Начална Страница / Водеща / Как да си изготвите бюджет?

Как да си изготвите бюджет?

Ако никога в живота си не сте бюджетирали, то това може да ви изглежда като нещо ужасно трудно. В действителност обаче, това не е така и на практика бюджетирането се основава на няколко принципа, които ще ви помогнат да въдворите ред в личните си финанси.

Как се става милионер на практика? Съвети от двойка, пенсионирала се на 43 години

Ето някои от тези принципи, които да следвате при изготвянето на бюджет:

1. Гледайте на парите, като на инструмент

Всички гледаме на парите по различен начин. Парите могат да са в основата на свободата ни, или да са причина за отчаяние. За да сте добри в бюджетирането обаче, трябва да гледате на парите като на инструмент. Това ще ви помогне да се лишите от емоции и да правите това, което е необходимо да се направи.

2. Записвайте си разходите

create-budget

Един много практичен навик, който може да развиете с времето, за да станете добър в бюджетирането, е да записвате всеки разход, който правите. Няма значение, колко малък е той, важното е винаги да го записвате. Това ще ви направи внимателни към детайлите.

В допълнение има и други много удобни начини да правите това. Можете да избирате между голям брой приложения, които ще ви съдействат в това начинание.

3. Преглеждайте разходите си

Само да записвате разходите си няма да ви помогне, ако никога не преглеждате за какво харчите парите си. Когато в края на месеца преглеждате разходите си, най-вероятно ще се изумите колко плащате за неща, които са в графата ви „малки разходи“.

4. Направете си бюджет

бюджетиране

Това е едно от най-важните неща в списъка. Можете да използвате екселски таблици, или програми като YNAB и Mint, няма значение, въпрос на лични предпочитания и избор. Важното е, това да работи за вас.

Можете да правите бюджета си по стария начин, с лист и химикал, или пък да ползвате съвременните технологии.

5. Пишете всичко

По време на процеса на изготвянето на бюджета, създайте навик да си водите записки. Редица изследвания сочат, че когато пишем мозъкът ни приема нещата по различен начин. Отново няма особено значение дали ще използвате тефтер, компютър, или смартфон.

6. Планирайте предварително

Deposit your budget for investment in the future

Когато изготвяте бюджета си, се опитайте да мислите не само за нещата от които имате нужда в момента, но и за тези, от които ще се нуждаете в бъдеще. Застраховките за автомобила, имуществото, или живото-застраховката, са все неща, които можете да предвидите предварително.

7. Включвайте и парите, които пестите

Ако не пестите пари и не ги включвате в бюджета си, ще имате усещане, че сте затворник на един план за разходи. Когато виждате, че пестите средства, ще имате усещането, че нещата с ограниченията на така наречените „ненужни разходи“ са си стрували.

8. Персонализирайте бюджета си

5-Budgeting-Tips-for-Singles

Това, което е работило за някой друг не означава, че ще е най-доброто и за вас. Трябва да сте направили бюджета си така, че той да отговаря максимално на вашите нужди и желания.

9. Бъдете дисциплинирани

Ако не сте дисциплинирани, то изготвянето на бюджет няма да ви помогне да подобрите начина си на живот и да въдворите ред в личните си финанси. Това което сте написали, трябва да го спазвате стриктно.

10. Оставете си резерв

Това, че имате бюджет и ограничавате разходите си, не означава, че трябва да се лишите от всичките си удоволствия. Заделете си „награден фонд“, или малка сума пари, която да харчите за себе си всеки месец, ако сте спазвали бюджета си и не сте влизали в преразходи.

Провери също

как да инвестирате

Защо и кога, животът под наем не е „хвърляне на пари на вятъра“

Сред българите все още цари схващането, че животът под наем е хвърляне на „пари на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *