вторник , май 30 2017
Начална Страница / Водеща / Най-големите „финансови балони“ в историята

Най-големите „финансови балони“ в историята

В светлината на новите исторически върхове за щатските индекси, много се говори относно това балонизирани ли са пазарите в момента. Ето защо ще се обърнем към историята и най-големите сривове на фондовите пазари, както и събитията които са ги породили.

Манията по лалетата в Холандия – (1634-1637)

Това е първият класически балон във финансовата история, предизвикан от човешката алчност. Кризата е най-класическия пример за това какво може да се очаква, когато всички започнат да залагат на това, което е модерно и пазарът загуби реална представа за стойността на един актив. Както и когато цената му започне да се определя единствено от спекула.

tulpen

Тази мания се повява в периода между 1634 и 1637 година, а в нея се включват всички социални прослойки. Манията става актуална малко след като Европа бива запозната с лалетата от Османската Империя. Рядкостта на луковиците по онова време, и силното им търсене е довело до изключителното им поскъпване.

Най-големите търговски загуби в историята

С повишението на цената, хората започнали да купуват луковиците само с идеята да ги продадат по-късно на по-висока цена, без идея за това какво ще е реалното им търсене.

Когато стойността на една единствена луковица е достигнала еквивалента на десетки хиляди днешни долари, много от спекулантите са станали за момент много, много богати. Много скоро след това, цената е започнала да пада, връщайки се до нива, при които почти всички участници в спекулата са били разорени, а холандската икономика изпада в рецесия, от която дълго не е могла да може да се възстанови.

Балонът South Sea (1716-1720)

Това е един класически балон, формирал се във Великобритания в началото на 18-ти век. Всъщност той се е появил по същото време, по който се появява балонът във френската Mississippi. Компанията South Sea Company, е международна търговска компания, със специални права издадени от британското правителство за търговият с Южна Америка.

South-Sea-Company

Ръководството на компанията разпространява слухове, свързани с придобиването на нови права от страна на правителството, което води до сериозно повишение в цената на акциите й. Малко по-късно спекулативната мания по акциите й секва и редица учени, закупили ги на високи нива, включително и Исаак Нютон, губят състояние. Следва сериозна рецесия.

Вижте още: Най-големите загуби на благосъстояние в историята

В резултат на това по-късно Нютон коментира – „Може правилно да изчислявам движението на звездите, но не и лудостта на хората“.

 

Балонът Mississippi (1716-1720)

Този балон е бил отново спекулативен балон в началото на 18-ти век, но този път във Франция. Семената на „балона“ са били посяти през 1715-та година, когато Франция е била почти банкрутирала след войната и е потърсила помощта на шотландския теоретик в лицето на Джон Лоу. Тя създава централна банка, която приема злато и сребро, като депозит и издава хартиени пари срещу тях.

balloon

Много скоро централната банка обаче, започва да издава много повече банкноти, спрямо депозитите от благородни метали, с които е разполагала (това дали ви звучи познато?).

Това създава инфлационен „икономически бум“. Една от международните компании за търговия е именно на Лоу. Тя яхва инфлационната вълна и акциите й поскъпват значително, създавайки много милионери след себе си. За момент е изглеждало, че финансовите проблеми на Франция са решени. Това е само до момента, когато акциите на търговската компания и издадените банкноти не поевтиняват силно и Франция изпада дори в още по-голяма финансова криза.

Вижте още: Най-великите инвеститори на всички времена

Британската железопътна мания – 40-те години на 19-ти век

Железопътната мания е друг класически пример, какво се случва със сектор, който става прекалено модерен и всички се насочат към него. Подобно на „интернет балона“ в края на 90-те години на миналия век и тук инвеститорите масово са купували акции на железопътни компании, защото според тях това е било бъдещето.

566-f3ccdd27d2000e3f9255a7e3e2c48800

С достигането на акциите на тези компании до рекордни стойности във Великобритания, те са построили прекомерно много километри железопътни линии. Когато по-късно интереса пада и цените на акциите им се понижават, много компании фалират. Инвеститорите губят много пари, а дълговете тежат на страната дълги години след това.

Балонът при недвижимите имоти във Флорида през 20-те години на 20-ти век

Това е първият имотен балон, който оставя по-сериозни последици. Появява се в щата Флорида. Преди 20-те години на 20-ти век, Флорида е бил сравнително слабо населен регион. Със заселването му обаче и повишения интерес от богатите американци от останалите щати, цените бързо започват да растат.

real estate

Включват се много спекуланти, които купуват имоти с цел да ги препродадат по-късно на по-високи цени. Скоро към щата се насочват огромни по размер инвестиции, които не могат да се поемат и инициират изключително силен ръст. Имотният бум във Флорида създава много милионери, докато в крайна сметка, подобно на всеки балон не се пука през 1925 година.

Фондовият срив от 1929-та година

Сривът през 1929-та година е бил изключително голям, като той стартира през октомври 1929-та година. Той следва просперитета и ръста на щатската икономика през 20-те години на 20-ти век. Нови технологии като радиото, търговските автомобили и самолети, водят до сериозен ръст на фондовите пазари.

An American is trying to sell his car to recover the money lost in the Stock Exchange crash. New York, October 1929 (Photo by Mondadori Portfolio via Getty Images)

Спадът на фондовия пазар води до фалита на много финансови компании, ръководителите на много от които скачат от високи сгради. След това САЩ навлиза във Великата Депресия, траяла до края на 30-те години на същия век.

Продължава на следващата страница…

Провери също

как да инвестирате

Защо и кога, животът под наем не е „хвърляне на пари на вятъра“

Сред българите все още цари схващането, че животът под наем е хвърляне на „пари на …