понеделник , май 22 2017
Начална Страница / Водеща / В какво да държите спестяванията си? (различно от депозити)

В какво да държите спестяванията си? (различно от депозити)

Много се говори, че депозитите са лоша форма за това да държите спестяванията си, като има много по-добри инвестиционни алтернативи. Ние ще предприемем малко по-различен подход и ще кажем и да, и не…

Първо, не трябва да се забравя, че основната част от хората държат средствата си на депозит, не в търсене на доходност (от инвестиционна гредна точка), а в търсене на сигурност за трудно препечелените си средства.

В допълнение много от депозантите ги държат временно там, докато намерят по-добри и сигурни инвестиционни алтернативи, било то за планирана покупката на имот, или развиване на собствен бизнес.

Вижте още: Факти, че финансовата индустрия е сбъркана

Много експерти правят грешката да гледат дългосрочното историческо представяне на определени класове активи и да го екстраполират за бъдещото им представяне, като това сравняват с доходността на депозитите.

hedge-fund-myth

Или казано по друг начин, казват – „ако бяхте държали средствата си в акции последните двадесет години, сте щели да правите по 10% годишна доходност. Т.е. ако правите тази доходност през следващите 20 години…, защо да държите средствата си на депозит?“

Класическа грешка в инвестирането (а защо не форма за маркетиране на услугите им).

Това, което трябва да правим е да гледаме перспективите пред различните инвестиционни класове от тук нататък…, а не да екстраполираме миналото им представяне в бъдеще.

Анализаторите не веднъж са доказвали, че не са особено добри в краткосрочните си прогнози за цените на ключови активи, да не говорим за дългосрочни такива…

А каква е реалността?

Факт е, че в дългосрочен хоризонт депозитите не са добро решение за вашите спестявания. Това, че инфлацията е ниска в момента, не означава, че ще се запази такава и в бъдеще.

Вижте още: Искате по-висока доходност от тази на депозитите, ето как да я откриете

Предвид на липса на перспективи пред лихвите по депозитите да се повишават в бъдеще (заради голямата депозитна база и натискът от ниските лихви в еврозоната), то много е вероятно в един момент депозантите (подобно на тези в Европа), да започнат да губят от това да държат средствата си в банките.

Или по друг начин казано – да плащат на банките за това да държат парите си на депозити в тях, когато се отчете инфлацията.

low profit

Вече сме застъпвали въпроса, колко е важна дългосрочната доходност за капитализарането на спестените средства и подсигуряване на нормален живот след пенсиониране.

Изборът обаче, трябва да е много внимателен, защото както историята доказва вече не веднъж, инвестиции в даден клас активи може да инициира съществени капиталови загуби, или най-малкото продължителен период в който ще трябва да неутрализирате натрупания отрицателен финансов резултат.

Та какви са основните алтернативи на депозитите и техните перспективи:

Имотите

Безспорно имотите са най-разбираеми за българите. Моментът за покупка на имот с инвестиционна цел определено не е лош в момента. Въпреки ръста в цените на имотите с около 15-на процента през последната година и половина, добрите моменти за пазара може и да продължат.

Разбира се инвеститорите не бива да се надяват на подобни капиталови печалби през следващите няколко години, като ръстът в цените със сигурност ще се забави.

Вижте още: Няколко причини да си купите имот в момента

Най-голямото преимущество на покупката на имот в момента е изключително добрата доходност от наем, която те предоставят. При нива от около 5%, това е изключително добро постижение, което само по себе си е невъзможно да се постигне от депозит.

rent-yeild

Тези пет процента си имат и своята цена. Необходимо е да отделяте време да се занимавате с наематели; доходността в известна степен се понижава от плащането на данъци и такси, поддръжката и риска от това имота да остане известно време незает.

Имотите в столицата ни са най-достъпни сред всички столици на страните от Централна и Източна Европа. Средният доход на софиянец, купува 0.69 кв. м. жилищна площ, при средно 0.56 квадратни метра във всички столици в ЦИЕ. За сравнение средния доход в Братислава и Прага, купува едва 0.5 квадратни метра.

Вижте още: Жилищата в София най-достъпни в ЦИЕ

Това е добър признак за бъдещото представяне на имотите, или поне намалява риска от сериозна обезценка на тези активи.

Към инвестициите в недвижими имоти можете да подходите по още два начина. Можете да се насочите към дружества със специална инвестиционна цел на международните пазари, носещи стабилен доход под формата на дивидент.

Можете да предпочетете и инвестиции в дружества със специална инвестиционна цел, инвестиращи в земеделска земя у нас, които също се отличават със завиден дивидент.

Международните фондови пазари

Преценете си, готови ли сте за повече риск (т.е. потенциална загуба от 20-30%). Ако отговорът е „не“, то фондовите пазари определено може да не са за вас.

Да, вярно е, че в исторически аспект тези пазари са носили на инвеститорите най-добрата доходност сред всички инвестиционни класове, но също така е вярно, че те са далеч по-волатилни от другите инвестиционни алтернативи, които са налице. А вие готов ли сте да видите как инвестицията ви пада с 30% и да не я закриете в очакване на по-добри времена. Защото такива най-вероятно ще настъпят, но е възможно това да се случи след много години.

stock markets

Бичият пазар за щатските индекси е вече в своята седма година, което е далеч по-дълго от средния подобен пазар в дългосрочен план.

Вижте още: Възможна е корекция за S&P 500 от 20% според Глисман

В допълнение, предвид на факта, че щатските индекси са близо до исторически рекорди, а Фед е в началото на нов цикъл на повишение на лихвите, то следващите няколко години може да не са особено добри за инвеститорите. Трябва да отчетем и факта, че навлязохме в шестте месеца с традиционно най-слабо представяне за щатските пазари

В краткосрочен план, поне до края на годината, пред пазарите има още много въпросителни, сред които референдума във Великобритания, президентските избори в САЩ. Т.е. поне до края на годината депозитите може и да са по-добра алтернатива от международните пазари.

Продължава на следваща страница…

Провери също

как да инвестирате

Защо и кога, животът под наем не е „хвърляне на пари на вятъра“

Сред българите все още цари схващането, че животът под наем е хвърляне на „пари на …