четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Покупката на имот – добра инвестиция или не?

Покупката на имот – добра инвестиция или не?

Финансовите експерти, все още спорят дали покупката на имот е добра инвестиция, или не. Причината – алтернативната цена на това средствата ви да са на друго място, като например в акции.

Нека да започнем обаче, малко по отдалеч. Първо, покупката на имот, ще е може би една от най-големите покупки, които ще направите през живота си.

Да купите, или да наемите имот? Ето как да определите по-доброто решение

Много е важно също така, дали ще прибегнете към покупка на имот със спестени средства, или с банков кредит, както и дали ще купите имот, в който ще живеете, или който ще отдавате под наем.

Ще разгледаме тези различни варианти…

Първо ще разгледаме варианта, в който имате спестени средства в банката, достатъчни за покупката на имот, в който няма да живеете, а ще отдавате под наем.

Едно просто сравнение, между доходността на имотите и доходността на индекса на сините чипове SOFIX, изглежда по следния начин.

time

Към днешна дата индексът на сините чипове SOFIX е при ниво от 507.67 пункта, докато средната цена на софийските имоти е около 1 550 лева.

Въз основа на тези данни излиза, че инвестицията на борсата е донесла на инвеститорите среден годишен доход в размер на 10.7%, без да се отчитат дивидентите. Без да се отчита доходът от наем инвестицията в имот, е носила 6.5% годишна възвръщаемост на инвеститорите.

Мислите, че имотите ще поскъпват, инвестирайте в акции

Разбира се с отчитането на дивидентите и доходността от наемите ситуацията се променя, макар и доходността на борсата отново да остава малко по-висока…

Инвеститорите обаче, трябва да знаят още нещо много важно. Инвестициите в имоти са били далеч по-слабо волатилни от тези на БФБ. Най-големият спад на имотите е от около 35% от върха им, при над 80% понижение за SOFIX.

Т.e. ако претеглят доходността и волатилността, имотите изглеждат по-добър вариант за инвеститорите, с по-малка склонност към риск.

Трябва да отбележим също така, че доходността от наемите е при нива от над 5% на годишна база в големите градове, което си една много добра алтернатива в свят на рекордно ниски лихви по депозитите.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *