неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Кои са грешките, които продължаваме да повтаряме, докато не загубим всичко?

Кои са грешките, които продължаваме да повтаряме, докато не загубим всичко?

Навярно сте чували фразата „остави го да се опари и ще се научи“. И докато това важи с пълна сила при децата, за съжаление обикновено не е в сила при инвеститорите.

Един от най-големите „грехове“ на инвеститорите е, че често не се учат от грешките си. Те продължават да повтарят едни и същи грешки, докато не достигнат до най-логичният резултат от това – а именно загубата на целия си капитал.

Как да сте успешен инвеститор, съветва експерт без загуба от 30 години

Ще разгледаме кои са фундаменталните грешки, които всички нвеститори сме допускали (и в резултат на които сме си губили парите), но които за съжаление често не спираме да повтаряме.

Поемаме повече риск, отколкото можем да си позволим

Често нещата ни изглеждат предначертани и сигурни. В резултат на това сме склонни да ползваме ливъридж. Мислете за ливъриджа като за каца с мед. Колкото по-гладни сме (по-бързо искаме да забогатеем), толкова по-склонни сме да прибягваме до него, както и да го „консумираме“ в по-голяма степен.

хвърляте пари на вятъра

Уорън Бъфет казва – „Виждал съм много хора да се провалят поради алкохол и ливъридж. Ливъридж е ползването на заемен капитал. Наистина нямате нужда от ливъридж в този свят. Ако сте достатъчно умни, ще изкарате пари и без да ползвате заемни средства“.

Ливъриджът съдейства за това инвеститорите да умножават в пъти своите печалби. Има един единствен, мъничък проблем. А той е, че ливъриджът екстраполира не само печалбите, но и загубите на инвеститорите.

Например, ако ползвате стандартен ливъридж от 100 пъти, движение на търгувания актив с 1% в желаната от вас посока ще удвои капитала ви. Звучи лесно нали? Това в крайна сметка е само един процент.

Какво се случва обаче, когато активът, който търгувате падне с 1%? Вие губите целия си първоначален капитал…

Т.е. дори и да познаете петдесет пъти последователно, необходимо е да сбъркате само веднъж, за да загубите всичко.

Егото ви е твърде голямо

Голямото инвеститорско его, в превод – увереността, че няма как да сбъркате на пазара, често е в основата на това да ползвате заемен капитал в инвестициите си. Когато нещо е 100% сигурно според вас, напълно логично ви се вижда да ползвате ливъридж, за да увеличите печалбите си.

инвеститорско его

Инвеститорското его е подвело не един и двама инвеститори и е фактор, който до голяма степен предопределя това да правим едни и същи грешки. Питайте например Дейвид Айнхорн…

Как да инвестирате като Уорън Бъфет

Един съвет към хората с голямо его – не инвестирайте. Фондовите пазари са място, където много от хората с голямо его са загубили всичко. Приемете факта, че инвестирането не е за всеки.

Искате да забогатеете бързо

Инвестирането на фондовите пазари не бива да се гледа като място, на което трябва да направите един голям удар. На инвестициите не бива да гледате като на „спринт“, а по-скоро като на маратон, в който трябва да имате ясно определена и предварително зададена стратегия и цел.

Кое ни подтиква към търсенето на голяма доходност? Фактът, че за съжаление повечето инвеститори не разполагат с достатъчно голям първоначален капитал, който да им предоставя нормален по размер капиталов прираст и печалба, при пазарна доходност.

богати страни

Трябва обаче, да си поставяте реалистични цели, за да можете да поемете нормален риск. И макар 15% на година да ви се струват недостатъчни, повярвайте ни – това е всичко, което ви е необходимо в дългосрочен план, за да станете финансово независим.

Продължава на следваща страница…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *