петък , февруари 23 2018
Начална Страница / Водеща / Богъл за инвестирането

Богъл за инвестирането

Джак Богъл, основателят на най-голямата компания за управление на активи – в лицето на Vanguard Group, се приема за един от великите инвеститори на всички времена.

Богъл е убеден, че ако достатъчно дълго говори с един инвеститор, винаги ще може да му предостави правилния отговор на въпроса „Как се инвестира успешно?“, просто трябва да е готов да го чуе.

Какво правят някои от великите инвеститори последно време?

Това не означава, че Богъл никога не греши. Не, просто инвеститорите, понякога не са готови да следват съвета, който да ги направи печеливши инвеститори.

Богъл, който стартира индексната революция, преди повече от 40 години, макар и вече на 87-годишна възраст, винаги отстоява ожесточено схващанията си, когато става въпрос за инвестиции на Уолстрийт.

jack

На въпрос в интервю за финансовото издание MoneyLife, ако стартира отново със създаването на първия индексен фонд, какъв би бил той, Богъл отговаря – “Бих избрал отново широкия щатски индекс Standard & Poor’s 500, поради същите причини, поради които го избрах и тогава. А именно, че той е претеглен по пазарна капитализация индекс. Така, че ако акциите на една голяма компания се повишат, няма да има нужда да купувате повече акции от същата компания, защото индексът ще отрази ръста им в зависимост от капитализацията. В допълнение, това е един много евтин фонд, по отношение на разходите за инвеститорите. Това е най-добрия индекс, който може да бъде открит на пазара“.

„На критиците на широкия щатски индекс ще припомня, че около половината от приходите и печалбите на компаниите в показателя, се реализират извън пределите на САЩ. Така, че това на практика си е един международно диверсифициран портфейл“.

„Щастлив съм да имам портфейл само в САЩ. Не мога да кажа, че това е правилното решение. Не мога да кажа, че международните пазари няма да се представят по-добре в бъдеще, защото това не се случи, откакто направих подобно изявление през 1993-та година… Не бива обаче, да съставяте портфейл само от международни пазари, а ако го правите, добре е теглото им да е под 20%“, съветва Богъл.

„Случи се така, че именно аз създадох първите два фонда, попадащи в категорията „умни бети“. Те продължават да са най-големите в индустрията. Това са фондовете Vanguard S&P 500 Growth и Vanguard S&P 500 Value. Причините поради които ги създадох обаче, са далеч по-различни от тези, в основата на създаваните днес подобен род фондове. Направих ги, защото исках да предложа на инвеститорите възможност за акумулиране на повече пари, с поемане на допълнителен риск. За да има малко по-добра данъчна ефективност в портфейлите ориентирани към ръст, както и по-голяма сигурност за хората, които наближават пенсионна възраст“, допълва Богъл.

Богъл препоръчва на инвеститорите да не преминават от един фонд към друг, а дългосрочно да се придържат към избраната стратегия. И двата фонда – ориентирания към ръст и към стойност, са донесли доходност на инвеститорите, които са стоели само в тях, от около 9% на година. Тези обаче, преминавали от единия към другия, са се радвали на далеч по-ниска доходност от под 5%.

„Инвеститори и анализатори могат да намерят много интересни неща в масата от данни на техните компютри. Могат да намерят много неща, които са работили в миналото. Те обаче, почти никога не работят в бъдеще, или поне не много дълго време. Участниците на фондовите пазари, забравят едно много важно нещо – а именно „връщане към средните стойности“. Последните често стават първи, а първите последни“, заключава Богъл.

„Ключът към успешните инвестиции на фондовите пазари е – днешната дивидентна доходност (около 2% в момента) плюс бъдещият ръст на печалбите на компаниите. Никой не знае какъв ще е този ръст. Според мен може да е 4-5%. Това ми изглежда като разумна норма“, завършва експертът.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *