петък , февруари 24 2017
Начална Страница / Водеща / Ето как да търгувате на фондовите пазари!

Ето как да търгувате на фондовите пазари!

„Бъди алчен, когато другите ги е страх и се страхувай когато другите са алчни“, „Не следвай тълпата…“, „Тълпата винаги греши…“, „Единственият начин да печелиш на фондовите пазари е като правиш това, което другите не правят…“ и така нататък…

Това са съветите давани от много от великите инвеститори. Перифразирани по друг начин те звучат така – купувай, когато нещата изглеждат максимално зле и продавай в моменти на всеобща еуфория…

Или правилото „купувай ниско, продавай високо“. И макар това да звучи много лесно, то определено не е.

Вижте още: Тествай добър инвеститор ли си?

Повечето от великите инвеститори отричат техническия анализ. Да, наистина изглежда глупаво, да съдим за бъдещото представяне на един актив по историческото му такова. И все пак, техническият анализ, или поне част от него се базира на „вълновата теория“, анализ заимстван от явленията в природата.

Кой ще отрече, че след повишение идва спад, след което нов ръст и така до безкрай… Казано по друг начин пазарът не върви само нагоре или само надолу!

Да кажем, че приемем теорията за движението на пазара на вълни на Елиът, макар и не толкова стриктно и в пълните му ограничения (както пазарът доказва, няма нищо съвършено).

И все пак, графиката в движението на един актив, изглежда най-общо така в двете му фази – тренд и корекция:

kak targuvame

А кои според вас са най-добрите моменти за търговия?

С цифри на графиката сме отбелязали някои от потенциално най-добрите моменти за търговия.

На практика 1 и 3 са най-добрите моменти за инвеститорите, които са склонни да търсят промяната на тренда или да следват съветите на великите инвеститори, с които стартирахме в духа на „не следвай тълпата, тя винаги греши“.

А защо ли?

Защото 1 представлява тест на дъното, регистрирано най-вероятно след дълъг и продължителен спад, в момент в който пазарът се отличава с пикова стойност на песимизим за съответния актив (идеално отговаря на съветите на гениалните инвеститори да се разграничавате от тълпата); Защото в тази точка можете да сложите много добър и близък до дъното стоп; Защото дори и понижението да се простре отвъд предходното дъно, точка едно отново би представлявала идеален момент да се върнете на пазара, при връщане над първото дъно, което вече е влязло във функцията на силна съпротива и е била преодоляна…

Вижте още: Психологическият капан в инвестирането, който ви прави още по-губещ

Но няма страшно, за по-предпазливите инвеститори, тези които очакват потвърждение за промяна на тренда, нещата не са изтървани.

За тях идва нова възможност – в точка 2. При нея пробивът на предходния връх е доказателство, че трендът вече е променен и е време да се влиза на пазара. Тепърва би следвало да предстоят най-добрите моменти за съответния актив, или пазар.

Тази стратегия за влизане е подходяща за по-големите инвеститори, които могат да си позволят да сложат по-далечни стопове (където бихте ги сложили, ако бяхте влезли в точка едно), защото не ползват ливъридж (заемен капитал).

Вижте още: 12 съвета от Бъфет, обобщаващи всичко, което трябва да знаете за инвестирането

Аналогична на точка едно, но в посока вече за надолу, е точка три. Тя на практика представлява тест на върха, а неуспешния пробив би бил истинското начало на всеки един спад и свидетелство за край на възходящия импулс. В точка 3, все още живее усещането за възходящ пазар, или тук сделката отново е контраинтуитивна, широко отговаряйки на съветите на гениалните инвеститори.

В същото време точка 3 ни дава много добра възможност за поставяне на сравнително близък стоп (при предходния връх).

Отново тези, изтървали (по желание разбира се) да скъсят в точка 3, имат още един шанс. И това се дава в точка 4. Тук предходното дъно вече е преодоляно и може да се очаква ускоряване на понижението. Отново тези, които търгуват в този момент, могат и трябва да си позволят по-далечен стоп за ограничаване на загубите (при най-високата точка от графиката).

Ето и един пример на практика – и то с най-следения и търгуван индекс в света S&P 500.

S&P 500

Нашите точки три и четири са отбелязани на графиката на широкия S&P 500. За пореден път тестваме историческия рекорд на индекса при ниво от 2 130 пункта, или на около 2% от настоящите нива. Ако станем свидетели на пореден неуспешен пробив, то почти сигурно изглежда понижението му към дъното от 1 800 пункта.

По-нататъшно понижение обаче, можем да видим при пробив на последното ниво, което на практика ще представлява нашата точка четири.

Провери също

депозити

Ето защо трябва да инвестирате на фондовите пазари! (а не в депозити)

През последните няколко години лихвите по депозитите се понижаваха непрестанно, като достигнаха нови дъна. Знаете …

Един коментар