понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Водеща / Как да отиграете Фед?

Как да отиграете Фед?

Предстои заседанието на Фед относно лихвите. За пореден път, изненадата от него едва ли ще е налице. Фед най-вероятно ще повиши лихвите, за което намекна Йелън, както и много други официални представители на резерва.

По-интересното обаче е, как ще реагират пазарите на новината и на пресконференцията, на която ръководителят на Фед, най-вероятно ще говори, че щатската икономика е станала по-силна и се развива според плановете на резерва, а инфлацията започва трайно да се възстановява.

Йелън сигнализира мартенско повишение на лихвите

Или казано по друг начин, ако Йелън потвърди, че повишението на лихвите вече е новата реалност пред инвеститорите.

Ето и потенциалните реакции, при подобно послание, за още две повишения на лихвите до края на годината (освен това, което евентуално ще видим през тази седмица).

Еврото е възможно да първоначално да падне спрямо долара, но впоследствие (в рамките на до края на дена) бързо да възстанови загубеното и дори да достигне нива далеч по-високи от настоящите си – при 1.0670.

Всъщност виждаме, че позицията за „дълъг долар“ е преекспонирана и изчерпана. Всички очакват доларът да поскъпва, както и всички очакват Фед да повиши лихвите.

евра

Така, че следвайки правилото „купувай на слухове, продавай на новини“, напълно е възможно решението на Фед да отключи по-сериозно поевтиняване на долара спрямо еврото (разбира се след първоначален силен спад). Както видяхме, на пазара му е трудно да удържа единната валута преди решението на резерва, така, че когато то вече остане в историята, може нищо да не успее да удържи еврото.

Щатските индекси могат да отбележат остър спад. При рекордни стойности, всички говорят, как пазарът е свикнал с мисълта за повишение на лихвите и дори ги приветства. Само ще припомним обаче, че до преди две седмици, повече от половината от пазарните участници не залагаха за повишение на лихвите през март, съответно за три повишения на лихвите през тази година.

Възможно е реалността да удари с пълна сила всички и те някак си изведнъж да осъзнаят, че инвестициите на фондовите пазари, ще започнат да се конкурират във все по-голяма степен с по-високата алтернативна доходност на кеша.

Няма как да не припомним и рекордната задлъжнялост на щатските компании и това, че повишението на лихвите, ще започне да удря сериозно печалбите на силно задлъжнелите компании.

злато

Златото най-после може да възстанови повишението си. Златото се понижи под 1200 долара за унция. Според редица експерти обаче, то е „свръхпродадено“ именно заради очакванията Фед да повиши лихвите. Или след решението и при евентуално понижение на щатските индекси и долара, то напълно е възможно златото да възстанови възходящото си движение. Разбира се това може да се случи след първоначално отстъпване, което пък да е идеална възможност за инвеститорите да се насочат към него.

Разбира се нищо от казаното до тук може и да не се случи, ако Фед изненада всички със своето изказване и действие.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на валута

Провери също

обичам си работата

Седем житейски урока, които щеше да е добре да научим по лесния начин

Животът ни учи на много неща, за съжаление често по трудния начин. Много хора биха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *