петък , март 24 2017
Начална Страница / Водеща / Как да намалите разхода на гориво?

Как да намалите разхода на гориво?

Хората пътуват повече през лятото. Лошата новина е, че бензинът в България загуби лидерската си позиция по най-ниска цена в ЕС, за сметка на Полша.

Нов лидер при най-икономичните масови автомобили

Макар и с втората най-ниска цена в Европа обаче, горивото е сред най-недостъпните в ЕС, когато се съпостави с доходите на населението, а след нас по недостъпност е единствено северната ни съседка Румъния.

Та въпросът как да пестим от бензин, е по-актуален отвсякога. Ето и няколко основни начина как да намалим разхода на гориво, подбрани от експертите.

Всъщност климатикът е по-икономичен…

климатик

Най-вероятно ще видите много автомобили по магистралата да пътуват с изцяло смъкнати прозорци. Като изключите тези, които са любители на вятъра в косите им и водачите на стари автомобили, които пък нямат климатик, останалите най-вероятно си мислят, че така пестят гориво. Те обаче, са в голяма заблуда…

Да, климатикът повишава разходите на гориво. Но отворените прозорци не пестят тази разлика. Според изследвания, съпротивлението, което автомобилът трябва да преодолява при висока скорост и изцяло отворени прозорци, повишава в много по-голяма степен разхода на гориво, отколкото го прави включеният климатик.

Подготвяйте автомобила си преди тръгване

подготовка автомобил

Това което можете да направите преди да тръгнете на дълго пътуване, е да охладите автомобила си, непосредствено преди тръгването. Отваряйте прозорците, когато тръгвате, за да продухате нагорещения въздух.

Автомобилите с най-голям шанс за над 320 000 км.

Изпразнете багажника си от излишните товари, като например колелетата на децата или топките ви за боулинг, които съхранявате в багажника си. Всеки допълнителен килограм вдига разхода на горивото.

Спазвайте ограниченията

ограничения скорост

Знаете ли колко проблеми ще избегнете, ако просто спазвате ограниченията. Ако това не е достатъчно привлекателно за вас, ще ви кажем, че по този начин освен глоби по пътя, ще разходвате и по-малко гориво. На практика, автомобилите са най-икономични в рамките на ограниченията (обикновено между 90 и 130 км. ч.).

Т.е. шофиране с много по-висока скорост, сериозно влошава разхода на гориво и ви бърка в джоба, освен че повишава шансовете да ви спрат или да участвате в пътно-транспортно произшествие.

Преглеждайте гумите си

last-minute-mustang-car-show-prep

Омекналите гуми се въртят по-трудно, съответно създават допълнително съпротивление, което пък вдига разхода на гориво.

Винаги преди да тръгнете на дълъг път, проверявайте гумите си да са напомпани в рамките на препоръчаното от производителя на вашия модел. Не прекалявайте с напомпването, защото така увеличавате шанса за ПТП, поради удължаване на спирачния път.

Продължава на следваща страница…

Провери също

имоти

Какво търсят купувачите в един имот?

Покупките на имоти са изключително популярни в момента. Няма как поне няколко от вашите познати …