сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Водеща / Имате 10 000 долара? Ето как да ги инвестирате… (според щатски експерти)

Имате 10 000 долара? Ето как да ги инвестирате… (според щатски експерти)

Успешните инвеститори поемат рискове. Важното е да поемате добре премерени такива и в диверсифицирани портфейли, съветват експерти. И все пак малко по конкретно, ако имате 10 000 долара свободни средства, ето как някои от водещите експерти препоръчват да ги инвестирате:

Бари Ритхолц, председател на борда на директорите и главен инвестиционен стратег в Ritholtz Wealth Management:

Тествай добър инвеститор ли си? И къде грешат масово всички

Ако приемем, че портфейлът ви е глобален, диференциран и предимно в нискоразходни индексни фондове, то ние бихме насочили вниманието ви към изоставащите през последните пет години фондове, които са готови да се върнат към средните си норми на възвращаемост.

За разлика от евтините акции, евтините инвестиционни класове активи, са с по-малки шансове за големи спадове (широките инвестиционни класове активи не стигат до нула) и с по-добра възможност за потенциална възвращаемост над средната в бъдеще.

Emerging_Markets

През последните пет години базирания на S&P 500 индекс SPY е донесъл доходност от 77%. За сравнение, индексът следящ развиващите се пазари Emerging Markets Index (EEM), включващ близо 850 компании, се е понижил с 21.8% за същия период. Този спред от близо 100 процента е само първата част от изчисленията.

Когато погледнем към дългосрочното циклично съотношение цена-печалба (CAPE), то за широкия щатски индекс то е при ниво от 24.6, спрямо едва 13.7 за индекса на развиващите се пазари.

Две евтини възможности са налице, да се облагодетелствате от това разминаване. Първата е в лицето на индексния фонд DFA Emerging Markets Core Equity (DFCEX), а втората – чрез Vanguard Emerging Markets Stock Index Fund Admiral Shares (VEMAX). Първият фонд е с разходна норма в размер на 0.62% от инвестираните активи, а вторият е с едва 0.15%.

Вижте още: Как да инвестирате като Уорън Бъфет

За последните пет години DFA се е понижил с 3.7%, докато фондът на Vanguard е донесъл загуба на инвеститорите от 4.2 %. За последните 10 години DFA е с доходност от 4.5%, спрямо 3% за Vanguard.

Инвеститорите обаче трябва да имат в предвид, че за развитието на тази инвестиция ще е необходимо време – тримесечия, или дори години. Те обаче ще разцъфнат в красиви лебеди, смята Ритхолц.

Още един начин да се отиграят развиващите се пазари е с индексният фонд iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG), базиран на представянето на 2000 компании от развиващите се пазари. Той също е с много ниска разходна норма, в размер на 0.16% от активите.

Сара Кетерър, изпълнителен директор и фондов мениджър на Causeway Capital Management

Нещо много интересно се случва на пазара в „страната на изгряващото слънце“. Японският основен индекс загуби 20% от петгодишния си връх, достигнат миналия август, в отговор на това, че икономиката на страната не отговаря на предприетите монетарни стимули.

land-of-the-rising-sun

Въпреки лошото представяне, много японски компании най-вероятно ще възнаградят инвеститорите с щедри дивиденти.

Към края на май над 200 японски компании с пазарна капитализация от над 1 милиард долара, са се отличили с дивидентна доходност от над 2% (няколко предлагат и дивидентна доходност от 4%). Тези дивиденти най-вероятно ще продължат и ще бъдат забелязвани от инвеститорите, живеещи в среда на отрицателни лихви, поддържани от централната банка на страната, смята още експерта.

Някои от добре управляваните компании с щедър дивидент, включват имена като Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. (4% дивидентна доходност), Japan Airlines Co. (3% дивидентна доходност), Komatsu Ltd. (3% дивидентна доходност), KDDI Corp. и Hitachi Ltd. (с по 2.5% дивидентна доходност). Всичко това, в условията на отрицателна доходност по 10-годишните японски облигации.

Историята в САЩ посочи силен ръст на интереса и цените на акциите на дивидентните компании в продължителния период на ниски лихви. Възможно е това да се случи и с дивидентните компании на японския пазар, смята още експертът.

Как могат да се отиграят тези компании с нискоразходни индексни фондове: с акции на фонда WisdomTree Japan Hedged Equity Fund (DXJ), който държи част от изброените компании и много други, смята още експертът. Компаниите в портфейла на фонда също така са с претеглено тегло, отговарящо на размера на дивидента им.

Марк Мобиус, изпълнителен директор на Templeton Emerging Markets Group

Най-добрият начин да се инвестират 10 000 долара в момента е в диверсифициран портфейл на развиващите се пазари. Според нашето мнение, дългосрочните перспективи за такъв портфейл остават положителни, предвид на очакваното икономическо представяне на региона, което ще е по-добро от това на развитите пазари.

Mark Mobius, executive chairman of Templeton Asset Management's Emerging Markets Group, listens during an interview in Mexico City, Mexico, on Friday, March 4, 2011. Oil will gain, extending a rally that sent prices to a 29-month high amid turmoil in the Middle East, said Mobius. Photographer: David Rochkind/Bloomberg *** Local Caption *** Mark Mobius

През тази година например, икономиката на развиващите се страни се очаква да регистрира ръст от 4.1%, или повече от два пъти очакваната експанзия на развитите икономики. В допълнение развиващите се пазари имат много по-големи чуждестранни резерви от развитите и по-ниско съотношение на дълг към БВП.

И макар инвеститорите да се опасяват от забавяне на икономиката на Китай, тя продължава да е най-бързоразвиващата се основна световна икономика, като и занапред ще е локомотив на световния ръст, смята още Мобиус.

В Бразилия, въпреки лошите медийни заглавия, е налице сериозен потенциал за ръст на износа и промишлеността. В допълнение окуражаващи признаци се дават по направление на борбата с корупцията.

Като начин да се отиграят развиващите се пазари може да се използва iShares MSCI China ETF (MCHI), следящ представянето на китайски акции. Той е с най-ниската разходна норма в класа си, в размер на 0.62% от активите. Друга идея е iShares MSCI Brazil Capped ETF (EWZ), който е най-ликвидният индекс следящ представянето на най-големите бразилски компании, също с разходна норма от 0.62%.

Роб Арнот, основател на Research Affiliates

Много инвеститори предпочитат да преследват това, което е популярно и обичано, вместо да се насочват към активи, които не са особено популярни в момента. Това което е на мода обаче, обикновено се отличава с две неща – прекрасна възвращаемост в миналото и лоша бъдеща доходност, според Арнот.

Успешното контраинвестиране изисква да живеем в дискомфорта, да сме „в грешка“ и да сме самотни. Запомнете – евтините за покупка компании не се намират на места, където няма страх.

Къде да инвестирате днес?

invest where

Продължителният бичи пазар, дава добра възможност да инвестирате в компаниите с „голяма стойност“. Защо? Поради много проста причина – хората се страхуват. Последните няколко години обаче, бяха тежки за инвеститорите в стойност, поради това, че развитите компании предлагащи стойност, изоставаха в представянето си.

През изминалата година „стойностните компании“ изоставаха зад пазара със 7.6 процентни пункта. Те обаче, могат да предоставят добри възможности за инвеститорите, особено при тежки времена за фондовите пазари.

Историята сочи, че когато разликата между различните типове акции наближи екстремуми, обикновено следва период на връщане, което да възстанови средносрочната им зависимост.

И макар да няма индексен фонд, инвестиращ в „стойностни акции“ на развиващите се пазари, индексният фонд First Trust Emerging Markets AlphaDEX Fund (FEM) използва ръстът и критерии за определяне в това, в кои компании да инвестира. Неговите позиции са със средно съотношение цена-печалба от 11.5, или най-ниското сред индексните фондове, инвестиращи на развиващите се пазари.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …