вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Водеща / И гениалните инвеститори не винаги успяват да бият пазара (вижте представянето им)

И гениалните инвеститори не винаги успяват да бият пазара (вижте представянето им)

Сигурно си мислите, че инвеститори като Уорън Бъфет, Джордж Сорос, Рей Далио или Даниел Лоб успяват винаги да се представят по-добре от пазара?

Как да инвестирате като Уорън Бъфет

Сега ще проверим това, като ще погледнем към доходността им през последната една година и ще я сравним с представянето на широкия индекс S&P 500.

В края на миналата седмица широкия щатски индекс S&P 500 приключи на няколко пункта от най-високата в историята си стойност. Т.е. негативният ефект от референдума във Великобритания за напускане на границите на ЕС, бе бързо преодолян, или както се казва „всяко чудо за три дни“ (поне на щатските пазари).

Това, което предстои да видим през тази седмица е дали щатските индекси ще съумеят да продължат по пътя си нагоре и да регистрират нови исторически върхове, и по-важното – да се задържат над тях.

победиш пазара

Дотогава обаче, можем да надникнем в портфейлите и представянето на инвеститорите – милиардери и това кой от тях успява да бие пазара (да регистрира по-добра доходност от тази на широкия щатски индекс) през последната една година.

Преди това трябва да уточним, че за база за сравнение на представянето на милиардерите ще вземем индексния фонд SPY, базиран на широкия щатски индекс S&P 500.

Най-добрите инвеститори, за които никога не сте чували, а би трябвало

От началото на годината този фонд е донесъл 0.9% доходност на инвеститорите. Това може и да ви изглежда малко, но трябва да споменем, че се оказва непосилна летва за повечето от известните инвеститори.

Нещо повече, само двама от 16-те милиардери следени от изданието Ibillionaire, успяват да регистрират по-добра доходност за последната една година. И това е Нелсън Пелц, донесъл доходност за инвеститорите от 5.55% за периода, както и Дейвид Тепър с 1.06%.

Гениалният Бъфет е реализирал отрицателна доходност за инвеститорите в размер на 1.8% за последните 12 месеца, докато Сорос е загубил 5.3%. Рей Далио, посредством неговия фонд, е донесъл отрицателна доходност на инвеститорите от 5.7%, а Даниел Лоб – 8.5%.

Най-великите инвеститори на всички времена

В дъното на класацията, или най-голяма загуба за инвеститорите са донесли все инвеститори активисти – Дейвид Айнхорн (26.3%), Карл Айкън (28%) и Бил Акман (28.8%). Т.е. определено можем да обобщим, че последната една година не е била годината на активистите.

Сега ще погледнем къде са инвестирали единствените двама, които бият пазара през последната една година.

нелсън пелц

Най-голямата позиция на Нелсън Пелц е в индустриалния конгломерат General Electric, съставляваща 22.7% от портфейла му. Втората му по големина позиция е Sysco – с дял от 19.5%, както и Mondelez с 18.6%. Другите две позиции с дял от над 10% от портфейла на мениджъра са Du Pont и The Bank of New York Mellon.

дейвид тепър

Дейвид Тепър е другото име, което се откроява. Той е известен с широкодиверсифицирания портфейл от голям брой компании, който поддържа, като рядко инвестира над 10% в една позиция. С най-голямо тегло в момента от портфейла му са кол-опции върху индексния фонда Spdr S&P 500 etf, съставляващи 9.8% от портфейла му. Други големи позиции от над 7% включват имената на Energy Transfer, Alphabet и Delta Airlines.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …