понеделник , юли 24 2017
Начална Страница / Водеща / Ето как да биете по доходност Sofix (поне на база история)

Ето как да биете по доходност Sofix (поне на база история)

Повечето „експерти“ ще ви препоръчат да не се опитвате да „таймирате пазара“. Да се таймира пазара, най-грубо означава, да се опитвате да уцелите най-добрия момент за покупка на определен актив.

Трябва да припомним обаче, че експертите не са особено добри в правилното прогнозиране на пазара. Мнозинството от тях (над 50%), не успяват да бият широкия щатски индекс по доходност.

Така, че защо пък да не се опитвате да таймирате пазара, ако това може да ви донесе по-добра от пазарната доходност?

Ето какво съветва най-прецизната търговска система за таймиране на пазара

Кой е казал, че има правилен начин да се търгува на фондовите пазари, или че определен препоръчван начин е най-добрата алтернатива. Както се вижда, ако беше така, мнозинството от участниците (професионалните инвеститори) щяха да се представят по-добре от пазара.

таймиране пазар

Та на въпроса за таймирането на пазара, ще вземем за пример БФБ. Ето няколко начина за търговия, които в исторически аспект са носили по-добър доход за инвеститорите, от средния за индекса.

Традиционно най-добрите месеци за търговия през годината са декември и януари. Инвеститорите, решили да задържат инвестициите си през последните два месеца на годината, са реализирали средна доходност от 5.4% през последните шестнадесет години. За съжаление на инвеститорите, тези два месеца от новата година вече са в историята, като те доказаха, че през тях индексът се представя много добре.

Защо в момента е по-добре да инвестирате в България, отколкото в САЩ?

Трябва да отбележим, че това е един доста добър доход, предвид на факта, че става въпрос само за два месеца в годината, а през останалото време, средствата ви да са свободни.

Ако търсите по-добрия шестмесечен период за пазара, то той е малко изненадващ. Става въпрос за периода май-ноември, или напълно противоположно на схващането отвъд Океана – „продавай през май и си почивай“.

таймиране на пазара

За този период индексът на сините чипове SOFIX се е повишавал средно с 11.1%. За сравнение средното годишно представяне на показателя е около 9% от неговото създаване преди близо 16 години.

Средното представяне на индекса за периода ноември-май е далеч по-скромно, в размер на 7.2%.

Още една добра новина за инвеститорите – този период наближава с пълна сила!

Бихте били пазара и ако сте търгували само в нечетните години. Всъщност от създаването му през 2000-та година до момента, индексът на сините чипове се повишава средно с 34.3% в нечетни години.

Пет причини да купите акции на БФБ и да ги забравите до края на 2017-та година

За сравнение в четни години, той е добавял едва 8.15% към стойността си. Не е зле нали, през последните шестнадесет години, парите ви щяха да са свободни в осем от тях. Тук е мястото да припомним, че настоящата година е нечетна.

маржин печалба

Ако сте купували SOFIX всеки път, когато показателя се е понижавал с повече от 15% и сте чакали поне две години, със сигурност е имало момент, в който да регистрирате доходност от минимум 50%.

Всеки път, когато това се е случвало (на БФБ) инвеститорите са удвоявали парите си

В историята е имало 9 такива случая. Следването на подобна стратегия се превежда в средна годишна доходност от 11.2% за последните шестнадесет години, като инвеститорите са можели да разполагат през по-голямата част от времето със средствата си.

И на последно място, можете да търгувате само в моментите, когато е налице „златно пресичане“ – или преминаване на 200-дневната пълзяща средна, над 50-дневната такава.

Най-добрият начин да инвестирате на БФБ, за по-голям доход и по-малки загуби

Тук обаче, инвеститорите би трябвало да са крайно търпеливи. Пресичането на двете линии при SOFIX се е случвало само седем пъти в историята му, като за щастие последното е „златно“ и бе регистрирано през август на миналата година. От тогава насам, индексът трайно се повишава.

Нещо повече, първото „златно пресичане“ се случва през август на 2001-ва година, а последвалия възходящ тренд до следващото „смъртоносно пресичане“ продължава цели седем години и носи повишение на индекса от близо 17 пъти.

Следването на тази стратегия, би спестило на инвеститорите понижението на SOFIX от над 80% през 2008-ма година…

Провери също

таймиране

Не започвайте да инвестирате с малка сума…

Много специалисти ще ви препоръчат да започнете да търгувате с малка сума пари (например 1000 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *