неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Чудото на БФБ се случи на 4-ти август!

Чудото на БФБ се случи на 4-ти август!

„Чудото“, което очаквахме се случи. По точно, преди седмица…

Става въпрос за така нареченото „златно пресичане“. Или моментът, в който 50-дневната пълзяща средна величина на индекса на сините чипове преминава над 200-дневната такава.

Ето как да биете по доходност Sofix (поне на база история)

Това бе и „последния сигнал“, който инвеститорите би следвало да чакат, за да влязат отново на БФБ. Целта е – дългосрочен възходящ тренд.

Сега всички треперим и стискаме палци, това да е траен пробив. Разбира се още малко повишение на индекса до голяма степен ще потвърди това… (ако се случи разбира се).

Защо „златното пресичане“ е толкова важно?

SOFIX1

Подобно пресичане се случва много рядко в историята. Пресичането на двете посочени средни величини при SOFIX се е случвало само шест пъти в историята му, като последното е било в посока надолу на 17 ноември 2014-та година.

Нещо повече, първото „златно пресичане“ се случва през август на 2001-ва година, а последвалия възходящ тренд до следващото „смъртоносно пресичане“ продължава цели седем години и носи повишение на индекса от близо 17 пъти.

Стратегията инвеститорите да купуват акции на БФБ когато 50-дневната средна е преминавала над 200-дневната и да излизат от пазара при понижение на краткосрочното под дългосрочната величана, може да се определи като най-добрата възможна стратегия да се търгува на родния пазар.

чудо БФБ

Освен голяма доходност за инвеститорите, тази стратегия би им спестила и спад от над 80% на SOFIX през 2008-ма година, както и загуба от над 20% от края на 2014-та година насам.

Инвеститорите следвали тази стратегия от създаването на индекса до момента, биха реализирали среден доход от 19.7% на година, спрямо 9.7% за тези, следващи стратегията „купи и дръж“, или купили индекса SOFIX през 2000-та година и държащи го до днес. Или доходността е с 10 процентни пункта повече на година, което е много сериозна разлика.

Казано по друг начин, начална инвестиция от 1000 лева през далечната вече 2000 година, при следване на посочената стратегия на търговия при „златни и смъртоносни пресичания“, биха се превърнали в 17 762 лева към днешна дата.

За сравнение същата сума инвестирана в широкия щатски индекс S&P 500 през 2000-та година, би се превърнала едва в 4 398 лева за последните шестнадесет години, или над четири пъти по-малко.

Всеки път, когато това се е случвало (на БФБ) инвеститорите са удвоявали парите си

За инвеститорите има още една добра новина. Всеки път, когато индексът на сините чипове SOFIX е коригирал с повече от 20%, то той е носил доходност от над 100% в следващата година, след края на корекцията.

Сега на всички ни остава само да стискаме палци за две неща. Първо, 50-дневната средна величина да се задържи над 200-дневната такава. И второ – низходящата корекция да е приключила и историята да се повтори…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *