Начална Страница / Водеща / Как да харчите „разумно“?!

Как да харчите „разумно“?!

„Помисли преди да говориш“, е едно от нещата, които много от нас са научили по трудния начин. Перифразиран за света на финансите, този съвет звучи по следния начин – „помисли преди да купиш“.

Всяка покупка, която правим се отразява върху бъдещите ни доходи по направление, че не е спестена сума, която да се капитализира с времето и да повиши бъдещият ни стандарт на живот.

Седем схващания, които ще ви помогнат да забогатеете

Трябва да поставяте въпроса не само за причините за покупките, които правите, но и за скритите разходи, които те понякога носят, особено ако ги правите с кредитни инструменти, които допълнително ги оскъпяват с времето.

Ето шест начина на мислене, на рационалните потребители, които рядко правят емоционални или ненужни покупки:

Правилото 80 към 20

Може и да сте чували за това правило стотици пъти. Съгласно него, в много случаи в живота, 80% от ефектите се постигат в 20% от случаите.

правилото 80 към 20

Един практичен пример, който засвидетелства това правило. Почти всички от нас, носим 20% от дрехите си в около 80% от времето. Не вярвате? Отворете гардероба си и направете проверка. Всъщност правилото може дори да се измести към 90 към 10…

Ако имате бизнес, то много е вероятно 80% от дохода ви да се генерира от 20% от клиентите ви и така нататък.

Та мислете си за това правило, за да не купувате неща, от които ефектът ще е само 20%. Ако смятате, че можете да минете без нещо или неговата покупка не е наложителна, то по-добре прескочете този разход…

Винаги слагайте цена на времето си

времето е пари

Най-вероятно сте чували израза „времето е пари“. Пестите ли обаче пари, т.е.време. Първо трябва да си оцените времето, а после ще започнете да го цените в много по-голяма степен. Когато започнете да цените времето си, няма да го разходвате за неща, от които нямате полза.

Продължава на следваща страница…

Провери също

черно и бяло

Три съвета за забогатяване от 12 финансови книги

Три са общите съвета, които могат да бъдат извлечени от близо 12 книги за финанси. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *