сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Девет принципа за парите, които да ви ръководят през 2017-та година!

Девет принципа за парите, които да ви ръководят през 2017-та година!

Парите са сериозен бизнес. Колкото по-рано научите фундаментални неща за тях и за начина по който функционират, толкова по-добре. А за да дадете добър старт на децата си, учете ги какво са парите още от най-ранна детска възраст.

Вижте още: На какво да научите децата си за парите и финансите?!

Един от най-честите начини да се въвлечем във финансови неприятности е, когато не се отнасяме сериозно към парите и към тяхното реално изражение и функции. Ето девет неща за парите, които всеки възрастен трябва да знае и би било добре да го е научил по „лесния“ начин, вместо по трудния. И все пак, ако не ги знаете, опитайте се да ги осъзнаете и проумеете през следващата 2017-та година.

Не получавате това, което не сте си поискали

savings

Вижте още: Поискайте си от банката, най-вероятно ще ви се даде

Това важи за всичко, включително и за парите. А това което може да не сте си поискали, са по-ниски лихви по кредита ви, по-висока заплата, по-добра доходност за спестяванията ви и така нататък. Винаги преговаряйте за всичко, това е основен принцип в живота, който е добре да следвате…

А първата стъпка към преговорите е просто да попитате. Например непоискани 100 лева в по-висока заплата, се равняват на 17 300 спестени лева след десет години. Защо да ги изтървате, само поради срам?

Това да натрупате състояние зависи от вас

Jack-Ma-768x521

Вижте още: За да забогатеете, трябва да четете между редовете

Повечето от най-богатите и най-влиятелни хора в света са самонаети. Дали ще е основателят на Oracle – Лари Елисън, Марк Закърбърг или Бил Гейтс, историята сочи, че най-сигурният път към богатството е да разчитате на собствените си усилия и възможности.

От това да работите за някой друг можете да попаднете в средната класа, но най-вероятно никога няма да станете богат, според съвременните стандарти.

Пример можете да вземете и от Джон Поул ДеЖория, спал в колата си, преди да основе компанията си, направила го по-късно милиардер.

Кредитните карти не са пари в джоба ви

Expiration-Traps-464x315

Кредитните карти са начин да пазарувате, а не източник на средства. Когато използвате кредитните карти като пари, които са в джоба ви, в крайна сметка свършвате в задлъжнялост и живеете над възможностите си. А това да „живеете под възможностите си“, не случайно е основния съвет към пътя по забогатяването, даван почти единодушно от всички успели.

Вижте още: Преди да инвестирате, трябва задължително да направите това нещо

Освен всичко, кредитните карти са един от най-скъпите кредитни инструменти на пазара, който ви вкарва в спиралата на „вечната задлъжнялост“. Единственият начин, по който трябва да ги ползвате е в рамките на гратисния им период.

Знаете ли колко ще ви отнеме да погасите баланса по кредитната си карта, ако плащате само минималната погасителна вноска?

Само ще кажем, че ако ползвате лимита си до край и решите да плащате само минималната погасителна вноска то трябва задължително да имате в предвид следното: кредитна карта с лимит от 2 000 лева, лихвен процент от 18% и минимална погасителна вноска от 2% по ползваната сума, ще ви отнеме около 370 месеца, или над 30 години, за да я покриете напълно. А сега как мислите, ще плащате ли само погасителната вноска…

Да си подсигурите старините е ваше задължение

Тази тема, вече сме я разглеждали няколко пъти. И все пак, да припомним – вие и само вие сте единствения човек длъжен да подсигурите бъдещото си аз. Не разчитайте на никой друг да направи това, особено на държавата.

pensioneri-768x461

Искате ли пенсия от 1000 лева?

Ето защо, спестявайте, инвестирайте и бъдете разумен.

Възползвайте се от сложното олихвяване и започнете рано. Възползвайтге се от данъчните преференции, които пенсионните фондове ви дават. Изобщо възползвайте се от всичко, което може да ви носи доход в бъдеще.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …