неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Апокалиптичен сценарий 2017

Апокалиптичен сценарий 2017

Как може да изглежда „перфектната буря“ през следващата година, или всичко най-лошо, което може да се случи на пазарите? Ето нашите прогнози за нещата, които могат да „изкарат акъла“ на инвеститорите…

лебед

Инфлацията преминава сериозно очакванията на инвеститорите

Фактор номер едно, който според нас може да доведе до промяна на възходящата посока на всички пазари е инфлацията. Възможност за ускоряване на инфлацията, над очакванията на централните банки по света, има по няколко направления.

Шест „черни лебеда“, които могат да променят човечеството завинаги

На първо място е продължаване на повишението в цената на петрола. Ако петролът премине нивата от 60-65 долара за барел, то повишението му най-вероятно, ще окаже сериозен натиск върху потребителските цени по целия свят.

По-висока инфлация в САЩ и Европа, може да изплаши сериозно централните банки и те да предприемат по-агресивна монетарна политика. За САЩ, това може да означава четири повишения на лихвите, а за Европа, край или намаляване на монетарните стимули и дори първо повишение на лихвите догодина.

Подобни мерки от страна на централните банки, определено биха изплашили сериозно инвеститорите и биха ги накарали да „прибират печалби“, след борсовите рекорди, в среда на повишаваща се несигурност. Корекция от 15-20% за щатските и европейските индекси може да стане напълно възможна реалност.

Тръмп не отговаря на завишените очаквания на инвеститорите

тръмп

Едно е да правиш предизборни обещания, друго е да ги материализираш. Очакванията към Тръмп са големи, особено по направление на намаляване на данъците и провеждане на стимулиращи „протекционистични политики“. Последните обаче, могат да въвлекат САЩ в „търговска война“, която да има повече негативи, отколкото позитиви.

Ето защо, напълно реалистично е да видим „преразглеждане“ на част от обещанията на Тръмп, което пък да въздейства негативно на индексите и пазара като цяло в САЩ.

В допълнение, обещаните от Тръмп големи инфраструктурни инвестиции, също могат да не се материализират в съответствие с големите очаквания.

Популизмът в Европа взема превес, започва да се говори за разпад на ЕС

През следващата година предстоят избори във Франция и Германия. Предвид на случилото се на референдума в Италия и Великобритания, изборните резултати в двете водещи европейски икономики, могат да наклонят везната, към по-нататъшен популизъм в ЕС.

брекзит

Пазарните участници могат да се изправят и пред нарастваща опасност за „разпад“ на ЕС. Това може да е фактор, който сериозно да натежи над индексите на „стария континент“.

В допълнение, през 2017-та година, предстои да видим реалните условия по „развода“ на Великобритания с ЕС. Те могат и да не са толкова леки, колкото се очаква и да вкарат британската икономика и дори тази на еврозоната в рецесия.

Военни конфликти, икономически и търговски войни

САЩ и Китай, започват все по-открито да се противопоставят и да „мерят военната си мощ“. Както всички знаем обаче, нещата често много лесно излизат от контрол, когато са замесени две супер-сили, с огромен военен арсенал и без желание да отстъпват.

В допълнение, ситуацията може да се усложни от фактор, като непредвидимостта на действията на новия щатски президент, известен със своята ексцентричност и его.

И дори и да не стигнат до военен конфликт, напълно е възможно, между САЩ и Китай да избухне „търговска“ или „икономическа“ война, която да повлияе силно в посока на забавяне на световния икономически ръст.

Опасност за военни конфликти е налице и от „традиционните заподозряни“ от Близкия Изток, Африка и други горещи точки на света.

Банкрут на страна членка на ЕС

Италия все още е много далеч от разрешаване на финансовите и банковите си проблеми, а политическата нестабилност в страната, повишава шансовете страната да потърси „спасителна помощ“ от ЕС.

банкер

Не бива да забравяме и трудната ситуация в Гърция, която продължава да не желае да предприеме наложителните й реформи. Не е особено цветущо положението и на други европейски икономики, като например на Португалия и Кипър.

Фалит на голяма финансова институция

Всички видяхме, какво може да се случи, ако водеща финансова институция банкрутира, след фалита на Lehman през 2008-ма година.

Ситуацията е доста неблагоприятна за много големи европейски финансови институции в момента, а банкрут на някоя от групата на „твърде големите, за да се провалят“, може да инициира след себе си ефекта на домино.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *