понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Водеща / 9 неща, които да направите в дните до края на годината

9 неща, които да направите в дните до края на годината

Краят на годината е важен момент за равносметки. Ето защо, в оставащите близо две седмици, до нейното приключване е добре да направите тези девет неща:

1. Направете финансова равносметка

Напишете на лист хартия активите си и тяхната стойност. Трябва да сте наясно точно с какви дългове приключвате годината, както и да преизчислите стойността на нетното си благосъстояние.

Няколко доказателства, че не управлявате добре личните си финанси

Добре е, то да е по-високо в сравнение с края на миналата година. Ако не е, то можете да погледнете по-подробно по пера, къде бъркате, или накъде можете да насочите повече усилия.

2. Направете сметка на годишните си разходи

Това може и да ви звучи досадно, но е от изключителна важност. Както знаете, да живеете под възможностите си, е основно правило по „пътя към богатството“.

20150706190223-mr-finance-fix-it-businessman

Дайте оценка на ефективността на разходите които правите. Сравнете разходите си за цялата година, с тези от предходната. Добре е да има тенденция на понижение, а не на необосновано повишение.

3. Погледнете към фонда си за спешни нужди

Имате ли такъв фонд и колко сте спестили в него. Как тези средства работят за вас? Ако нямате, заложете създаването на подобен фонд, за следващата година. В него е добре да има спестени, поне шест-месечни необходими разходи за живот.

4. Прегледайте застраховките си

лични финанси

Дали някоя от тях не изтича, или не е изтекла. Важно е да не оставате без застраховка, особено ако на вашия доход разчитат други лица от вашето домакинство. Другото важно е да не сте застрахован за събития, чието настъпване, е почти невероятно. Ако трябва потърсете услугите на финансов консултант.

5. Планирайте медицински прегледи

Тези приложения ще ви помогнат да въдворите ред в личните си финанси

Критично, за добрия ви начин на живот в бъдеще, е да обръщате внимание на здравето си. Края на годината е добър момент, за да планирането необходимите профилактични посещения при личния ви лекар.

6. Проверете и балансирайте инвестиционния си портфейл

управление на финансите

Ако цяла година не сте поглеждали към инвестициите си, то поне в края на годината задължително трябва да го направите. Важно е да балансирате портфейла си, за да сте сигурни, че определен актив в него, не е станал прекалено „тежък“ в неговата структура.

7. Подредете финансовите си документи

Подредете документите си и ги организирайте в папки, за да сте сигурни, че няма да пропуснете някакъв важен срок, или че някой документ, който ще ви трябва, не се е загубил в неразборията.

8. Проверете балансите по кредитните си карти и онлайн сметките си

добри финансови навици

Добре е от време на време да проверявате балансите и извлеченията по кредитните си карти. Това може да ви предпази не само от злоупотреби, но и от грешки на картоиздателите, които между другото са доста често срещана практика. Същото важи и за сметките ви в банките. Закрийте тези, които не ползвате, защо да ви трупат само месечни, или годишни такси.

9. Поставете си цели за следващата година

Поставянето на цели е половината от пътя, към тяхното достигане. Разбийте целите си на подцели, за да можете своевременно да следите, докъде сте стигнали с тяхното изпълнение и достигане.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *