понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Водеща / Искате ли да биете пазара? Следвайте тези прости инвестиционни правила…

Искате ли да биете пазара? Следвайте тези прости инвестиционни правила…

Да се бие пазара е основна цел на всички инвеститори. Разбира се не всички успяват, а тези които го правят за период от над 20 години, се наричат гениални инвеститори.

Как да се превърнете в гениален инвеститор?

И все пак, ако искате да се опитате да се превърнете в гениален инвеститор, ето няколко съвета, как да повишите шансовете си да биете пазара. Правилата са прости и известни на всички. Спазването им обаче, и правилното им прилагане в най-удачния момент, са истинското предизвикателство.

invest where

1. Купувай евтино, продавай скъпо

Основният принцип за успех на фондовите пазари. Той може да се допълни още с „продавай скъпо, купувай евтино“, макар и гениалните инвеститори да не обичат да залагат на къси продажби (това разбира се не означава, че тази стратегия не може да води до успех).

2. Трябва да сте информирани за всяко „голямо нещо“

Няма изключения. На Уолстрийт, се сменят непрестанно очакванията и надеждите, свързани с това кое ще е следващото „голямо нещо и голям тренд“. И докато често може и да не успявате правилно да предугадите това, може да ви е достатъчно да отгатнете само веднъж, (или два пъти).

3. Участвайте в пазарната лудост, но бъдете гъвкави

Няма нищо лошо да се включвате в “пазарната лудост“. Това което, трябва да избягват всячески обаче, е да сте последния в който ще остане „горещия картоф“.

4. Никога не бъркайте краткосрочния трейдинг с дългосрочните инвестиции

инвестиции

Ако искате да търгуват краткосрочно, няма нищо лошо. Бързите печалби не са лошо нещо. Лошо става, когато объркате краткосрочната си инвестиция с дългосрочна. Това обикновено се случва, когато инвеститорите купят един актив с идеята за бърза спекулация, но в крайна сметка приключат с това да го държат на загуба в продължение на години, само за да докажат, че са били прави.

5. Не обръщайте голямо внимание на тълпата инвестираща в „сини чипове“

Сините чипове не са нещо лошо. Ако целта ви е да биете пазара обаче, рядко това ще стане, когато инвестирате в големи и стабилни компании. По-скоро търсете „сини чипове“ от които тълпата се страхува.

6. Избягвайте последната мода

Това, което е популярно в момента, едва ли ще е „следващото голямо нещо“. Следвайте принципа на Бъфет, „страхувайте се, когато другите са алчни“.

7. Насочвайте се към активи от които другите се страхуват

Преди пет години моментът бе да се купуват японски активи. Мениджърите тогава обаче, по-скоро биха изяли цял лимон, отколкото да направят това. От тогава насам, японските индекси удвоиха стойността си.

8. Правете си домашното

инвестиция

Четете вестници, онлайн издания, преглеждайте тримесечните отчети на компаниите в които инвестирате. Казано по друг начин бъдете винаги информиран относно това какво се случва с компаниите в които сте инвестирали.

9. Купувайте активи загубили сериозна част от стойността си

Добре е да инвестирате в бизнеси, загубили около 67% от пиковите си нива. Ако правите това с идеята да ги държите дългосрочно, шансовете ви да биете пазара са доста добри.

10. Опростявайте нещата

Вместо да усложнявате нещата, правете точно обратното – опростявайте ги. Например, ако сте „мечи настроен“, просто дръжте повече средства в кеш. А ако сте позитивно настроен, не избирайте един актив, а инвестирайте в индекси.

11. Можете да биете пазара, като инвестирате в малки компании

Инвестициите в малки компании са подходящи само за хора, които са много добре запознати с определен бизнес. С тях обаче, пазарът може да се бие.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *