петък , март 24 2017
Начална Страница / Водеща / Инвеститорските емоции, които преживяваме, докато търгуваме

Инвеститорските емоции, които преживяваме, докато търгуваме

Много често ще чуете, че инвеститорите са подвластни на емоциите и че именно емоциите са тези, които често стоят в основата на провала им. Нека да поговорим малко повече за тези емоции.

Четири често срещани инвеститорски грешки

Ще разгледаме, някои от най-честите емоции, които изпитваме, докато търгуваме на фонодовите пазари, като ще застъпим кои от тях са здравословни и добри и кои са тези, които ни провалят и „убиват“ като инвеститори.

Започваме разбира се със състоянието на пълна увереност при откриване на позиция.

Това е една емоция, която като цяло е здравословна. За да откриваме успешно позиции, необходимо условие да търгуваме на фондовите пазари, то е необходимо да имаме увереност. Увереност базирана на търговския ни опит, на исторически резултати, на усещането, че сме намерили „трейда на годината“.

инвеститорски кураж

Както не един и двама експерти съветват, за да търгуваме на пазарите, трябва да сме уверени. Това усещане обаче, не бива да е илюзорно. Не бива да сме непрекъснато уверени, че нещата няма как да се случат по друг начин. Не бива увереността ни да ни въвлича в свръхтърговия, което е друга основна грешка и изкривена интерпретация на тази емоция.

Обикновено свръхтърговията е именно следствие от „фалшива“ увереност. Как може да сте уверени например в това, че един актив ще се движи в противоположна посока, на тази от вчера, когато само преди два дни сте били готови да се „закълнете“ в противоположното?

Съмнение или повишаване на увереността.

След като влезете в една позиция, има два варианта – позицията ви да тръгне в избраната от вас посока, или пък да тръгне срещу вас. Първият вариант, може да доведе след себе си до подхранване на чувството на увереност, а втория – да започне да поражда съмнения за това до колко изборът ви е бил правилен.

увереност

Свръхувереността може да ви подтикне към една грешка – да станете прекалено самонадеян, и подкладеното ви его да създаде усещане, че не може да сбъркате, което пък да ви направи „слепи“ за промяна в средата и условията на пазара. Като пример можем да дадем известният инвеститор Бил Акман и позицията му във Valeant. Всички знаем, как приключиха нещата там…

Ето как да инвестирате като гениалния Бъфет

При движение в противоположна на вашата поска е много вероятно да започнете да изпитвате съмнения.

Тези съмнения могат да ви накарат да закриете позицията си преждевременно (преди да е достигнат първоначално поставения ви стоп), ако се поддадете на страха. Другата грешка, при започване да изпитвате съмнения е да се доверите на своето его и да добавите към губещата си позиция. За подобно действие, инвеститорите често са подтиквани от своето его, замъглена преценка и желание да тушират съмненията и да докажат собствената си теза, че не са сгрешили.

И двете действия обаче, не са особено препоръчителни. Първото, защото може преждевременно да закриете позиция, която все още има шанс да тръгне по предначертания от вас път, а второто, защото един от най-сигурните начини пред инвеститорите да си загубят парите, е „като осредняват губещи позиции“, подтиквани от инвеститорското си его.

Продължава на следваща страница…

Провери също

евра

Как да отиграете Фед?

Предстои заседанието на Фед относно лихвите. За пореден път, изненадата от него едва ли ще …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *