вторник , май 30 2017
Начална Страница / Водеща / Искате да откривате страхотни инвестиционни възможности?

Искате да откривате страхотни инвестиционни възможности?

Да откриете следващата си добра инвестиционна идея може и да не е чак толкова лесна работа. Те не се появяват толкова често, както и не падат от небето…

Трябва да положите сериозни усилия. Според експерти обаче, има няколко места, на които е много вероятно да ги намерите.

Ето и къде можете да ги търсите, според специалистите:

1. Компании с добър оперативен ливъридж

Тук идеята е проста. Търсете компании, чиито печалби растат с по-бързи темпове от тези на разходите.

apple-logo-100371350-primary.idge

Идеален пример за това може да се даде с акциите на Apple (AAPL), понастоящем най-голямата по пазарна капитализация компания в света. Когато през 2007-ма година компанията представи революционния си iPhone, приходите й се утроиха само за четири години. Или това е темп на повишение от 33% на година.

Печалбите обаче, растяха дори по-бързо, при средногодишен темп от 58%, което допринесе за упеторяване в цената на акциите й за посочения период.

Т.е. на Apple не й е било необходимо да утрои размера на операциите си, за да утрои продажбите си. Вместо това, тя е изнесла част от производството към външни компании, доставчици на компоненти. Това е помогнало на Apple да увеличава печалбата си с по-ускорени темпове, спрямо приходите й.

2. Завръщащи се бизнеси

Правилният нов мениджър, иновативен продукт или услуга, могат да върнат компанията отличаваща се с продължителен спад в продажбите и печалбите, отново в играта. Има много примери за това. Тук инвеститорите трябва обаче, да са много внимателни.

обръщаща компания

Защото има и не по-малко случаи на неуспешни опити да се промени посоката на „потъващия кораб“. Необходимо е много задълбочено познаване на един бизнес и неговите фундаменти, както и конкретно на една компания, за да се определи дали спада е възобновяем, или се дължи на фундаментална промяна в потребителските вкусови и предпочитания.

3. Вторични трендове

Понякога масата е права. Разбира се няма как винаги да греши, противно на това, което много анализатори и гениални инвеститори съветват.

Налице са „нови трендове“, които се отличават с изключителна сила и тези които първи ги хванат, често реализират огромни печалби.

facebook

Като пример можем да посочим Facebook и правилната ориентация към бъдещето на рекламата – мобилната реклама. Прозорливостта на Закърбъг, направи много инвеститори много богати.

4. Подценени компании, ориентирани към ръст

Това е относително рядко срещане явление и все пак може да бъде срещнато. Практиката сочи, че компаниите ориентирани към ръст, по-често са надценявани, отколкото подценявани, поради естеството на техния бизнес. Факт е, че голяма част от инвеститорите отделят много време в търсенето на следващия  Apple или Facebook.

5. Компании, погрешно отъждествявани с определени бизнеси

Много често инвеститорите причисляват компаниите към определени сектори, към които те са с минимална експозиция. Това често води до неправилното представяне на акциите им, в съответствие с това на сектора или индустрията.

Words are spelled out on a Scrabble board in this arranged photograph taken with a tilt-shift lens to illustrate the theme of risk in Oradell, New Jersey, U.S., on Thursday, June 18, 2015. Photographer: Ron Antonelli/Bloomberg via Getty Images

Разбира се трябва да имате в предвид, че веднъж когато е сложен „неправилен етикет“ на един бизнес или компания, то може да минат години, преди инвеститорите да осъзнаят грешката.

Продължава на следваща страница…

Провери също

как да инвестирате

Защо и кога, животът под наем не е „хвърляне на пари на вятъра“

Сред българите все още цари схващането, че животът под наем е хвърляне на „пари на …