Начална Страница / Водеща / В какво да държите спестяванията си? (различно от депозити)

В какво да държите спестяванията си? (различно от депозити)

Валута

От валутни спекулации може да спечелите, но и да загубите. Отново тук подобно на фондовите пазари, трябва да можете да прецените какъв точно риск сте склонни да поемете. Подобно на инвестициите на международните фондови пазари, депозитите като че ли изглеждат по-сигурната и добра инвестиционна алтернатива в момента.

Само ще припомним един факт. Много от жителите на ЦИЕ, подмамени от по-ниските лихвени проценти на кредити в швейцарски франкове, теглиха кредити за покупка на недвижими имоти в швецарска валута в началото на новия век.

Така неусетно и без дори да искат, те се превърнаха във валутни спекуланти и то залагайки имотите си срещу това. Последвалото през годините безпрецедентно поскъпване на швейцарския франк, доведе до това много от тях да загубят имотите си поради невъзможността да обслужват поскъпналите си в местна валута кредити.

Така, че много внимавайте с валутните спекулации.

Собствен бизнес

Ако имате добре обмислена идея и сте си направили сериозен бизнес-план, то това може да е най-добрата алтернатива за вашите спестявания.

Разбира се трябва да сте много разумни, защото процентът на фалиралите предприемачи е много голям. В допълнение пазарът в България е сравнително малък и често на бизнесите им е много трудно да пробият на местно ниво.

Благодарение на глобализацията обаче, не е задължително бизнесът ви да е насочен само към страната ни. Интернет дава много възможности, особено за хора с конкурентни предимства. А може би вие сте следващият Марк Закърбърг?

Провери също

как да инвестирате

Защо и кога, животът под наем не е „хвърляне на пари на вятъра“

Сред българите все още цари схващането, че животът под наем е хвърляне на „пари на …