понеделник , декември 5 2016
+500
Начална Страница / Водеща / Как да намалите разхода на гориво?

Как да намалите разхода на гориво?

Хората пътуват повече през лятото. Лошата новина е, че бензинът в България загуби лидерската си позиция по най-ниска цена в ЕС, за сметка на Полша.

Нов лидер при най-икономичните масови автомобили

Макар и с втората най-ниска цена в Европа обаче, горивото е сред най-недостъпните в ЕС, когато се съпостави с доходите на населението, а след нас по недостъпност е единствено северната ни съседка Румъния.

Та въпросът как да пестим от бензин, е по-актуален отвсякога. Ето и няколко основни начина как да намалим разхода на гориво, подбрани от експертите.

Всъщност климатикът е по-икономичен…

климатик

Най-вероятно ще видите много автомобили по магистралата да пътуват с изцяло смъкнати прозорци. Като изключите тези, които са любители на вятъра в косите им и водачите на стари автомобили, които пък нямат климатик, останалите най-вероятно си мислят, че така пестят гориво. Те обаче, са в голяма заблуда…

Да, климатикът повишава разходите на гориво. Но отворените прозорци не пестят тази разлика. Според изследвания, съпротивлението, което автомобилът трябва да преодолява при висока скорост и изцяло отворени прозорци, повишава в много по-голяма степен разхода на гориво, отколкото го прави включеният климатик.

Подготвяйте автомобила си преди тръгване

подготовка автомобил

Това което можете да направите преди да тръгнете на дълго пътуване, е да охладите автомобила си, непосредствено преди тръгването. Отваряйте прозорците, когато тръгвате, за да продухате нагорещения въздух.

Автомобилите с най-голям шанс за над 320 000 км.

Изпразнете багажника си от излишните товари, като например колелетата на децата или топките ви за боулинг, които съхранявате в багажника си. Всеки допълнителен килограм вдига разхода на горивото.

Спазвайте ограниченията

ограничения скорост

Знаете ли колко проблеми ще избегнете, ако просто спазвате ограниченията. Ако това не е достатъчно привлекателно за вас, ще ви кажем, че по този начин освен глоби по пътя, ще разходвате и по-малко гориво. На практика, автомобилите са най-икономични в рамките на ограниченията (обикновено между 90 и 130 км. ч.).

Т.е. шофиране с много по-висока скорост, сериозно влошава разхода на гориво и ви бърка в джоба, освен че повишава шансовете да ви спрат или да участвате в пътно-транспортно произшествие.

Преглеждайте гумите си

last-minute-mustang-car-show-prep

Омекналите гуми се въртят по-трудно, съответно създават допълнително съпротивление, което пък вдига разхода на гориво.

Винаги преди да тръгнете на дълъг път, проверявайте гумите си да са напомпани в рамките на препоръчаното от производителя на вашия модел. Не прекалявайте с напомпването, защото така увеличавате шанса за ПТП, поради удължаване на спирачния път.

Продължава на следваща страница…

Plus500

Провери също

финансова оценка

Как да оценявате една компания?

За да разберат стойността на една компания, инвеститорите трябва да се обръщат към финансовите им …

Plus500