде ще се намеси и ще ни спаси. След случая с КТБ обаче, хората осъзнаха, че такова нещо като „сигурна инвестиция“ не съществува.

Ето как винаги можем да си останем бедни!

Рискове има, когато инвестираме във всякакъв вид инструменти. Дори при депозитите има риск. Хората трябва да имат в предвид, че фондът за гарантиране на депозит е с активи 15-20 пъти по-малка от масата на депозитите. Т. e. ако се случи нещо фундаментално и глобално във финансовата система, което да предизвика вълна от фалити, то дори и държавата да върне загубените средства, в крайна сметка това ще стане с кредит, който впоследствие отново всички ще плащаме.

Малък процент от българите се интересуват от това, какво да правят с парите си

return

На четвърто място – все още малък процент от българите се интересуват от това какво могат да правят с парите си за реализиране на по-голяма доходност, срещу адекватен риск.

Искате по-висока доходност от тази на депозитите? Ето как да я търсите

Един исторически поглед сочи, че за последните 30 години хората, интересували се от акции, са регистрирали средна доходност от около 10% на година. За сравнение, приеманите за сигурни активи като златото и имотите, са успявали минимално да победят инфлацията в посочения период.

Поддават се на паника

паника

На пето място – малкото от нас, които чуват за инвестиционни фондове, не успяват да спазват най-простите правила за инвестиране, които всеки от нас би трябвало да знае. Едно от тях е инвестиране с дългосрочен хоризонт и дисциплина, за да не се подаваме на емоциите.

Съвети как да търгувате от най-великия трейдър в историята

Когато цените на световните активи, имоти, и др. се сринаха с между 40 и 50% при предходните две кризи, инвеститорите се поддадоха на паника и продаваха в най-неподходящия момент, когато трябваше да купуват.

Ако имате собствен бизнес, най-вероятно ще се стараете да реализирате продукцията си на възможно най-висока цена и съответно да купувате от доставчиците – при най-ниска. Същите принципи трябва да следвате и когато инвестирате на фондовите пазари.

В моменти на панически разпродажби, би следвало да гледате на ситуацията като на „разпродажба“ и удобен момент да купувате, а не да продавате.

Следвате митове

hedge-fund-myth

На шесто място един от най-големите проблеми е следването на определени митове. Един такъв е, че акциите на големите компании не падат по време на криза. Инвеститорите често се самозаблуждават, че ако една компания е голяма, тя е обречена на успех.

Дж. Креймър: Това е един от най-опасните митове на фондовите пазари

Когато стане световна криза, над 200 компании с многовековна история изпаднаха в несъстоятелност. Колкото и да е сигурна според вас инвестицията в една единствена компания, когато сложите всичко в нея, рискувате нещата да не се случат по начина, по който сте очаквали.

Ако прочетеното ви е било интересно и имате желание да управлявате по-добре личните си финанси, можете да се запишете за безплатна консултация за инвестиране във фондове на една от най-големите компании за управление на активи в света – Schroders (UK). Ако действате до 2 седмици, можете да се възползвате и от 50% по-ниска такса на входа в продължение на следващите 12 месеца.

Провери също

как да инвестирате

Защо и кога, животът под наем не е „хвърляне на пари на вятъра“

Сред българите все още цари схващането, че животът под наем е хвърляне на „пари на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *