четвъртък , декември 8 2016
Начална Страница / Водеща / Девет истини за парите, които не е добре да научите по трудния начин

Девет истини за парите, които не е добре да научите по трудния начин

Парите са сериозен бизнес. Колкото по-рано научите фундаментални неща за тях и за начина по който функционират, толкова по-добре. А за да дадете добър старт на децата си, учете ги какво са парите още от най-ранна детска възраст.

Вижте още: На какво да научите децата си за парите и финансите?!

Един от най-честите начини да се въвлечем във финансови неприятности е, когато не се отнасяме сериозно към парите и към тяхното реално изражение и функции. Ето девет неща за парите, които всеки възрастен трябва да знае и би било добре да го е научил по „лесния“ начин, вместо по трудния:

Не получавате, това което не сте си поискали

savings

Вижте още: Поискайте си от банката, най-вероятно ще ви се даде

Това важи за всичко, включително и за парите. А това което може да не сте си поискали, са по-ниски лихви по кредита ви, по-висока заплата, по-добра доходност за спестяванията ви и така нататък. Винаги преговаряйте за всичко, това е основен принцип в живота, който е добре да следвате…

А първата стъпка към преговорите е просто да попитате. Например непоискани 100 лева в по-висока заплата, се равняват на 17 300 спестени лева след десет години. Защо да ги изтървате, само поради срам?

Това да натрупате състояние зависи от вас

Jack-Ma-768x521

Вижте още: За да забогатеете, трябва да четете между редовете

Повечето от най-богатите и най-влиятелни хора в света са самонаети. Дали ще е основателят на Oracle – Лари Елисън, Марк Закърбърг или Бил Гейтс, историята сочи, че най-сигурният път към богатството е да разчитате на собствените си усилия и възможности.

От това да работите за някой друг можете да попаднете в средната класа, но най-вероятно никога няма да станете богат, според съвременните стандарти.

Пример можете да вземете и от Джон Поул ДеЖория, спал в колата си, преди да основе компанията си, направила го по-късно милиардер.

Кредитните карти не са пари в джоба ви

Expiration-Traps-464x315

Кредитните карти са начин да пазарувате, а не източник на средства. Когато използвате кредитните карти като пари, които са в джоба ви, в крайна сметка свършвате в задлъжнялост и живеете над възможностите си. А това да „живеете под възможностите си“, не случайно е основния съвет към пътя по забогатяването, даван почти единодушно от всички успели.

Вижте още: Преди да инвестирате, трябва задължително да направите това нещо

Освен всичко, кредитните карти са един от най-скъпите кредитни инструменти на пазара, който ви вкарва в спиралата на „вечната задлъжнялост“. Единственият начин, по който трябва да ги ползвате е в рамките на гратисния им период.

Да си подсигурите старините е ваше задължение

Тази тема, вече сме я разглеждали няколко пъти. И все пак, да припомним – вие и само вие сте единствения човек длъжен да подсигурите бъдещото си аз. Не разчитайте на никой друг да направи това, особено на държавата.

pensioneri-768x461

Искате ли пенсия от 1000 лева?

Ето защо, спестявайте, инвестирайте и бъдете разумен.

Възползвайте се от сложното олихвяване и започнете рано. Възползвайтге се от данъчните преференции, които пенсионните фондове ви дават. Изобщо възползвайте се от всичко, което може да ви носи доход в бъдеще.

Продължава на следваща страница…

plus500

Провери също

investment-risk

Ето как да станете по-добър инвеститор?

Всеки иска да е успешен на фондовите пазари. Всъщност, това не би трябвало да е …

Plus500