петък , март 24 2017
Начална Страница / Водеща / В кой актив е трябвало да се инвестира през последните 200 години?

В кой актив е трябвало да се инвестира през последните 200 години?

За да разберем колко важен е хоризонта на инвестициите, както и защо инвеститорите не могат да минат без вложения в акции, ще разгледаме какво е било представянето на трите инвестиционни класа – акции, облигации и злато, през последните два века.

Вижте още: S&P 500 изглежда с над 70% надценен, според този индикатор

Изследване сочи, че притежаването на част от бизнес, както трябва да се гледа на инвестициите в акции, е било най-доброто решение за инвеститорите в един максимално дълъг период от близо 200 години. Поне съпоставени с инвестициите в облигации или злато.

investment

С отчитането на инфлацията, 10 000 долара(при реинвестиране на дивидентите, лихвите или други доходи и без да се тегли от инвестицията) са се превърнали в 5.6 милиарда долара за 196 години, според анализ на Джошуа Кенън, автор на „Investing for Beginners guide“.

Същата инвестиция от 10 000 долара в облигации преди 196 години, се е превърнала в едва 8 милиона долара към днешна дата, с отчитане на инфлацията и само в 26 000 долара, ако са били насочени към злато.

Вижте още: Тази инвестиция никога не е губила пари

За последните две десетилетия акциите са донесли на инвеститорите средна възвръщаемост от около 7.8% на година.

В същото време акциите са доказали, че почти винаги са носили доход на инвеститорите над този от инфлацията, в дългосрочен план.

Облигациите от друга страна са генерирали средна възвръщаемост от едва 3.5%, което е далеч под тази на акциите.

Нещо повече, не е необичайно за това облигациите да носят отрицателна реална доходност, дори и в по-дългосрочен план. Например между 1966 и 1981 година облигациите са носили отрицателен годишен доход от -4.2%, с отчитане на инфлацията.

Естествено има и периоди, когато облигациите са се представяли по-добре от акциите, като например през „изгубеното десетилетие“ на щатските пазари, между 2000 и 2010-та година.

Възниква въпросът, ако акциите явно са по-добрия избор пред облигациите, къде е уловката?

Уловката е в това, че акциите са по-волатилни от облигациите. Акциите са регистрирали най-голяма отрицателна годишна доходност от 38.6%, през последните 200 години, на фона на спад от „едва“ 21.9% за облигациите.

В зависимост от това обаче, как се определя терминът „риск“, акциите могат да са по-ниско рискови от облигациите, според Джон Богъл, легендарен инвеститор и основател на Vanguard.

“Ако като риск се определя това да регистрирате толкова по-малко доход от инвестициите в облигации, пред тези в акции, както става ясно от данните, то рискът на акциите може и да е по-малък“, коментира Богъл, бащата на индексните фондове.

От данните възниква още един въпрос. Защо златото е регистрирало такава малка доходност в дългосрочен план?

Отговорът е, защото златото няма „вътрешна стойност“. Той не е производствен актив. За разлика от акциите, които като част от бизнес носят стойност и дивиденти за инвеститорите, с всяка изминаваща година, златото си остава едно и също по отношение на количеството.

Провери също

Кое прави една инвестиция добра?

Много се говори за добри и лоши инвестиции. Сега ще разгледаме факторите, които правят една …