неделя , юни 25 2017
Начална Страница / Водеща / Четири правила свързани с пари, които никога да не нарушавате!

Четири правила свързани с пари, които никога да не нарушавате!

Правилата са създадени, за да се спазват. И докато има и някои изключения, ето четири правила, подбрани от експерти и свързани с управлението на парите, които никога да не нарушавате:

1. Започнете с подсигуряването на старините си по-рано

Това е едно от железните правила. Защо? Защото, ако отлагате да започнете да спестявате, когато имате възможност, то когато пенсионирането ви приближи, ще е вече твърде късно.

В допълнение, както не веднъж вече сме казвали, колкото по-рано стартирате, толкова по-малко и по-кратко ще трябва да спестявате, благодарение на факторът „капитализация на спестяванията“.

Да кажем, че имаме двама души – Иван и Мария.

пенсиониране

Иван започва да пести на 25 години по 5 000 лева на година, като спира да заделя средствата на 35-годишна възраст. За разлика от него, Мария забавя процеса на спестяване до 35-та си годишна възраст, като спестява 5000 годишно, докато се пенсионира на 65-годишна възраст.

Всъщност за посочения период Иван спестява и инвестира общо 50 000 лева. За разлика от него, Мария заделя три пъти повече – 150 000 лева за целия период.

Сигурно си мислите, че Мария, която е инвестирала повече средства с цената на лишения, разполага с повече средства, когато се пенсионира на 65 години? Изненада… Иван е спестил повече, макар и с далеч по-малко усилия и спестени средства.

Така, че по-ранния старт на спестяването се възнаграждава от необходимостта за по-малко време на заделяне на средства в бъдеще, благодарение на фактора капитализиране на средствата с годините.

2. Не харчете като милиардерите

Да живеете под възможностите си е „ключа към забогатяването“. Един пример. Искате да разполагате със 100 000 лева след 25 години. Малко лишения и готово…

Скучната тайна на забогатяването е

При залагане на една умерено консервативна цел – а именно спестяванията ви да носят доходност от 7% през следващите двадесет и пет години, то лишенията ви на месец трябва да са от едва 127.71 лева.

porsche-911-old-v-new-680x391-1

На какво се равнява тази сума – на спестените две кафета извън дома ви; на една кутия цигари на ден; едно седмично излизане с приятели; по-евтин смартфон и мобилен план; да карате петгодишен автомобил, вместо чисто нов и т.н. Всеки сам може да избере от какво да се лишава. Или пък от повече неща по по-малко, въпрос на избор. Най-важното обаче, е да пестите всеки път когато можете и да не живеете над възможностите си.

Продължава на следваща страница…

Провери също

Какъв тип инвеститор сте?

Задачата на инвестиционните консултанти не е лесна. Когато дават инвестиционен съвет на свой клиент, те …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *