петък , март 24 2017
Начална Страница / Водеща / Борса или имоти? Коя е била по-добрата инвестиция последните 16 г.?

Борса или имоти? Коя е била по-добрата инвестиция последните 16 г.?

Когато става въпрос за инвестиции, хората са склонни да сравняват доходността на различните инвестиционни класове активи в миналото, при вземане на инвестиционни решения.

Вижте още: 12 мисли на Бъфет, които обобщават всичко, което трябва да знаете за инвестициите

И въпреки, че това не е гаранция за бъдещото им представяне, ще погледнем дали акциите или имотите са се представяли по-добре за последните петнадесет и половина години.

Периодът е взет предвид на факта, че индексът на сините чипове SOFIX (барометър за представянето на фондовия пазар), се появява в края на 2000-та година. Той стартира от 100 пункта.

За сравнение през същата година, средните цени на имотите в София, според националния статистически институт, са били при ниво от 583.83 лева.

Как стоят нещата близо шестнадесет години по-късно и след една тежка криза, както на фондовия пазар, така и при имотите?

Акции или имоти?

Равносметката е следната – към днешна дата индексът на сините чипове SOFIX е при ниво от 508.69 пункта, докато средната цена на софийските имоти е около 1 550 лева.

Вижте още: Всеки път, когато това се е случвало, SOFIX е удвоявал стойността си в следващата година

Въз основа на тези данни излиза, че инвестицията на борсата е донесла на инвеститорите среден годишен доход в размер на 10.7%, без да се отчитат дивидентите. Без да се отчита доходът от наем инвестицията в имот, е донесла 6.5% годишна възвръщаемост на инвеститорите.

Разбира се с отчитането на дивидентите и доходността от наемите ситуацията се променя, макар и доходността на борсата отново да остава малко по-висока…

Инвеститорите обаче, трябва да знаят още нещо много важно. Инвестициите в имоти са били далеч по-слабо волатилни от тези на БФБ. Най-големият спад на имотите е от около 35% от върха им, при над 80% понижение за SOFIX.

Т.e. ако претеглят доходността и волатилността, имотите могат да изглеждат по-добър вариант за инвеститорите, с по-малка склонност към риск.

Провери също

евра

Как да отиграете Фед?

Предстои заседанието на Фед относно лихвите. За пореден път, изненадата от него едва ли ще …