неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Ето как да таймирате щатския пазар!

Ето как да таймирате щатския пазар!

Обичате да таймирате пазара? Не сте единствените…

Сега ще ви предложим една стратегия за таймиране на пазара, на база графичен анализ. Тя е базирана въз основа на предходните два върха на щатския пазар и в случая няма да залага на срив, а просто на една по-дълбока корекция за широкия индекс S&P 500, която като че ли вече не се очаква от никой…

Техническият анализ казва „The trend is your friend”, или казано по нашенски „Търгувай по тренда и няма да сбъркаш“. Това на пръв прочит звучи лесно. Тогава възниква въпроса „По кой точно тренд да търгувам?“. Има краткосрочен, средносрочен и дългосрочен тренд. След това има ултра-краткосрочен и ултра-дългосрочен тренд и т.н.

Т.е. един тренд може да е възходящ, докато в същото време друг времеви тренд на същия актив да е низходящ и обратното. Техническият анализ обаче, не дава точен отговор на този въпрос, като според най-отявлените му критици обикновено обяснява събитията, когато вече се случат.

Специалистите препоръчват процеса на графичен анализ винаги да започва от най-дългосрочния времеви тренд. На графиката на широкия щатски индекс може да се види, че графиката е в дългосрочно възходящ тренд съпътстван с няколко големи корекции – от 2000 и 2007 година.

Индексът S&P 500 достигна връх при нива от близо 2 300 пункта съвсем скоро, като завърши миналата седмица почти при това ниво. Т.е., не може да се каже кога възходът му ще приключи.

В момента техническият анализ казва – „Не скъсявай индекса, защото рекордите могат да продължат и на практика няма никакви нива на съпротива пред индикатора!“.

Кога на практика ще се появи добра среда за скъсяване на показателя?

Когато ясно се формира връх и когато показателя се опита да го тества, но без успех. Именно условието за „тест на върха“ е един от популярните „приоми“ в техническия анали. За да можем да говорим за формиран връх обаче, индексът трябва да се отдалечи на между 5 и 10% от него.

За щастие на инвеститорите, начинът, по който са се развили предходните два срива, имат много общи черти. След като индексът достига рекорд през 2000 година (при 1 527.46 пункта), той бележи дълбока и бърза корекция от 11.1 процента до 1 356 пункта в рамките на три седмици.

таймиране на пазара

Следва нов тест в рамките на следващите четири месеца, като индексът достига на седем пункта от върха си. Неуспешният му пробив инициира началото на силно низходящо движение.

Подобен е сценарият и през 2007 година. Тогава, след достигането на нов исторически връх, корекцията е значително по-плоска (ставаме свидетели на спад от 7.7%) и се развива отново за три седмици.

Разликата тогава обаче е, че малко по-бързо ставаме свидетели на тест на върха (в рамките на три месеца), като дори има фалшив пробив и „мечи капан“ (макар и върхът да е пробит минимално в рамките на 10-на пункта).

Та забелязахте ли общото? Два са периодите, които се повтарят – три седмици и три-четири месеца.

И в двата гореспоменати случая имаме рязка корекция след върха, в рамките на три седмици Нов тест на върха в рамките на около три-четири месеца и задълбочаване на спада след пробива на най-ниската точка от корекцията.

Това е схемата, която можем да търсим и в момента.

По-големите спекуланти, ще заложат в един момент, че връх е формиран, още преди да има изискваното потвърждение за това. Например, тези които смятат, че върха от 2 300 пункта ще е „нивото“, биха скъсявали в момента с близък стоп, малко над посоченото ниво, на около 2% от текущите нива на S&P 500.

Те ще търсят движението от 7 до 10%, развило се за три седмици, което за спекулантите е повече от достатъчно и ще предоставя съотношение доходност-риск от над три, при задаване на стоп от 2%. Идеална сделка, за хора ползващи ливъридж.

Спекулантите търсят бързи печалби и подобно понижение на индекса, за подобен кратък срок от време би ги задоволило напълно. Когато реализират поставените си цели, по отношение на спада (между 7 и 10%), или време за развиване на корекцията (три седмици), което настъпи първо, те ще излязат, за да не им се „нулира печалбата“ при потенциално следващ тест на върха, който както вече казахме, е продължавал три-четири месеца в предходните два случая.

А тест на върха е почти сигурно, че ще видим. Почти никой по-значим „бичи цикъл“ не свършва без подобно действие. Именно потенциалното тестване на върха прави институционалните инвеститори толкова спокойни и склонни да държат парите си в акции. Защото дори и при по-дълбока корекция, те ще изчакат търпеливо, индексът да се върне към най-високите си нива, преди да започнат да „разтоварват“.

Големият спад обаче, ако изобщо ще има такъв, най-вероятно ще дойде след евентуален неуспешен пробив на върха. Това обаче, ще трае доста време и определено ще е трудно време за търговия. Защото при всяко доближаване на индекса към най-високите му стойности, ще се добавят масирани „къси позиции“, от спекулантите, затворили вече късите си позиции с печалби, както и от продажбите на институционалните инвеститори, които ще искат да излязат от позициите си.

Този спад, ще се засили особено, при пробив на „минидъното“, достигнато след първите три седмици на спад. Ако такъв пробив не се случи обаче, късите позиции, могат да бъдат отново сериозно застрашени.

Разбира се при търсенето на подобен сценарий, спекулативните капитали могат да откриват и дълги позиции, след развиването на триседмичната корекция. Те могат да започнат да търсят отправна точка за заемане на дълги позиции, именно с цел тест на върха…

  • материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *