неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Водеща / Инвеститорските емоции, които преживяваме, докато търгуваме

Инвеститорските емоции, които преживяваме, докато търгуваме

Много често ще чуете, че инвеститорите са подвластни на емоциите и че именно емоциите са тези, които често стоят в основата на провала им. Нека да поговорим малко повече за тези емоции.

Четири често срещани инвеститорски грешки

Ще разгледаме, някои от най-честите емоции, които изпитваме, докато търгуваме на фонодовите пазари, като ще застъпим кои от тях са здравословни и добри и кои са тези, които ни провалят и „убиват“ като инвеститори.

Започваме разбира се със състоянието на пълна увереност при откриване на позиция.

Това е една емоция, която като цяло е здравословна. За да откриваме успешно позиции, необходимо условие да търгуваме на фондовите пазари, то е необходимо да имаме увереност. Увереност базирана на търговския ни опит, на исторически резултати, на усещането, че сме намерили „трейда на годината“.

инвеститорски кураж

Както не един и двама експерти съветват, за да търгуваме на пазарите, трябва да сме уверени. Това усещане обаче, не бива да е илюзорно. Не бива да сме непрекъснато уверени, че нещата няма как да се случат по друг начин. Не бива увереността ни да ни въвлича в свръхтърговия, което е друга основна грешка и изкривена интерпретация на тази емоция.

Обикновено свръхтърговията е именно следствие от „фалшива“ увереност. Как може да сте уверени например в това, че един актив ще се движи в противоположна посока, на тази от вчера, когато само преди два дни сте били готови да се „закълнете“ в противоположното?

Съмнение или повишаване на увереността.

След като влезете в една позиция, има два варианта – позицията ви да тръгне в избраната от вас посока, или пък да тръгне срещу вас. Първият вариант, може да доведе след себе си до подхранване на чувството на увереност, а втория – да започне да поражда съмнения за това до колко изборът ви е бил правилен.

увереност

Свръхувереността може да ви подтикне към една грешка – да станете прекалено самонадеян, и подкладеното ви его да създаде усещане, че не може да сбъркате, което пък да ви направи „слепи“ за промяна в средата и условията на пазара. Като пример можем да дадем известният инвеститор Бил Акман и позицията му във Valeant. Всички знаем, как приключиха нещата там…

Ето как да инвестирате като гениалния Бъфет

При движение в противоположна на вашата поска е много вероятно да започнете да изпитвате съмнения.

Тези съмнения могат да ви накарат да закриете позицията си преждевременно (преди да е достигнат първоначално поставения ви стоп), ако се поддадете на страха. Другата грешка, при започване да изпитвате съмнения е да се доверите на своето его и да добавите към губещата си позиция. За подобно действие, инвеститорите често са подтиквани от своето его, замъглена преценка и желание да тушират съмненията и да докажат собствената си теза, че не са сгрешили.

И двете действия обаче, не са особено препоръчителни. Първото, защото може преждевременно да закриете позиция, която все още има шанс да тръгне по предначертания от вас път, а второто, защото един от най-сигурните начини пред инвеститорите да си загубят парите, е „като осредняват губещи позиции“, подтиквани от инвеститорското си его.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *