вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Водеща / Къде инвестирани 10 000 лева са донесли най-голям доход през 2016 година?

Къде инвестирани 10 000 лева са донесли най-голям доход през 2016 година?

Наближава края на първата една трета на годината и е време инвеститорите да погледнат към това, как са се представяли основните класове активи през този период. Ще разгледаме кои от тях са донесли най-голяма доходност от началото на годината и колко са донесли на инвеститорите, при вложени 10 000 лева в тях.

Инвестиционните алтернативи, които ще разгледаме, са в няколко основни направления:

Инвестиции на фондовите пазари

форекс стокови пазари

Има начин инвеститорите да следят представянето на SOFIX. Това става с насочване на средства към индексният фонд Алфа Sofix Индекс, единственият фонд, базиран на индексът на сините чипове у нас. Средствата насочени към този фонд са донесли загуба от 3.02% от началото на годината. Макар и отрацателен доход, това все още е по-добре от загубата за SOFIX в размер на 5.8% от началото на годината.

Или казано по друг начин, инвестиция от 10 000 лева в Алфа Sofix Индекс се е превърнала в 9 698 лева към днешна дата.

За сравнение широкият щатски индекс S&P 500, който е барометър за световните борси се е повишил с 2.4% за посочения период. Или инвеститор заложил на него, би имал 10 240 лева към днешна дата.

В допълнение, индексният фонд Vanguard Total World Stock, следящ представянето на водещите световни пазари, е донесъл доходност от 2.1% или 10-те ни хиляди лева са се превърнали в 10 210 към днешна дата.

Депозити

Open safety deposit box
Open safety deposit box

Лихвите по депозитите продължават да падат, но това не пречи спестителите да държат средствата си на депозити. При годишни лихви по депозитите в границите на под половин процент 10 000 лева за срок от около четири месеца едва ли са се превърнали в повече от 10 020 лева.

Добре си помислете, дали скоро инфлацията няма да започне да яде от вашите спестявания, особено предвид на наблюдаваното последните месеци поскъпване на петрола на международните стокови пазари.

Имот

инвестиция недвижими имоти

В свята на ниски и дори отрицателни лихви по депозитите в Европа, инвестицията в недвижим имот започва да изглежда все по-логична. Дали обаче вече не сте „изтървали влака“? Предстои да видим…

Това което можем да кажем със сигурност е, че след един добър ръст в рамките на 10-15% през изминалата година, цените на имотите продължават с повишението си и през първите месеци на новата година.

Наблюдава се повишение в офертните цени от нови близо пет процента от началото на годината. Когато към това добавим и доходността от наем на среден имот в столицата от близо 5% (ако не е по-голям от тристаен апартамент), то вашите 10 000 лева са се превърнали в близо 10 650 лева към днешна дата.

Не е зле… (или поне е много по-добре от депозитите и борсата за този период).

Злато

инвестиция в злато

Големият печеливш през тази година е златото. Нещо повече, благородният метал отбеляза най-доброто си тримесечно повишение от тридесет години насам. То добави около 17% към стойността си, или инвестирани в него 10 000 лева в началото на годината, биха се превърнали в 11 700 лева (без да отчитаме валутните разлики).

Доларът

43

Ако сте си държали парите в долари, то трябва да знаете, че щатската валута е поевтиняла спрямо еврото, съответно лева – с 3.3% от началото на годината. Или казано по друг начин вашите 10 000 лева, са се превърнали в момента в 9 670 лева.

Дружества инвестиращи в земеделска земя

land agricultural

Една диверсификационна алтернатива е дружество със специална инвестиционна цел, инвестиращо в земеделска земя. До голяма степен представянето на тези дружества е обвързано с движението в цената на земеделската земя (макар и не на 100%).

Ще вземем едно от най-популярните такива дружества и компонент на Sofix – Адванс Терафонд. Акциите на компанията, която между другото е и един от най-тежките компоненти в SOFIX, са поскъпнали с близо 2% от началото на годината, или нашите 10 000 лева са станали 10 200 лева.

Ако сте ги поверили на Бъфет

уорън бъфет

Възможно е да сте се доверили на Бъфет и управлявания от него фонд – Berkshire Hathaway Inc. Разбира се акциите „клас В“, защото другите са доста над разполагаемия ви капитал (с цена от стотици хиляди долари за една акция клас А).

Фондът на Бъфет се е представял много добре от началото на годината, като е донесъл на инвеститорите доход в размер на 9%. Или 10-те хиляди лева са превърнати в 10 900 лева.

Индексът на милиардерите инвеститори

billionaire

Възможно е да поверите средствата си под „управлението“ на някои от най-известните инвеститори в света. Има много начини и индексни фондове, с които да направите това.

Ще разгледаме обече индексът Ibillionaire, който следи представянето на най-известните и богати инвеститори. От началото на годината, следващите го, са реализирали доходност от 1.54%. Или нашите 10 000 лева са станали 10 154 лева към днешна дата.

Инструменти с фиксиран доход

фиксиран доход

Един глобален фонд инвестиращ в подобни инструменти с фиксиран доход е iShares Barclays Aggregate Bond Fund. Определено можем да кажем, че той се е представял не особено зле от началото на годината с доход от 2.34% за посочения период. Или 10 000 лева са се превърнали в 10 234 лева към днешна дата.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …