събота , януари 20 2018
Начална Страница / Водеща / 10 основни инвестиционни принципи

10 основни инвестиционни принципи

Много от инвеститорите си мислят, че са по-умни от финансовите експерти, както и че могат да бият пазара. Това на практика обаче, е много далеч от истината, поне за масовите инвеститорите. Разбира се има и изключения.

Търсите по-добра доходност от тази на депозитите?

И все пак ето няколко неща, които да имате в предвид за пазара, ако си мислите, че можете да го надхитрите:

1. Няма риск в миналото

Винаги, когато гледаме назад във времето, знаем какво се е случило. Така, че в историческото представяне на един актив няма рискове. Често, анализаторите и медиите, припомнят историите и прогнозите, които са се сбъднали, а всички останали, остават забравени в миналото.

инвестиции

В допълнение, инвеститорите трябва да са наясно, че историческото представяне на един актив, не е гаранция за бъдещото му такова.

2. Само един безплатен обяд има на Уолстрийт

Според експертите очакваната доходност на една компания, или актив с течение на времето се доближава до тази на целия пазар, или клас активи.

Независимо, колко добър смятате, че сте в подбора на индивидуални активи, факт е, че индексните фондове, са много по-малко рискови, поне от статистическа гледна точка, както и също толкова по-вероятно да са успешна инвестиция в дългосрочен план.

3. Почти цялата доходност, която ще реализирате идва от представянето на инвестиционния клас активи, към която се отнася вашия избор

Според експертите около 90 до 99% от доходността, която подбрания от вас актив ще ви донесе, поне в средносрочен, или дългосрочен план, ще се предопредели от инвестиционния клас, към който актива ви принадлежи.

Ето защо, преди да изберете актив, внимателно подбирайте към кой клас спада.

4. Надеждна информация за инвестициите ви е налична, при това безплатно

Когато инвестирате в определени активи, или индексни фондове, цялата необходима информация за вземане на инвестиционно решение, е налична. Въпросът е, правилно да я подберете, систематизирате и анализирате.

5. Един от най-добрите начини за максимизиране на доходността ви е, като минимизирате разходите си

Защо да изберете нискоразходен, индексен фонд, базиран на широк индекс. Защото по този начин, освен да минимизирате специфичните рискове, свързани с избора на определен актив, ще максимизирате доходността си.

6. Дългосрочните инвеститори, трябва да очакват по-висока възвръщаемост, при избор на акции пред облигации, заради по-големия риск, който поемат

През последните 46 календарни години от 1970-та до 2015-та година, портфейл съставен изцяло от средносрочни щатски облигации е донесъл на инвеститорите средно 6.2%. При насочване на 20% от този портфейл към девирисифицирани индексни фондове, базирани на акции, доходността се повишава до 7.4% на година.

Разликата макар и не особено голяма на пръв поглед е значителна, заради големия период в който е регистрирана. Инвестирани 10 000 долара, при доходност от 6.2%, се превръщат в 159 121 долара, спрямо 266 808 долара, при доходност от 7.4%.

По отношение на волатилността, разликата не е била особено голяма. Тя е 4.6% за портфейла с 20% акции, спрямо 4.1%, за портфейла изцяло от облигации.

7. Дългосрочните инвеститори, трябва да очакват по-висока възвръщаемост при добавяне на акциите на малки компании в портфейлите си.

През последните 15 години, индексът Vanguard Small Capitalization Index Fund NAESX, е носел средна годишна доходност от 9.89%, при средно 7.46% за широкия щатски индекс.

От 1928 до 2015-та година, индексът S&P 500 е носил средно 10.7% на инвеститорите, при средно 13.8% за индекса базиран на акциите на малки компании.

8. Дългосрочните инвеститори, би следвало да очакват по-висока възвръщаемост, при добавяне на стойностни компании в портфейлите си

За всички 15-годишни периоди от 1928 до 2015-та година, големите компании, ориентирани към стойност, са носили на инвеститорите възвращаемост от средно 13.2% на година, спрямо 10.7% за широкия щатски индекс.

9. Дългосрочните инвеститори могат да очакват дори още по-добри резултати при комбиниране на малки с големи стойностни компании

За същите 15-годишни периоди, микс от малки и големи компании, е носел на инвеститорите средно годишен доход от 16.1%, при както вече споменахме 10.7% за широкия щатски индекс.

10. Бъдещата възвръщаемост ще е различна от тази в исторически план.

Инвеститорите трябва да не забравят, че всичко може да се случи и да се промени. Бъдещата доходност за индексите, може да е много по-ниска, от тази в исторически план. Например, редица експерти прогнозират, че тя може да се забави до 6%, вместо над 10% за последните 50 години.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *