събота , февруари 24 2018
Начална Страница / Водеща / Какво да не правите преди да изтеглите ипотечен кредит?

Какво да не правите преди да изтеглите ипотечен кредит?

Пазарът на недвижими имоти в страната се стабилизира и дори цените се повишиха с между 10 и 20% във водещите градове на страната през последните две години. Наблюдава се и сериозно повишение и при броя на сключените сделки.

Ипотечното и потребителското кредитиране растат през 2016 г.

В среда на най-ниски лихви по ипотечните кредити от над десет години насам, както и най-голяма достъпност на имотите за същия период, хората все по-често се замислят за теглене на ипотечен кредит с цел покупка. Лихвите по ипотечните кредити в момента са при нива от около 5% средно, спрямо такива от над 10% преди шест години.

ипотека

Преди да направите това обаче, както и след това има определени неща, които е добре да не правите. Ето и някои от тях.

Какво да не правите преди тегленето на ипотечен кредит?

1. Теглите друг кредит

Това е една от най-честите и най-скъпо струващи грешки на бъдещите кредитополучатели.
Дали ще си купите автомобил на лизинг или друга относително скъпа стока на изплащане, или ще си направите кредитна карта, по този начин можете да си направите меча услуга, ако възнамерявате да теглите ипотечен кредит.

Банката разглежда вашия разполагаем доход, като взема под сериозно внимание наличните ви задължения. Колкото по-големи и краткосрочни са те, толкова повече се намалява месечния ви разполагаем доход и можете да бъдете отхвърлен.

Добре е дори преди да прибегнете до искане на ипотечен кредит да приключите краткосрочните си задължения, за да увеличите шанса си да ви го отпуснат.

2. Сменяте работата си

Банките искат да са сигурни в дохода ви и поради тази причина често изискват история от няколко месеца (обикновено шест месеца). Тези срокове могат да варират различно при различните банки, но е добре да сте сигурни, че имате поне 6 месеца назад на дохода си, който да докажете. В тази насока е добре да не сменяте работата си преди да изтеглите ипотечен кредит.

3. Не смятате всички такси и комисиони

Отпускането на ипотечен кредит е съпътствано със значителен по обем такси и комисиони, както и застраховки, които формират годишния процент на разходите. Някои хора гледат само нивото на лихвите и не преценяват правилно реалната цена на кредита, което често води до невъзможност да го покриват.

4. Не представяте всички налични доходи

Възможно е да имате допълнителни доходи и активи под формата на доходи от наем, дивиденти или друга дейност. Ако разполагате с акции, пробвайте да ги представите на банката, за гаранция. Колкото повече източници на доход докажете, толкова по-големи са шансовете да ви бъде отпуснат кредита.

5. Не кандидатствате за предварително одобрение

По-добре е вместо да си мислите, че ще получите кредит и да си търсите подходящ имот, първо да минете през банката за предварително одобрение, за да не се окажете в неприятната ситуация, когато намерите жилището на мечтите си, да осъзнаете, че няма да ви отпуснат кредит.

6. Не сравнявате офертите на пазара

Това, че сте получили предварително одобрение от дадена банка, не ви обвързва да теглите кредита от нея. Проучете всички оферти на пазара, защото става въпрос за това, че ще сте обвързан да плащате твърде дълго време и трябва да сте сигурни, че сте намерили най-изгодната за вас оферта.

7. Подмамвате се от екзотични предложения

Ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, то помислете пак. Конкуренцията на пазара не позволява една банка да предложи лихви и условия значително по-изгодни от останалите. Проучете хубаво всичко и не забравяйте, че това което трябва да имате предвид, е годишният процент на разходите, а не обявеното ниво на лихвите от дадена финансова институция.

8. По възможност се опитайте да фиксирате лихвата си

Макар, че кредити с фиксирана лихва за целия период не са много типични за страната ни, напоследък започват да се появяват подобни продукти. Предимството им е, че можете да планирате много точно своите разходи за целия период от кредита и да не се притеснявате от повишение на вноската си в моменти на вдигане на лихвите. Разбира се съществува и риск да я сключите на неизгодно за вас ниво. Предвид рекордно ниските нива на лихвите в световен мащаб и тенденцията за тяхното постепенно повишение, в момента като че ли не съществува подобна голяма заплаха.

9. Не четете „малките букви“ в договора

Приетите промени в закона за ипотечни кредити забранява „малките букви“, като целят да намалят доминиращата роля на банките в договорните отношения с клиентите й. И все пак ако някоя банка иска да скрие нещо, тя ще се опита да го направи в твърде голям и сложен за разбиране договор. Бъдете сигурни, че сте прочели и сте разбрали всичко в договора, който подписвате с банката.

10. Трупате лоша кредитна история

Друга сериозна грешка преди да изтеглите ипотечен кредит е да трупате лоша кредитна история, или казано по друг начин, да закъснявате и да не плащате задължения по малки кредити, които имате. Информацията за просрочени задължения влиза в кредитния регистър и може да откаже банките да ви отпуснат ипотечен кредит. Тази лоша кредитна история е с давност от цели пет години.

 

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *