понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Водеща / В момента на БФБ всички се страхуват, така че бъдете алчни…

В момента на БФБ всички се страхуват, така че бъдете алчни…

Лихвите по депозитите се понижиха под 1%, като започват във все по-голяма степен да клонят към нулата. И все пак, това не спира хората да продължават да държат парите си в банките. Напълно е възможно скоро да видим отрицателни реални лихви, или нивото на инфлацията да превиши това на депозитите. Т.e. хората могат да започнат да губят пари от депозитите си.

Вижте още: Как 57 лева на месец могат да се превърнат в един милион лева?

А както вече споменахме, доходността заедно с времето са двата критични фактора за подсигуряване на добро съществуване след пенсия.

Дали инвеститорите най-после няма да погледнат към родния фондов пазар в търсене на по-висока доходност?

следвай трендовете

И така до голяма степен да задвижат „самореализиращото се проречество“ – т.e. да постигнат по-добра доходност.

Предвид на факта, че родният фондов пазар от няколко години се намира в замръзнало състояние, много малко може да му трябва, за да започне да се размрaзява (да се повишава).

И най-вероятно, както много често се случва, първите ще спечелят най-много. Историята на световните „бичи цикли“ сочи, че в първата една четвърт (от времето) на подобен цикъл, инвеститорите регистрират най-голямата доходност.

За да се стигне до подобно повишение обаче, инвеститорите ще трябва да променят начини си на мислене, че борсата е – пирамида. Това схващане, до голяма степен се предопредели след спада на пазара с близо 90% през 2008-ма година, както и фалита на КТБ.

43

Ако е така обаче, тo спестяващите едва ли би трябвало да държат депозитите си и в банките, защото това което се случи с КТБ спокойно може да се повтори, а този път да рухне цялата финансова система и държавата да не може да спаси положението.

Казано по друг начин, не би следвало да гледате на инвестициите на борсата (ако разбира се извършват разумно), като предварително изгубена кауза и да ги отписвате с лека ръка.

Ако инвестирате със спестовна цел, за подсигуряване на старините си, т.е. с хоризонт от тридесет години внасяте периодично определена сума пари, то инвестицията на родния фондов пазар не бива да ви плаши, дори напротив – трябва да ви привлича.

Както е казал Бъфет – „Бъди алчен когато другите ги е страх“. А в момента всички ги е страх…

Вижте още: Как да инвестирате като Уорън Бъфет?

Знаете ли, че инвеститорите вложили средства в индекса SOFIX от неговото създаване (в края на 2000-та година) до момента са регистрирали средна годишна възвръщаемост от близо 10%, въпреки срива на пазара през 2008-ма година.

А знаете ли, че всеки път, когато инвеститорите са влагали средствата си, при корекция от над 20%, какъвто е случаят в момента, те са реализирали средна доходност от над 100% през следващата година, след края на корекцията?

Не звучи зле нали?

И едно последно нещо. Знаете ли че първоначална инвестиция от 24 000 лева с добавяне на 100 лева всеки месец и при средна възвръщаемост от 10% на година се превръща в сумата от малко над един милион лева след 35 години.

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …