вторник , юни 27 2017
Начална Страница / Водеща / Под наем в тристаен ще ви спести 300 000 евро след 25 години, (ако не го купите)

Под наем в тристаен ще ви спести 300 000 евро след 25 години, (ако не го купите)

Както вече споменахме, скучната тайна на богатството е… да живеете под възможностите си. Какво обаче, точно означава това?

За да се разбере по-лесно ще дадем един пример. Ако имате спестени 20 000 евро (около 20% от стойността на имот за 100 000 евро), то покупката на тристаен апартамент от 100 кв. м. може да ви изглежда разумно решение… И това може наистина да е така, ако искате да живеете в собствен имот, обзаведен според вашите лични предпочитания и без опасност да ви изгонят във всеки един момент.

Вижте още: Покупка на имот, или живот под наем?

И все пак, това ли е най-разумното решение от финансова гледна точка?

Именно това ще разгледаме в този материал, въз основа на текущите цени на имотите и наемите в София – най-големия и ликвиден пазар на недвижими имоти в страната.

Да живеете под възможностите си в разглеждания случай може да означава две неща. Първо да си купите по-малък апартамент, например двустаен за 65 000 евро, или да живеете под наем в тристаен апартамент.

Какво ще спестите с това?

124

Да кажем, че изберете варианта с живот под наем в тристаен апартамент, който към момента можете да намерите за около 400 евро обзаведен, според данни на един от водещите сайтове за недвижими имоти.

Това би бил разхода ви, спрямо варианта от вноска всеки месец в размер на 500 евро за ипотечен кредит от 85 000 евро (отпуснали сме 5 000 евро за разходите по транзакцията и минимални ремонтни дейности), по 25 годишен кредит, където сте дали 20-те си хиляди спестени евро, като първоначална вноска.

Вижте още: Защо всички се втурнаха да купуват имоти?

При положение, че ще живеете под наем, 20-те хиляди евро, които иначе бихте дали за първоначална вноска, поверявате на професионален мениджър, който ви носи 10% годишна доходност (или по-скоро насочвате към добре подбран и широкодиверсифициран индексен фонд в България, или чужбина).

В допълнение в този фонд ще внасяте и сумата от 100 евро всеки месец (разликата между по-високата ипотечна вноска и наема).

След двадесет и пет години при тази инвестиционна схема, при която ползвате същия тристаен имот (който иначе бихте си купили), но под наем, вашата инвестиция би се превърнала в 340 000 евро (разбира се, ако правилно сте подбрали инвестицията си и тя е отговорила на заложените върху нея очаквания).

Вижте още: Кои имоти в София са най-добри за инвестиции?

Дали бихте продали тристайния апартамент от 100 кв. м. за подобна сума след 25 години (който вече е станал ваша собственост)? Това вече всеки сам трябва да прецени за себе си…

В допълнение, трябва да отбележим, че собствеността на имот има някои скрити отежняващи разходи, които не сме взели под внимание, такси и данъци, разходи за ремонт и поддръжка и др.

Продължава на следваща страница…

Провери също

Какъв тип инвеститор сте?

Задачата на инвестиционните консултанти не е лесна. Когато дават инвестиционен съвет на свой клиент, те …