събота , януари 20 2018
Начална Страница / Водеща / BREXIT е факт, а сега накъде?

BREXIT е факт, а сега накъде?

В петък Великобритания изненада неприятно повечето от инвеститорите на фондовите пазари, като реши да напусне рамките на ЕС. Какво следва обаче от тук нататък?

На първо място през следващите месеци ще започнат преговори между европейските лидери и страната за условията за нейното напускане. Т.е. процесът няма да е бърз и еднозначен, като много е вероятно да продължи да е свързан с по-нататъшна волатилност за пазарите.

brexit

Решението ще засегне моментално британската икономика, миграционната й политика, секторът на недвижимите имоти, спестяванията и т.н.

Шок и ужас на фондовите пазари след новината за излизането на Великобритания от ЕС

Ще отнеме години обаче, да се изчисляват колко точно ще са щетите за икономиката. Най-вероятно от ръста на икономиката на Великобритания ще бъде отнет около един процентен пункт през първата година.

Разбира се експертите припомнят, че гласуването за напускане не е задължително легално обвързващо и има няколко теоретични начини, чрез които може да бъде отменено, или блокирано това решение. Шансовете за това обаче, се определят като малки, защото както коментират от ВВС, „би било политическо самоубийство да се тръгне срещу волята на народа“. И все пак опити в тази насока са възможни. Шотландия вероятно ще опита да блокира излизането на Великобритания от ЕС.

Съгласно европейското законодателство, при напускане на съюза от негова страна членка, тя трябва да уведоми ЕС за това си решение, след което ЕС започва да преговаря условията за напускане.

Сам по себе си референдумът във Великобритания не е официално известие. В тази насока, такова известие може да бъде отправено в рамките на няколко дни от правителството, или да бъде забавено дори в рамките на няколко месеца.

Brexit-egg

Веднъж направено, официалното искане има прозорец от две години, в който да се договорят новите търговски условия между Великобритания и ЕС за регулацията на всичко – от вноса на автомобили до този на селскостопанска продукция.

В най-добрия сценарий, Великобритания може да договори достъп до единния европейски пазар при условия, които не са особено по-различни от тези в момента, бъдейки страна членка на ЕС.

Например, въпреки факта че Норвегия не е член на ЕС, тя се е съгласила да въведе определени европейски регулации, срещу право на достъп до единния европейски пазар.

Ето как да отиграете BREXIT (със съчетаване на технически и фундаментален анализ)

Според прогнози на британското правителство, напускането на Великобритания от ЕС може да доведе до британска икономика с между 3.8 и 7.5 процента по-малка до 2030-та година, спрямо икономиката, ако страната бе останала в рамките на ЕС.

Настоящият министър-председател Дейвид Камерън обяви в петък, че подава оставка, като не е ясно на този етап кой ще го замести. Много е вероятно това да направи Борис Джонсън, член на консервативната партия на Камерън и бивш кмет на Лондон. Джонсън бе най-популярното лице на Brexit-а.

Междувременно британският паунд, който загуби 9% от стойността си в петък, може да бъде подложен на по-нататъшен низходящ натиск спрямо долара. Същото може да важи и за основният индекс FTSE 100, който загуби едва 3% от стойността си. За сравнение загубите на други основни европейски индекси, като DAX например, бяха много по-големи.

gold-2

По-нататъшно повишение можем да видим и във волатилността, както и търсене на „острови на спасение“ от страна на инвеститорите, в лицето на валути като швейцарския франк, доларът и йената. В допълнение, много е вероятно цената на златото да е намерил необходимия катализатор и да продължи с повишението си към нива от 1 400 долара за унция.

Защо да инвестирате в злато в момента?

Сериозен проблем ще е налице и по направление на живеещите британци в границите на ЕС, както и на европейците във Великобритания. В момента около 1.2 милиона британци живеят в ЕС, докато близо 3 милиона европейци живеят във Великобритания. След излизането на страната ще има съществени проблеми при движението на европейците към и извън границите на Великобритания.

Разбира се не се изключва възможността Великобритания да договори с ЕС продължаващото свободно движение на европейците от и към страната. Това обаче, ще е въпрос на желание и от двете страни.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …