събота , декември 16 2017
Начална Страница / Водеща / Къде инвестирани 10 000 лева щяха да ви донесат най-голям доход през 2016?

Къде инвестирани 10 000 лева щяха да ви донесат най-голям доход през 2016?

Наближава края на годината и напълно логично започваме с равносметките. Ще стартираме от там, накъде трябваше да насочим инвестициите си през изминаващата си вече година. За по-лесна визуализация ще вземем инвестиция от 10 000 лева и ще проследим в колко се е превърнала, насочена към различни основни инвестиционни алтернативи.

Инвестиции на българския фондов пазар

Има начин инвеститорите да следят представянето на SOFIX. Това става с насочване на средства към индексният фонд Алфа Sofix Индекс. От следващата година, пред инвеститорите ще има още една възможност да правят това, благодарение на въведени по-късно през годината индексен фонд, базиран на Sofix.

Чудото на БФБ се случи на 4-ти август!

На този етап обаче, ще проследим доходността на Алфа Sofix индекс, поради факта, че в него инвеститорите можеха да инвестират в началото на годината.

Средствата насочени към този фонд са донесли печалба на инвеститорите в размер на цели 25.22%, към 14-ти декември. Или инвестирани 10 000 лева във фонда, са се превърнали в 12 522 лева.

В широкия щатски индекс S&P 500

фондови пазари

За сравнение индексният фонд SPY, базиран на щатския индекс S&P 500 е донесъл доход за инвеститорите от едва 9.77%, или близо 2.5 пъти по-малко от родния индекс на сините чипове. Инвестирани в индексния фонд 10 000 лева, са се превърнали в 10 977 лева към днешна дата.

Индексът Vanguard Total World Stock, следящ представянето на водещите световни пазари, е донесъл доходност от 6.58%. Или сумата от 10 000 лева, инвестирана в началото на годината в акции на фонда, са се превърнали в 10 658 лева.

Депозити

депозит

Лихвите по депозитите продължиха да падат почти през цялата година, но това не пречи на спестителите да държат рекордни средства в трезорите на банките. При годишни лихви по депозитите в границите на около 1%, по някои от най-добрите предложения в началото на годината, то 10 000 лева, са се превърнали в 10 100 лева.

Имот

В свята на ниски и дори отрицателни лихви по депозитите в Европа, инвестицията в недвижим имот у нас спечелиха интереса на спестителите. В резултат на това, вядяхме ръст между 10 и 15% в цените на имотите във водещите градове у нас. Когато към това добавим и доходност от около 5% от наем, то в един средно добър случай, инвеститор в имот е превърнал 10 000 лева в 11 750 лева.

Злато

злато

Златото стартира годината с изключителен ръст, но е на път да я завърши почти при нивата си от края на миналата година. За последната една година, златото поскъпна с 9.4%. Или 10 000 лева инвестирани в благородния метал, биха стрували 10 940 лева към днешна дата.

Доларът

Ако сте си държали парите в долари, то трябва да знаете, че щатската валута е поскъпнала с 2.78% спрямо лева. Или инвестирани 10 000 лева в долари преди една година, биха се превърнали в 10 278 лева към днешна дата.

Дружества инвестиращи в земеделска земя

земеделска земя

Една диверсификационна алтернатива е дружество със специална инвестиционна цел, инвестиращо в земеделска земя. До голяма степен представянето на тези дружества е обвързано с движението в цената на земеделската земя (макар и не на 100%).

Ще вземем едно от най-популярните такива дружества и компонент на Sofix – Адванс Терафонд. Акциите на компанията, която между другото е и един от най-тежките компоненти в SOFIX, са поскъпнали с 12.1% с отчитане на изплатения дивидент. Или 10 000 лева в дружеството са в размер на 11 211 лева към днешна дата.

Ако ги бяхте поверили на Бъфет

Възможно е да сте се доверили на Бъфет и управлявания от него фонд – Berkshire Hathaway Inc. Разбира се акциите „клас В“, защото другите са доста над разполагаемия ви капитал (с цена от стотици хиляди долари за една акция клас А).

woren_buffet

Фондът на Бъфет се е представял много добре от началото на годината, като е донесъл на инвеститорите доход в размер на 22.9%. Или 10-те хиляди лева са превърнати в 12 290 лева. Бъфет за поредна година би пазара и то с много…

На най-известните инвеститори милиардери

Възможно е да поверите средствата си под „управлението“ на някои от най-известните инвеститори в света. Има много начини и индексни фондове, с които да направите това.

Ще разгледаме обече индексът Ibillionaire, който следи представянето на най-известните и богати инвеститори. От началото на годината, следващите го, са реализирали доходност от 8.9%. Или нашите 10 000 лева са станали 10 890 лева към днешна дата.

Инструменти с фиксиран доход

Един глобален фонд инвестиращ в подобни инструменти с фиксиран доход е iShares Barclays Aggregate Bond Fund. Определено можем да кажем, че той се е представял не особено зле от началото на годината с доход от 2.1% за посочения период. Или 10 000 лева са се превърнали в 10 210 лева към днешна дата.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *