вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Водеща / Изгодна ли е покупката на имот на зелено в момента?

Изгодна ли е покупката на имот на зелено в момента?

Ако сте решили да си купите имот и нищо не може да ви разубеди, то тогава въпросът, който може би стои пред вас е покупката на готов имот, или на зелено?

Варианта с това да си купите имот на зелено, може и да ви се струва привлекателен, предвид на далеч по-голямото предлагане и възможността да го обзаведете според вашите нужди и предпочитания, но това си има определена цена.

Чудите се да си купите имот, или да живеете под наем?

Сега ще разгледаме каква е тази цена и колко по-евтин трябва да един имот „на зелено“, за да си струва да го предпочетете.

Да кажем, че сте решили да си купите маломерен тристаен апартамент с чиста площ от 85 квадратни метра, който идеално ще отговори на нуждите на едно младо семейство с едно, или две деца.

Имота за който говорим е „ново строителство“ и е обзаведен. Тоест готов е да се нанесете и да живеете в него. Средната цена на този род имоти, съгласно търсене в един от водещите сайтове за недвижими имоти е 102 000 евро, или средна цена от 1 200 евро за кв. м.

недвижими имоти

Недостатък разбира се е факта, че първо трябва да имате подсигурено финансиране, дали от спестени средства или с уреден банков кредит, както и че ще трябва да се задоволите с обзавеждането, проектирани от предишните собственици.

Алтернативата на този вариант е покупка на имот на зелено, с площ от 100 кв. м., защото най-вероятно ще имате около 15 кв. м. общи части, които ще трябва да платите. Най-вероятно, за да се радвате на по-ниска цена, ще трябва да го купите около година и половина-две, преди да е готов реално да се нанесете в него (да получи акт 16).

Средната цена на жилищата в строеж, отговарящи на зададения критерий е 890 евро, в същия сайт. Или за разглеждания имот от 100 кв. м., ще са ви нужни 89 000 евро. Не си мислете обаче, че ще спестите тези 13 000 евро, разлика в двете цени.

Имотите на зелено, обикновено се издават на шпакловка и замазка. Тоест можете да очаквате довършителните работи и обзавеждането да ви излязат поне 18 000 евро, ако се отнесем към традиционното възприятие, че довършването и обзавеждането, заема около 20-30% от стойността на имота.

Това обаче, няма да е единствения ви разход. В допълнение, ще трябва да добавите и разхода за живот под наем, за времето, в което ще чакате имота ви да стане готов.

Осем признака, че сте готови за покупката на недвижим имот

Или ако вземем в предвид за този срок година и половина, то ако няма спънки с получаването на акт 16, за този период, (въз основа на наем от 350 евро на подобен обзаведен апартамент), ще се добавят нови 5 300 евро към сметката.

Ако прибегнете към тегленето на кредит за имота, то нещата стават още по-неизгодни по отношение на покупката на имот на „зелено“. Причината – поне една година ще трябва да плащате лихви по изтегления кредит (поради изискването на строителите да платите основна част от имота, преди строежа да бъде финализиран), като в същото време ще трябва да плащате и наем, за да живеете някъде.

Или по груби сметки, покупката на имот на зелено, на база моментните цени на пазара, ще ви излезе в крайна сметка с почти 10 000 евро по-скъпа от това да си купите готов имот, както и неудобството да живеете под наем, докато чакате имота си. При това, ако сте много скромни в обзавеждането и довършването на имота.

Още по-голяма става разликата при ползване на кредит за покупката. Да не говорим и че покупката на зелено, малко или много е свързана и с редица други рискове…

Посочената сума, която ще трябва да надплатите на практика е цената на „удобството“ да направите имота си по начин, който в най-голяма степен отговаря на вашите представи за уют.

Разбира се, всеки сам преценява, дали това чакане и плащането на премия си струва, или не…

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *