петък , януари 19 2018
Начална Страница / Водеща / Ето как да инвестирате 10 000 лева (според експерти)

Ето как да инвестирате 10 000 лева (според експерти)

Да влагате спестяванията си само в банкови депозити вече не е оправдана инвестиция. Ще попитате защо?

Защото още преди фалита на КТБ лихвеният процент по депозитите в страната започна бавно, но сигурно да пада надолу, за да достигне текущите си ниски равнища през 2016 година.

Малките депозити вече носят загуби на депозантите

Повечето банки в момента предлагат лихви от по-малко под 1% по 12-месечните си срочни депозити на годишна база.

fixed-deposits.472952973

Или казано по друг начин, ако имаме 10 000 лева спестявания и ги вложим в банков депозит, то след десет години нашата инвестиция ще нарасне до едва около 11 000 лева и то при условие, че лихвите задържат сегашното си състояние, а не спаднат още.

Има обаче и други инвестиционни алтернативи, които може да се окажат далеч по удачни и които не изискват значителни по размер суми. Ето някои от тях подбрани от експертите от Карол Капитал Мениджмънт.

Насочване на спестяванията към фондове, инвестиращи в акции (в дългосрочен аспект)

акции

Акциите са огледалото на бизнеса. Те въплъщават в себе си просперитета на компаниите в световен мащаб. Ако имате 10 000 лева, можете да ги инвестирате във фондове в глобални акции дългосрочно (например, 20 години напред във времето).

За постигане на успех от подобна инвестиция обаче е нужна дисциплина. Веднъж инвестирани, тези пари не трябва да се „разбутват“. Не бива да си позволявате да ги ползвате за оборотни нужди. Разбира се, нужна е много силна воля, за да оставим сума с този размер непокътната във времето, без да я използваме.

И все пак… Имайте в предвид следното. Историческото представяне на световните пазари на акции показва среден ръст на индексите от близо 10% на годин, а за един по-дълъг период между 1980 и 2010 година (по данни на Raymond James).

Парите ви ще загубят три-четвърти от стойността си след 40 години! (ако бездействат)

Ако разгледаме развитието на американския индекс S&P 500, който включва в себе си близо 50% от капитализацията на всички компании по света, ще видим, че за периода 1970 – 2014 година неговото движение е преминавало както през възходи, така и през кризисни ситуации.

Въпреки различните икономически събития обаче, най-слабите случайно избрани 20 поредни години, са носили на инвеститорите среден годишен доход от 8%.

Или ако инвестирате в акции с хоризонт от 20-30 години напред, много е вероятно вашите спестявания да носят добра доходност, без значение каква криза ще настъпи в рамките на този период.

Пример за фонд, който инвестира дългосрочно в глобални акции е Schroders ISF QEP Global Quality EUR A1 Acc. За последните три години (29.06.2013 – 29.06.2016), този фонд е донесъл доходност за инвеститорите в размер на 22.11%, или средно 6.92% на година. За последните пет години (29.06.2011 – 29.06.2016) сумарната доходност за инвеститорите е била в размер на 47.03%, или средно 8% на година.

Инвестиране в независим от икономическата среда фонд

инвестиции

Инвестирането в независими от икономическата среда фондове дава висока абсолютна положителна доходност, близка до дългосрочната от инвестиции в акции.

Разликата на този тип фондове е че рискът, който инвеститорът поема в посока на обезценяване на спестяванията му за кратко време, е обикновено около два пъти по-нисък, от този на обикновените фондове в акции.

Това значи, че и криза като тази от 2008 година, няма да доведе до загуба на половината ви средства, а дори напротив – възможно е дори да излезете на положителна територия. Едно от най-важните неща в тези фондове е, че те се борят за запазване на капитала в несигурни времена.

Инвестирайки в такива фондове, вие може и да не пострадате от пазарите дори тогава, когато ситуацията е критична за бизнеса в световен план. Ако имате 10 000 лв. и ги инвестирате в такъв фонд, не е нужно да сте дългосрочни за цели 10-20 години напред във времето.

Обикновено повечето фондове, които са независими от икономическата среда, имат за цел да върнат положителна доходност на инвеститора на всеки 3-5 години, без значение дали този период е съдържал в себе си кризисни ситуации.

Как да откривате страхотни инвестиционни възможности?

Любопитното тук е, че през последните 8 години парите, които са инвестирани в такъв тип фондове (независимо дали от обикновения инвеститор с нормална работа или от бизнес организации), растат в пъти по-бързо, спрямо традиционните инвестиционни възможности – взаимните фондове.

Както знаете обаче, не е добре да „слагате всички яйца в една кошница“. Дори да намерите такъв фонд, който има добро историческо представяне, имайте предвид, че той може да бъде само част от портфейла ви, а не убежище на всичките ви пари. Всеки фонд, който се бори за висока доходност, носи риск.

А неутралните спрямо пазарната среда фондове разчитат най-вече на изключително опитен професионалист, който успява да се възползва както от бурно развиващите се компании в дадена индустрия, така и лошото представяне на техни конкуренти.

Пример за фонд, който е независим от пазарната среда и инвестира в европейски акции е Schroders ISF European Equity Absolute Return EUR A Acc, който за 3 години (29.06.2013 – 29.06.2016) е донесъл доход за инвеститорите от 8.92% или 2.9% средно. Доходността му за последните пет години (29.06.2011 – 29.06.2016) е 28.38% или 5.12% годишно.

Фондове, инвестиращи във всички видове световни активи

фондове

Мулти-асет фонд е такъв фонд, в който има всички видове активи (акции, имоти, облигации, суровини, депозити, кеш).

Удобството на този тип фондове е, че не губите време сами да структурите портфейл от много на брой различни фондове, а професионалисти с години опит правят готови решения, от които можете да изберете, спрямо това колко рисково настроени сте.

Крайният резултат за инвеститора е 1 продукт, който е разпределил риска в цял свят и всички активи. Мулти-асет фондовете обикновено се характеризират с по-ниски колебания на инвестицията ви в посока надолу, спрямо акциите, най-вече защото цените на различните класове активи не се движат в една посока (например, понякога можем да станем свидетели на това как суровините покачват цените си, когато световните акции падат). На практика, за да изгубим всичките си пари, инвестирани в подобен фонд, трябва да се занулят едновременно цените на природните ресурси, на акциите, на облигациите, на валутите, на имотите и земите.

Пред инвеститорите стоят няколко основни въпроса. Кой мулти-асет фонд е по-подходящ за тях – по-агресивен или по-консервативен? Колко процента от капитала си да вложат в рискови активи (каквито са акциите, суровините, имотите и земите) и колко процента да инвестират в нискорискови активи (като облигации, депозити, консервативни фондове)?

В повечето случаи, главният определящ аргумент за това какъв риск да поемем е възрастта на инвеститора. Колкото по-млади сте, толкова повече риск можете да си позволите да поемете. И обратно – с възрастта толерантността ви към риск трябва да намалява.

Пример за фонд, който инвестира дългосрочно във всички класове активи от цял свят е Schroders ISF Global Multi-Asset Flexible EUR Hedged A1 Acc, който за 3 години назад (29.06.2013 – 29.06.2016) е върнал на инвеститорите 6.60%, или 2.15% на година. Доходността на този фонд през последните пет години е 15.46%, или 2.9% на година.

Това са поне 3 стратегии, които днешният инвеститор може да има предвид, когато се запита по какъв начин да инвестира, за да може от една страна да се защити от риск, а от друга, средствата му да се капитализират с по-високи от инфлацията темпове.

Разбира се, има и много други варианти, които могат да се окажат успешни…

Ако прочетеното ви е било интересно и имате желание да управлявате по-добре личните си финанси, можете да се запишете за безплатна консултация за инвестиране във фондове на една от най-големите компании за управление на активи в света – Schroders (UK). Ако действате до 2 седмици, можете да се възползвате и от 50% по-ниска такса на входа в продължение на следващите 12 месеца.

 

* материалът е с аналитичен характер и не дава съвети, или препоръки за инвестиции на фондовите пазари, или покупка на акции в конретен инвестиционен фонд. Инвеститорите трябва да имат в предвид, че търговията на фондовите пазари носи рискове за реализиране на загуби!

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

12 коментара

 1. Още по темата Пет съвета как да повишите стандарта си на живот | Bogat.bg

 2. Още по темата Как да инвестирате 1000 лева? | Bogat.bg

 3. Още по темата Искате ли да удвоите парите си? | Bogat.bg

 4. Още по темата Ако искате да се пенсионирате „беден“ дръжте всичко в кеш и депозити | Bogat.bg

 5. Още по темата Рекорден брой депозити над 1 милион лева | Bogat.bg

 6. Още по темата Защо ви трябва доходност над 10%? | Bogat.bg

 7. Още по темата Осем въпроса, които да си зададете преди да инвестирате | Bogat.bg

 8. Още по темата Шест неща, които спъват българите да тръгнат по пътя към богатството | Bogat.bg

 9. Още по темата Още един шанс за инвеститорите в земеделски суровини? | Bogat.bg

 10. Още по темата Как да се предпазвате от лоши инвестиции? | Bogat.bg

 11. Още по темата В какво да инвестирате, ако се опасявате от нова финансова криза? | Bogat.bg

 12. Още по темата Ето колко трябва да пестите на година за да станете милионер? | Bogat.bg