неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Четири вредни финансови съвета към младите

Четири вредни финансови съвета към младите

Ако сте на 20 години е много вероятно да не сте натрупали и спестили капитал, но е много по-вероятно всички да ви дават “безплатни“ финансови съвети.

И докато в много от тях ще е добре да се вслушвате, определено ще има и такива, лишени от всякакъв смисъл. Ето четири не особено адекватни финансови съвета, които са широко разпространени, дадени от експертите от WallStreet Journal.

Вижте още: Финансови съвети давани от някои от най-богатите хора в света

Да натрупате критична маса пари

Много често завършвайки своето образование младите хора са с амбиции да си купят кола, дом, дори и да опитат на фондовия пазар. Според някои “финансови специалисти” обаче, те трябва да натрупат критична сума пари за “черни дни”, като управляват своите спестявания, макар и не особено големи, изключително консервативно.

emergency fund

Това много често не е най-мъдрото решение, като не им оставя почти никакви шансове за забогатяване. Известен е постулатът, че колкото по-рано се рискува, толкова по-добре, като с възрастта намаляват възможностите за поемане на такива рискове, или най-малкото не е особено разумно да се поемат големи такива.

Купете си по-голям имот

Вижте още: Под наем в тристаен ще ви спести 300 000 евро, ако не го купите

Презумпцията тук е, че най-вероятно скоро младите ще се задомят и ще имат деца. Това обаче, е свързано с плащането на значителни суми по ипотеката, които намаляват евентуални бъдещи инвестиционни алтернативи и ограничават всякакъв род други покупки.

bigger home

В същото време съществуват много доказателства, че инвестициите в недвижими имоти не са най-добрите в дългосрочен аспект, ако целта Ви е инвестиционна.

Направете си застраховка живот с ежемесечни вноски

Добре е всеки да има някакъв вид застраховка. Някои застрахователни агенти обаче, ще се опитат да Ви убедят, че ежемесечното плащане по подобен род застраховки е най-доброто решение за Вас, като освен друго, застраховката ще ви носи и лихви.

Life-Insurance

Естествено тези лихви, както сами се досещате, не са много по-високи от банков депозит (в диапазона около 0.5%), така че едва ли са най-доброто инвестиционно решение.

Ако искат да се застраховате, специалистите препоръчват да си направят стандартна застраховка живот, която е и най-добрата алтернатива за младите без деца.

Инвестирайте всичко в акции на фондовата борса

Вижте още: Пет съвета как да станете по-добри инвеститори

Това, че можете да си позволите поемането на по-голям риск не означава, че трябва да поемете неразумно висок такъв. Анализаторите съветват младите да стартират по-предпазливо инвестициите си на фондовите пазари – примерно с 60% от средствата си в акции и 40% в облигации.

Business report with cup of coffee
Business report with cup of coffee

От една страна, така те ще намалят вероятността от загуби докато се учат, а от друга, ще избегнат евентуални големи загуби, които са трудни за възстановяване.

По-късно, след една или две години, когато са натрупали опит и са доказали, че са успешни инвеститори, младите борсови спекуланти могат да увеличат дела на активите си в акции до 85-90%.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …