вторник , юни 27 2017
Начална Страница / Водеща / Гответе се да пестите повече или да работите по-дълго (за спокойно пенсиониране)

Гответе се да пестите повече или да работите по-дълго (за спокойно пенсиониране)

Всеки финансов експерт ще ви каже, че инвестициите на фондовите пазари, драстично повишават шансовете ви да се пенсионирате, ако не милионер, то поне финансово независим (с възможност да посрещате спокойно всички желани и наложителни разходи).

Причината? Историческото представяне на международните фондови пазари. Ще вземем за пример най-развития фондов пазар в света.

Ако искате да се пенсионирате, дръжте всичко в кеш и депозити

Въпреки пазарния срив от 1987-ма година и последвалото пукане на „интернет балона“ през 2000-2003 година, както и финансовата криза от 2008-ма година, като цяло инвестиралите на щатския пазар между 1985 и 2014-та година (период от близо 30 години), са се радвали на добра доходност. Тя е повишила сериозно спестяванията им.

пенсионери

Нов доклад на McKinsey & Co., обаче, озаглавен „Защо инвеститорите трябва да намалят очакванията си за бъдеща доходност“ сочи, че настоящите млади на възраст до 30 години, трябва съществено да намалят очакваната доходност за следващите 30 години.

Факторите съдействали за добрата доходност през последните 30 години включват – ниската инфлация и драстичното понижение на лихвите от пика им през 70-те години на миналия век; силния ръст на БВП в много страни по света; масирания ръст на Китай; подобрението на производителността в световен мащаб; ръстът в корпоративните печалби и др.

От McKinsey обаче смятат, че голяма част от тези фактори, може да не са в сила през следващите тридесет години.

Как се става милионер на практика? Съвети от двойка пенсионирала се на 43 години

Съвместното съчетание на тези фактори, се изразиха в изпреварваща пазарна доходност през разглеждания период, в сравнение с периода между 1914-1985 година.

Благодарение на повишението с 60% в корпоративните печалби за последните 30 години и промяната в съотношението цена-печалба, доходността за разглеждания период е била с 3 процентни пункта над средната за последните 50 години.

пенсионен фонд

На база на очакваните промени в средата обаче, доходността на акциите може съществено да се забави през следващите десетилетия и да е с между 1.5 и 4 процентни пункта по-малко на година. В същото време, тази на облигации може да е по-слаба с между три и пет процентни пункта, според прогнозите на McKinsey.

Или ако за последните тридесет години средната доходност на S&P 500 е била 10.2%, то за следващите няколко десетилетия може да е между 6.2 и 8.7%, смятат от консултантската компания.

Какво означава това за хората, които ще се пенсионират? Две неща. Първо, за да постигнат целените спестявания, които смятат, че ще са им достатъчни, ще трябва да заделят повече средства на месец или пък ако не могат да повишат спестяванията си, ще трябва да работят по-дълго време. Все два не особено приятни варианта.

Продължава на следваща страница…

Провери също

Какъв тип инвеститор сте?

Задачата на инвестиционните консултанти не е лесна. Когато дават инвестиционен съвет на свой клиент, те …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *