Начална Страница / Водеща / Ето как да търгувате на фондовите пазари!

Ето как да търгувате на фондовите пазари!

„Бъди алчен, когато другите ги е страх и се страхувай когато другите са алчни“, „Не следвай тълпата…“, „Тълпата винаги греши…“, „Единственият начин да печелиш на фондовите пазари е като правиш това, което другите не правят…“ и така нататък…

Това са съветите давани от много от великите инвеститори. Перифразирани по друг начин те звучат така – купувай, когато нещата изглеждат максимално зле и продавай в моменти на всеобща еуфория…

Или правилото „купувай ниско, продавай високо“. И макар това да звучи много лесно, то определено не е.

Вижте още: Тествай добър инвеститор ли си?

Повечето от великите инвеститори отричат техническия анализ. Да, наистина изглежда глупаво, да съдим за бъдещото представяне на един актив по историческото му такова. И все пак, техническият анализ, или поне част от него се базира на „вълновата теория“, анализ заимстван от явленията в природата.

Кой ще отрече, че след повишение идва спад, след което нов ръст и така до безкрай… Казано по друг начин пазарът не върви само нагоре или само надолу!

Да кажем, че приемем теорията за движението на пазара на вълни на Елиът, макар и не толкова стриктно и в пълните му ограничения (както пазарът доказва, няма нищо съвършено).

И все пак, графиката в движението на един актив, изглежда най-общо така в двете му фази – тренд и корекция:

kak targuvame

А кои според вас са най-добрите моменти за търговия?

С цифри на графиката сме отбелязали някои от потенциално най-добрите моменти за търговия.

На практика 1 и 3 са най-добрите моменти за инвеститорите, които са склонни да търсят промяната на тренда или да следват съветите на великите инвеститори, с които стартирахме в духа на „не следвай тълпата, тя винаги греши“.

А защо ли?

Защото 1 представлява тест на дъното, регистрирано най-вероятно след дълъг и продължителен спад, в момент в който пазарът се отличава с пикова стойност на песимизим за съответния актив (идеално отговаря на съветите на гениалните инвеститори да се разграничавате от тълпата); Защото в тази точка можете да сложите много добър и близък до дъното стоп; Защото дори и понижението да се простре отвъд предходното дъно, точка едно отново би представлявала идеален момент да се върнете на пазара, при връщане над първото дъно, което вече е влязло във функцията на силна съпротива и е била преодоляна…

Вижте още: Психологическият капан в инвестирането, който ви прави още по-губещ

Но няма страшно, за по-предпазливите инвеститори, тези които очакват потвърждение за промяна на тренда, нещата не са изтървани.

За тях идва нова възможност – в точка 2. При нея пробивът на предходния връх е доказателство, че трендът вече е променен и е време да се влиза на пазара. Тепърва би следвало да предстоят най-добрите моменти за съответния актив, или пазар.

Тази стратегия за влизане е подходяща за по-големите инвеститори, които могат да си позволят да сложат по-далечни стопове (където бихте ги сложили, ако бяхте влезли в точка едно), защото не ползват ливъридж (заемен капитал).

Вижте още: 12 съвета от Бъфет, обобщаващи всичко, което трябва да знаете за инвестирането

Аналогична на точка едно, но в посока вече за надолу, е точка три. Тя на практика представлява тест на върха, а неуспешния пробив би бил истинското начало на всеки един спад и свидетелство за край на възходящия импулс. В точка 3, все още живее усещането за възходящ пазар, или тук сделката отново е контраинтуитивна, широко отговаряйки на съветите на гениалните инвеститори.

В същото време точка 3 ни дава много добра възможност за поставяне на сравнително близък стоп (при предходния връх).

Отново тези, изтървали (по желание разбира се) да скъсят в точка 3, имат още един шанс. И това се дава в точка 4. Тук предходното дъно вече е преодоляно и може да се очаква ускоряване на понижението. Отново тези, които търгуват в този момент, могат и трябва да си позволят по-далечен стоп за ограничаване на загубите (при най-високата точка от графиката).

Ето и един пример на практика – и то с най-следения и търгуван индекс в света S&P 500.

S&P 500

Нашите точки три и четири са отбелязани на графиката на широкия S&P 500. За пореден път тестваме историческия рекорд на индекса при ниво от 2 130 пункта, или на около 2% от настоящите нива. Ако станем свидетели на пореден неуспешен пробив, то почти сигурно изглежда понижението му към дъното от 1 800 пункта.

По-нататъшно понижение обаче, можем да видим при пробив на последното ниво, което на практика ще представлява нашата точка четири.

Провери също

как да инвестирате

Защо и кога, животът под наем не е „хвърляне на пари на вятъра“

Сред българите все още цари схващането, че животът под наем е хвърляне на „пари на …

Един коментар