петък , декември 9 2016
+500
Начална Страница / Водеща / Ето как стигнахте до „мизерната“ държавна пенсия…

Ето как стигнахте до „мизерната“ държавна пенсия…

Има много добра възможност да не забогатеете… (да не достигнете заветните спестявания от един милион лева), или пък да се пенсионирате с държавна пенсия от 200 лева. Чудите се как можете да стигнете до там?

Ето няколко кратки пътища за това, които много хора на практика следват…

Живеят за мига и не спестяват нищо…

парти

Когато са на 20 хората смятат, че им е твърде рано, да започнат да спестяват, а времето им е отредено, за да живеят и да харчат. В началото на своята кариера, хората разсъждаващи така харчат цялата си заплата, независимо от размера й, като живеят месец за месец до следващата си заплата.

Живеят над възможностите си…

На 30 се задомявате, вдигате голяма сватба, отвъд възможностите си, може дори да ползвате кредит за това.

Искате да спестите 100 000 лева след 25 години? Ето от какво трябва да се лишите

Правите покупка на имот, която е на стойност по-голяма от това, което можете да си позволите. Източникът на средствата, най-често е ипотечен кредит, чиято вноска не рядко превишава 60%, а дори и 70% от дохода на домакинството. Само да вметнем, че препоръчителното ниво на вноските от експертите е в рамките на до 40-50% от дохода.

дългове

Отново „нямате възможност” (или по-скоро желание да заделяте, препоръчителните 10-15% от дохода си) в инвестиционна сметка, която да набъбва с годините.

Изнемогвате с вноските, но продължавате с „нерационалните решения“ – купувате си чисто нов голям семеен автомобил – все пак, трябва да имате превоз за семейството си.

Следват решения, като частни детски градини и училища (все пак всеки иска най-доброто за децата си), скъпи университети и др. Все занимания, които ви пречат да заделяте средства за спестяване и инвестиране през следващите 20 години.

Идват внуците и насочвате всичките си усилия и средства към това да продължите да подпомагате децата си, макар и да разполагате с оскъдни средства.

Искате пенсия от 1000 лева на месец, ето какво трябва да направите

Някак си неусетно сте на 50 години, без заделени средства и изведнъж се сещате, че наближавате пенсионна възраст. Паникьосвате се и поглеждате към частните пенсионни фондове, защото осъзнавате, че не можете да разчитате на държавата да подсигури нормалното ви съществуване. Все пак кой може да живее нормално с 200 лева на месец?

Каква обаче, е равносметката?

Според експертите за нормален живот след пенсиониране е добре да имате спестени поне осем годишни заплати. При средногодишен доход от примерно 18 000 лева, то сумата, която трябва да имате зад гърба си е 144 000 лева.

Продължава на следваща страница…

plus500

Провери също

таймиране

Инвеститорските емоции, които преживяваме, докато търгуваме

Много често ще чуете, че инвеститорите са подвластни на емоциите и че именно емоциите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *