неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Българските банки далеч по-печеливши от румънските!

Българските банки далеч по-печеливши от румънските!

Вече говорихме за негативните последствия на рекордно високия лихвен спред поддържан от банковата система. А сега ще уточним до какво е довел той…

Да поговорим за лихвения спред

А именно до печалба за банковата система в размер на 1.04 милиарда лева (близо 4.5% от БВП), към края на август, или с 327 милиона лева повече, в сравнение с първите осем месеца на миналата година. Това е с цели 45.8% повишение на печалбата на банките. Едва ли можем да се сетим за друг бизнес, с подобен ръст в резултатите си за последната една година (и то толкова голям по размери)!

милиард долара

Коефициентът на ликвидните активи на банките остава висок – 37.58%. И докато това е добра новина за стабилността на банковата ни система, високото ниво сочи, че голяма част от активите на банките не работят за стимулиране на реалната икономика.

Какви са шансновете ви да станете милиардер?

В края на месеца размерът на ликвидните активи достига 29.0 млрд. лв., а в структурата им най-голям дял продължават да заемат паричните средства и паричните салда при БНБ (48.7%), или средства, които генерират нулев доход на банките, като напълно бездействат.

Подобрението на печалбите до голяма степен се предопределя от намалелите разходи за обезценка по кредити и вземания – до 426 млн. лв., спрямо 535 милиона лева година по-рано.

Спрямо края на юли активите на банковата система нарастват с 0.8% до 90.1 млрд. лв. Пазарният дял на петте най-големи кредитни институции слабо се понижава до 57.6%.
Брутният кредитен портфейл на банковия сектор нараства с 0.1% (60 млн. лв.).

Та какво означава печалба от 1 милиард лева, или близо 500 милиона евро?

Както вече споменахме 1 милиард лева са около 4.5% от БВП.

При едно сравнение с банковата система в съседна Румъния, чиято икономика се развива с бурни темпове, както и банковия сектор, през последните години, ситуацията изглежда доста интересна.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *