неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Финансовите принципи, според които да живеете!

Финансовите принципи, според които да живеете!

Едно основно правило в света на личните финанси е „важно е не колко изкарвате на година, а колко харчите“. Например, можете да се отличавате с висок доход и да изкарвате 50 000 лева на година, но разходите ви да са 70 000 лева. Т.е. да сте „на червено с 20 000 лева“. Този начин на живот няма как да ви доведе до финансова стабилност или независимост.

А постигането на финансова независимост, трябва да е вашата цел в живота. Това е достигане до позиция, в която можете да си позволити всичко, което ви се прииска, без това да налага лишения, или промяна в стандарта ви на живот.

Използвайте похвата на Уорън Бъфет за бавно забогатяване

Ето защо важно е да следвате определени прости финансови правила, които да ви дадат стабилност и да ви помогнат да тръгнете по пътя към забогатавянето. Вижте някои от тях:

Живейте под възможностите си

means

Това вече го казахме няколко пъти. Ще продължаваме да го повтаряме обаче, докато трайно не влезе във вашето съзнание и не започнете да следвате този принцип във всяко едно ваше финансово действие.

Основният принцип тук е следния – ако не можете да си позволите покупка с налични средства, без ползването на кредит, просто не я правете. Ще се изненадате колко ще спестите от „нерализирани покупки“, които най-вероятно по-късно вече ще сте осъзнали, че не са ви били необходими.

Ако доходът ви е 25 000 лева годишно, живейте така, сякаш е 15 000 лева. Важно е не колко изкарвате, а колко спестявате.

Следвайте стриктно месечния си бюджет

Ако нямате цел, как ще разберете, че сте я постигнали. Същото е с бюджетирането. Не можете да следите и да вкарвате в ред личните си финанси, ако нямате направен бюджет.

Да го направите е първата и като че ли по-лесната стъпка. Трудното идва, когато дойде време да го спазвате. Това е като с диетите…

Трябва обаче да имате воля да спазвате бюджета си. Веднъж, когато си изградите навици, ще видите колко по-лесен и по-добър става живота.

Избягвайте „лошите“ кредити

help

Не всички кредити са еднакви. Някои са по-лоши от други. В графата най-лоши кредити влизат кредитните карти, заемният капитал от брокера ви (ливъридж), кредитите от заложни къщи, потребителските кредити и др.

Направете си фонд за спешни нужди

Подобен фонд трябва да покрива разходите ви за живот между 6 и 8 месеца. Той ще ви потрябва в случай, че останете без работа, като ще ви предпази от това да останете и без дом. Фондът трябва да се ползва единствено в спешни случаи.

Избягвайте лошите покупки

нови коли

Като лоши покупки най-общо можем да определим тези, които губят от стойността си най-бързо. Тук влизат новите автомобили, по-голямо от нуждите ви жилище и т.н. Например още след излизането от автосалона, закупеният от вас нов автомобил е вече с 20% по-евтин.

Плащайте първо на себе си

Тайната за забогатяването в лицето на следването на принципа „плащай първо на себе си“ е разкрита още от древна финансова причта. Автоматизирайте процеса на спестяване, за да ви е по-лесно и да не го мислете.

Подобрете финансовите си знания

piggy-bank

Прочетете повече за инвестициите в акции, взаимни фондове и недвижими имоти. Пример – спестените 4 лева за кафе навън в работната седмица са около 80 лева на месец или 960 лева на година. Инвестирани, тези пари за 25 години при средна доходност от 8% на година биха се превърнали в сумата от 75 796 лева. Не е лошо, нали?

Инвестирайте в себе си

Ако имате малък капитал, това което можете най-добре да направите с него, е да инвестирате в себе си. Това е инвестицията с най-голяма възвръщаемост, която ще ви се отплаща под формата на по-висок доход през целия ви живот.

Провери също

Какъв тип инвеститор сте?

Задачата на инвестиционните консултанти не е лесна. Когато дават инвестиционен съвет на свой клиент, те …