четвъртък , юни 29 2017
Начална Страница / Водеща / Финансовите принципи, според които да живеете!

Финансовите принципи, според които да живеете!

Едно основно правило в света на личните финанси е „важно е не колко изкарвате на година, а колко харчите“. Например, можете да се отличавате с висок доход и да изкарвате 50 000 лева на година, но разходите ви да са 70 000 лева. Т.е. да сте „на червено с 20 000 лева“. Този начин на живот няма как да ви доведе до финансова стабилност или независимост.

А постигането на финансова независимост, трябва да е вашата цел в живота. Това е достигане до позиция, в която можете да си позволити всичко, което ви се прииска, без това да налага лишения, или промяна в стандарта ви на живот.

Използвайте похвата на Уорън Бъфет за бавно забогатяване

Ето защо важно е да следвате определени прости финансови правила, които да ви дадат стабилност и да ви помогнат да тръгнете по пътя към забогатавянето. Вижте някои от тях:

Живейте под възможностите си

means

Това вече го казахме няколко пъти. Ще продължаваме да го повтаряме обаче, докато трайно не влезе във вашето съзнание и не започнете да следвате този принцип във всяко едно ваше финансово действие.

Основният принцип тук е следния – ако не можете да си позволите покупка с налични средства, без ползването на кредит, просто не я правете. Ще се изненадате колко ще спестите от „нерализирани покупки“, които най-вероятно по-късно вече ще сте осъзнали, че не са ви били необходими.

Ако доходът ви е 25 000 лева годишно, живейте така, сякаш е 15 000 лева. Важно е не колко изкарвате, а колко спестявате.

Следвайте стриктно месечния си бюджет

Ако нямате цел, как ще разберете, че сте я постигнали. Същото е с бюджетирането. Не можете да следите и да вкарвате в ред личните си финанси, ако нямате направен бюджет.

Да го направите е първата и като че ли по-лесната стъпка. Трудното идва, когато дойде време да го спазвате. Това е като с диетите…

Трябва обаче да имате воля да спазвате бюджета си. Веднъж, когато си изградите навици, ще видите колко по-лесен и по-добър става живота.

Избягвайте „лошите“ кредити

help

Не всички кредити са еднакви. Някои са по-лоши от други. В графата най-лоши кредити влизат кредитните карти, заемният капитал от брокера ви (ливъридж), кредитите от заложни къщи, потребителските кредити и др.

Направете си фонд за спешни нужди

Подобен фонд трябва да покрива разходите ви за живот между 6 и 8 месеца. Той ще ви потрябва в случай, че останете без работа, като ще ви предпази от това да останете и без дом. Фондът трябва да се ползва единствено в спешни случаи.

Избягвайте лошите покупки

нови коли

Като лоши покупки най-общо можем да определим тези, които губят от стойността си най-бързо. Тук влизат новите автомобили, по-голямо от нуждите ви жилище и т.н. Например още след излизането от автосалона, закупеният от вас нов автомобил е вече с 20% по-евтин.

Плащайте първо на себе си

Тайната за забогатяването в лицето на следването на принципа „плащай първо на себе си“ е разкрита още от древна финансова причта. Автоматизирайте процеса на спестяване, за да ви е по-лесно и да не го мислете.

Подобрете финансовите си знания

piggy-bank

Прочетете повече за инвестициите в акции, взаимни фондове и недвижими имоти. Пример – спестените 4 лева за кафе навън в работната седмица са около 80 лева на месец или 960 лева на година. Инвестирани, тези пари за 25 години при средна доходност от 8% на година биха се превърнали в сумата от 75 796 лева. Не е лошо, нали?

Инвестирайте в себе си

Ако имате малък капитал, това което можете най-добре да направите с него, е да инвестирате в себе си. Това е инвестицията с най-голяма възвръщаемост, която ще ви се отплаща под формата на по-висок доход през целия ви живот.

Провери също

таймиране на пазара

Ето как да биете по доходност Sofix (поне на база история)

Повечето „експерти“ ще ви препоръчат да не се опитвате да „таймирате пазара“. Да се таймира …