четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Ето как да отиграете BREXIT (със съчетаване на технически и фундаментален анализ)

Ето как да отиграете BREXIT (със съчетаване на технически и фундаментален анализ)

Финансовите експерти често препоръчват да се ръководите от фундаменталния анализ във вземането на решенията си за инвестиции, но да ползвате техническия, за да определите най-добрия момент къде да влезете в позиция.

Ето един пример, как на практика можете да направите това, при златото…

Вижте още: Добър инвеститор ли си? Тествай се…

gold

Както всички знаем днес има референдум във Великобритания. Какви ще са резултатите, можем само да гадаем, но като по-вероятната възможност (поне според социологическите проучвания) е страната да остане в рамките на ЕС.

Как можете да отиграете това със златото?

Ако страната остане в рамките на ЕС, т.е. изхождаме от по-вероятното събитие, много е възможно златото да има своя момент на понижение (поради намаляването на рисковия фактор и връщане на интереса към рисковите активи). Именно този момент инвеститорите могат да използват, за да купят благородния метал.

Как изглеждат нещата от техническа гледна точка. Разбира се, започваме от една по-дългосрочна графика.

gold1

На нея се вижда, че златото пробива средносрочния си низходящ канал или можем да говорим за началото на потенциално нов възходящ цикъл.

Най-хубавото е обаче, че последните шест месеца метала чертае любимата на много технически анализатори фигура „разширяващ се триъгълник“.

Този триъгълник има много добра база при ниво от 1 200 долара, което на практика е силно психологическо ниво на подкрепа и е възможно да ограничи спада на златото, при оставане на Великобритания в границите на съюза. Или казано по друг начин, това ще е нивото близо до което могат да се откриват дълги позиции /покупка на злато/.

Вижте още: Защо златото може да продължи да поскъпва?

Цел на нашето повишение ще е горната граница на триъгълника, която към момента е при нива от около 1 325 долара, т.е. потенциал за повишение от около 10%, при развитието на предначертания анализ. Инвеститорите закупили златото, могат спокойно да позиционират стопа си под 1 190 долара, означено на графиката по-долу като база. Под това ниво, нашата фигура вече е нарушена и ще се търсят други възможности за инвестиции.

gold2

А иначе от фундаментална гледна точка, моментът да си купите злато, е може би по-добър от всякога. Златото е добро за покупка, като защита от потенциален срив на фондовите пазари.

Въпреки, че щатските индекси са близо до рекордните стойности, те много бързо могат да променят посоката си, при неуспешен тест на върховете.

Историята сочи, че златото е единственият актив, представящ се добре при борсови сривове (поне в 50% от случаите). Така, че ако искате да се застраховате или да избягате от спада в цените на активите, които са по-корелирани отвсякога, златото е сред малкото ви алтернативи.

Златото може да е спасението от лудостта на централните банки по света. В свят на рекордно печатане на пари и търсене на потенциален изход от голямата задлъжнялост на водещите правителства по света, единствено с обезценка на дълговете (с инфлация), парите могат да загубят своята стойност. А златото да поскъпне невероятно…

В допълнение, златото е ограничен ресурс. Според изследвания, наличните му запаси ще бъдат изчерпани след двадесетина години. Един въпрос – какво би се случило, ако в един момент всички искат да си купят злато?

Още един мотив за покупка на злато е факта, че водещи централни банки, на страни като Русия и Китай купуват злато, за да се диверсифицират от зависимостта си от щатската валута и щатските дългови книжа.

Най-вероятно много от вас се чудят, защо не разглеждаме варианта ако Великобритания излезе от ЕС. Защото тогава, повярвайте ни, ще се появят много по-интересни възможности и ще стане голям „купон“ на пазарите…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …