понеделник , май 1 2017
Начална Страница / Водеща / Да купите или да наемите имот? Ето как да определите по-доброто решение…

Да купите или да наемите имот? Ето как да определите по-доброто решение…

Когато стане въпрос за покупка на имот или живот под наем, усещанията в хората са много противоречиви. Като цяло в българите преобладава чувството, че при живот под наем се „хвърлят пари на вятъра“, което до голяма степен се предопределя от психологията ни.

Вижте още: Къде са най-недостъпните наеми в света?

Заради този начин на мислене, не е странно, че процентът на собствени жилища в страната ни е един от най-високите в Европа, а дори и в света, като изоставаме с малко зад други страни от ЦИЕ, сред които Румъния.

И все пак, ако се опитаме да се абстрахираме от чисто психологическите фактори, ето как можем да определим рационално дали покупката на недвижим имот е по-добрия вариант от живота под наем, от финансова гледна точка.

Лихвите по 30-годишен ипотечен кредит у нас, колкото целия кредит

Имате ли стабилни доходи?

Първият фактор, който трябва да вземете в предвид е, имате ли стабилни доходи и заделени средства. Дори и да обмисляте покупката на имот с кредит, е необходимо (и често дори изисквано от банките), да разполагате с определена сума като самоучастие.

стабилни доходи

Експертите препоръчват да имате заделени 20% от стойността му, преди да се втурнете да купувате.

Наличието на стабилни и трайни доходи е друг критичен фактор, преди изобщо да погледнете към покупката на имот. Ако такива са налице, вече можете да продължите нататък към по-прагматични приоми, за определяне на това коя от двете алтернативи е финансово по-изгодна за вас.

Правилото на 15-те процента

Редица експерти смятат, че покупката на имот е финансово по-изгодната алтернатива, ако цената е в рамките на 15-годишни наема.

Например, ако живеете в двустайно жилище в София с наем от 250 евро, то покупката на имота става по-изгодна, ако цената на същото жилище е до 45 000 евро.

правило 15%

На база на средните продажни оферти при двустайните имоти в София (при ниво от 887 евро от сайта imot.bg), това означава, че трябва да си купите имот до 50 кв. м., за да влезете в посочената ценова рамка. Ако това ви устройства – действайте…, защото има изпълнение на критерия.

Ако търсите тристаен апартамент, то въз основа на средния му наем от 350 евро, цената на подобен имот не бива да превишава границата от 63 000 евро. Или на база средната продажна цена на тристайни апартаменти в София от 900 евро, то можете спокойно да си позволите апартамент с площ от 70 кв. м.

Евентуално по-нататъшно повишение на наемите, в условията на по-бавен ръст в цените на имотите, ще прави покупката все по-изгодна.

Правилото на 40-те процента

Друг начин да определите дали можете да си позволите покупката на имот, е на база на доходи и размер на вноската по ипотечния кредит.

Според специалистите, за да не срещате проблеми при погасяване на кредита си и покриване и на другите ви разходи за живот, вноската по ипотечния кредит не бива да превишава 40% от месечния ви доход.

Overpay-mortgage-or-save-cash

Ако предположим, че сте спестили 20% от покупната цена на разглежданите два имота – двустайния и тристайния и сте ползвали кредит за останалите средства, то нещата изглеждат по следния начин.

Продължава на следваща страница…

Провери също

как да инвестирате

Защо и кога, животът под наем не е „хвърляне на пари на вятъра“

Сред българите все още цари схващането, че животът под наем е хвърляне на „пари на …