вторник , март 28 2017
Начална Страница / Водеща / Покупката на имот – добра инвестиция или не?

Покупката на имот – добра инвестиция или не?

Финансовите експерти, все още спорят дали покупката на имот е добра инвестиция, или не. Причината – алтернативната цена на това средствата ви да са на друго място, като например в акции.

Нека да започнем обаче, малко по отдалеч. Първо, покупката на имот, ще е може би една от най-големите покупки, които ще направите през живота си.

Да купите, или да наемите имот? Ето как да определите по-доброто решение

Много е важно също така, дали ще прибегнете към покупка на имот със спестени средства, или с банков кредит, както и дали ще купите имот, в който ще живеете, или който ще отдавате под наем.

Ще разгледаме тези различни варианти…

Първо ще разгледаме варианта, в който имате спестени средства в банката, достатъчни за покупката на имот, в който няма да живеете, а ще отдавате под наем.

Едно просто сравнение, между доходността на имотите и доходността на индекса на сините чипове SOFIX, изглежда по следния начин.

time

Към днешна дата индексът на сините чипове SOFIX е при ниво от 507.67 пункта, докато средната цена на софийските имоти е около 1 550 лева.

Въз основа на тези данни излиза, че инвестицията на борсата е донесла на инвеститорите среден годишен доход в размер на 10.7%, без да се отчитат дивидентите. Без да се отчита доходът от наем инвестицията в имот, е носила 6.5% годишна възвръщаемост на инвеститорите.

Мислите, че имотите ще поскъпват, инвестирайте в акции

Разбира се с отчитането на дивидентите и доходността от наемите ситуацията се променя, макар и доходността на борсата отново да остава малко по-висока…

Инвеститорите обаче, трябва да знаят още нещо много важно. Инвестициите в имоти са били далеч по-слабо волатилни от тези на БФБ. Най-големият спад на имотите е от около 35% от върха им, при над 80% понижение за SOFIX.

Т.e. ако претеглят доходността и волатилността, имотите изглеждат по-добър вариант за инвеститорите, с по-малка склонност към риск.

Трябва да отбележим също така, че доходността от наемите е при нива от над 5% на годишна база в големите градове, което си една много добра алтернатива в свят на рекордно ниски лихви по депозитите.

Продължава на следваща страница…

Провери също

губещ

Кои са грешките, които продължаваме да повтаряме, докато не загубим всичко?

Навярно сте чували фразата „остави го да се опари и ще се научи“. И докато …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *