понеделник , март 27 2017
Начална Страница / Водеща / Къде животът за работещите е по-евтин – в Берлин или в София?

Къде животът за работещите е по-евтин – в Берлин или в София?

Когато става въпрос за сравняване на живота в две дестинации, трябва освен нивата на цените да се вземат под внимание и разликата в доходите, преди да се определи, къде животът е по-евтин.

Например, въпреки че възнаграждението на лондончани е по-високо от това в повечето от водещите европейски градове и столици, далеч по-високите разходи за имоти и други стоки и услуги прави така, че те да се радват на по-нисък стандарт на живот.

Ще направим едно сравнение между това да живеете в София и в Берлин. Като освен нивата на цените, ще вземем под внимание и размера на средните разполагаеми доходи в двата града,standardрада.

Вижте още: Животът в София или животът в Букурещ е по-добър

Напълно логично, цените на стоките и услугите в немската столица са далеч по-високи от тези в София. Те са средно със 70.1% по-високи от тези в София, според статистиката за сравняване на цените по света на изданието numbeo.com.

За сравнение нивата на наемите са със 152% по-високи, или два пъти и половина повече. Ресторантите са средно с 84% по-скъпи в немската столица, а цените на плодовете и зеленчуците – с 62% нагоре.

Въпреки това обаче, покупателната способност на берлинчани е с 103.7% по-висока от тази на софиянци. Или казано по друг начин стандарта им на живот е два пъти по-висок защото със средния си доход могат да купуват два пъти повече стоки и услуги от жителите на София, въпреки по-високите им цени.

Вижте още: Защо животът под наем е по-добър, от покупката на имот?

Това се предопределя от разполагаемия доход на берлинчани, който е с цели 280% по-висок от този у нас.

cooperative-purchasing-network

В допълнение трябва да отбележим любопитния факт, че някои стоки и услуги в София са по-скъпи от тези в Берлин. Една от тях е млякото, което в Берлин е с 28% по-евтино. Минералната вода от литър и половина също е с 15.5% по-евтина от тази у нас.

Най-фрапираща е разликата при предплатените мобилни услуги, където минута разговор в Берлин е с 40% по-евтин в сравнение със София.

Почти еднакви са цените на карта за фитнес клуб в София и Берлин, като у нас все пак тя е с окол 2% по-евтина. Друг пример за почти изравнени цени е на рокля в голяма търговска верига (като Zara, H&M и др.), като отново у нас е малко по-евтина с около 5%.

И докато цените на квадратен метър в Берлин са с около 250% над тези у нас, или три пъти и половина по-високи, фрапиращо по-евтини са кредитите там. Лихвите по ипотечните кредити са с 63.6% по-ниски от тези в София.

В заключение може да се каже, че съгласно калкулаторът на изданието numbeo.com, ако живеете в Берлин, ще имате нужда от доход в размер на 3 052 евро, за да се поддържа същия стандарт на живот като в София с 3 200 лева (ако се живее под наем в двата града).

И ако сумата е равна на един път и половина нетния разполагаем доход на берлинчанин, то посочената сума в лева е над три пъти по-висока от средния нетен разполагаем доход на софиянец…

Провери също

губещ

Кои са грешките, които продължаваме да повтаряме, докато не загубим всичко?

Навярно сте чували фразата „остави го да се опари и ще се научи“. И докато …

Един коментар